Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спецпрокуратурата първо отрече, а след това потвърди, че разследва Асен Василев


Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев
Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев

В Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за предполагаемо нарушение на действащ министър. Това стана ясно в четвъртък от съобщение на сайта на прокуратурата. В него министърът не е назован по име, но от описаните факти става ясно, че то се отнася за вицепремиера Асен Василев.

В сряда вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че се води разследване срещу Василев. Вечерта говорителят на прокуратурата Христо Кръстев отрече пред БНТ да има подобно разследване и каза, че от от 2017 г. досъдебните производства не се образуват срещу конкретно лице, а по повод на конкретна информация за извършено престъпление.

Според съобщението на прокуратурата от четвъртък тава дума за предполагаемо "нарушение на служебните задължения с цел да се набави имотна облага“. Съобщава се също, че досъдебното производство е било образувано на 18 март. Прокуратурата потвърждава, че е получила сигнали, съдържащи твърдения за извършени нарушения на служебните задължения "по отношение на висши публични служители".

Споменава се и постановление за образуване на досъдебно производство, което Рашков по-рано показа пред медиите, за да докаже наличието на разследване. Според прокуратурата този документ не е подписан и не може да се потвърди достоверността му, но „ако е автентичен, той е придобит чрез нерегламентиран достъп на неизвестно до момента лице в информационната база данни на ПРБ“.

В сряда вечерта министър-председателят Кирил Петков каза по време на брифинг, че ако има такова разследване, то това би било "безобразие".

Във връзка с това прокуратурата цитира определението на думата в речника на БАН и написа, че това изказване „грубо нарушава принципа за разделение на властите и на върховенството на закона спрямо български независим магистрат, който упражнява конституционните си правомощия“.

Според информацията, съобщена от Министерството на вътрешните работи, досъдебното производство за престъпление по служба е образувано по сигнал на собственика на компанията „Инса ойл“ Георги Самуилов.

Вътрешният министър показа пред медиите писмо, с което Върховната касационна прокуратура е пратила на спецпрокуратурата сигнала на Самиулов, за да го разследва. По думите на Рашков прокуратурата се е позовала на информация, изпратена от органите на МВР, каквато никога не ѝ е била изпращана.

„Забравих да изразя съжалението си към главния прокурор. Или си е счупил краката, или си е навехнал краката да бърза да образува досъдебно производство срещу вицепремиера Василев. Разбира се много скоростно е станало това по един сигнал на „Инса ойл“ и по-точно Георги Самуилов, който преди дни е подал сигнал до главния прокурор“, каза в сряда Рашков. По негови думи делото веднага е било изпратено до специализираната прокуратура от прокурор Клементина Паличева.

„Тя не е оставила възможности, за да се прецени има ли или не данни за досъдебно производство. А по отношение на материалите, които МВР изпраща на прокуратурата, те потъват“, каза още Рашков.

В средата на март „Инса ойл“, срещу която беше започнато разследване за формиране на картел, обяви, че ще сезира прокуратурата за „разговор на четири очи с неясен контекст“ с член на правителството, който се е състоял през януари. В прессъобщение от компанията изразиха възмущение, че в свое интервю Асен Василев ги е посочил като една от компаниите, които са били замесени в създаването на паника сред потребителите във връзка с цената на горивата в края на февруари.

В последната година стана ясно, че бизнеси на Георги Самуилов са получавали кредити от Българската банка за развитие (ББР) по време на управлението на ГЕРБ. През годините бизнеси и сделки на компании, собственост или близки до Самуилов многократно са били свързвани с бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG