Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата ще повтори всички действия на МВР по разследването срещу Борисов за изнудване на Божков


Бойко Борисов при освобождаването си от полицията в петък
Бойко Борисов при освобождаването си от полицията в петък

Прокуратурата ще повтори всички действия на МВР, извършени в рамките на разследването за изнудване на Васил Божков срещу бившия премиер Бойко Борисов, ексговорителката му Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов.

Това включва както направените разпити по делото, така и претърсванията и изземванията от домовете на тримата знакови представители на най-голямата опозиционна партия ГЕРБ, съобщи във вторник пресцентърът на държавното обвинение.

Малко по-рано Софийският градски съд (СГС) отказа да се поизнесе по законността на извършените от полицията претърсвания в домовете на Борисов, Арнаудова и Горанов, защото самата прокуратура ги определя като незаконни, а именно от нейната компетентност е да ръководи разследванията.

СГС прие, че "прокурорът е единственият орган по ръководството на разследването, поради което констатацията му за незаконосъобразност на конкретни действия, извършени от разследващия орган, е в рамките на неговата компетентност и не се нуждае от съдебно одобрение", съобщиха от съда.

Обяснението на Софийската градска прокуратура (СГП) е, че разследването на престъпления, за които са заподозрени хора, заемали към онзи момент постове в Министерския съвет, е от компетентността единствено на следователи, а не на случжители на МВР.

"С оглед на това в съответствие с установената съдебна практика във връзка с порочно извършените на 17.03.2022 г. претърсвания и изземвания, които не могат да бъдат повторени, ще бъдат разпитани от следовател присъствалите на тях поемни лица, а на иззетите предмети и вещи ще бъде извършен оглед. Ще бъдат разпитани от следовател повторно свидетелите, чиито разпити са проведени от некомпетентен орган – разследващ полицай към МВР", съобщиха от СГП.

Междувременно говорителката на градската прокуратура Десислава Петрова уточни още, че до момента при колегите ѝ не са постъпвали никакви доказателства, че Божков е станал жертва на изнудване.

"Софийският градски съд каза категорично, че прокуратурата е некомпетентна. Това е поредното доказателство за нежеланието ѝ да работи срещу престъпността и да се занимава с дребнотемия, които са от нейната компетентност", реагираха от пресцентъра на МВР.

Борисов, Арнаудова и Горанов бяха задържани от полицията за 24 часа миналия четвъртък по образувано по нетложност от МВР дело за изнудване. Впоследствие се разбра, че става въпрос за твърденията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, че предал на бившите управляващи от ГЕРБ общо 67 млн. лв., за да се възползва от по-малки данъчни такси бившият му лотариен бизнес.

В петък Борисов, Арнаудова и Горанов бяха освободени, тъй като СГП прецени, че по случая няма достатъчно доказателства, за да им бъдат повдигнати обвинения и да им бъде постановен 72-часов арест. Освен това държавното обвинение обяви, че в случая липсват условия за неотложност, а престъпления извършени от хора в качеството им на премиер и финансов министър могат да се разследват само от следовател.

Условията на неотложност предполагат полицията да може да извърши първоначални действия по дадено разследване, включително арести, претърсвания и изземвания, без да уведомява предварително прокуратурата за тях.

Премиерът Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков твърдят, че държавното обвинение саботира действията на МВР по разкриването на престъпления, свързани с бившите управляващи от ГЕРБ. По думите на Рашков главният прокурор Иван Гешев защитава интересите на Борисов и дори го нарича "шефе".

Протоколите от претърсванията в домовете на тримата бяха внесени от прокуратурата в СГС в понеделник, но първият определен да ги разгледа съдия – Тони Гетов, си направи отвод. Мотивите му бяха, че през 2014 г. е произнесъл осъдителна присъда срещу тогавашния зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"След произнасяне на присъдата, както Бойко Борисов, така и редица други ръководни дейци на ГЕРБ, твърдяха в медиите неистини, свързани персонално с мен и членовете на моето семейство", пишеше в разпореждането съдия Гетов за отвода му.

Затова той цитира разпоредбата от Наказателно-процесуалния кодекс, според която която съдията не може да се произнесе, ако поради определени обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото.

През 2014 г. съдия Гетов осъди на 4 години затвор Цветанов за възпрепятстване на разследване срещу ръководителя на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Впоследствие тя беше отменена на горна инстанция, а съдията беше обвиняван от ГЕРБ, че се е поддал на натиск, за да осъди Цветанов.

Впоследствие Тони Гетов поиска да бъде изслушан от ВСС по случая, където заяви, че решението по делото срещу бившия зам.-председател на партията е било взето единодушно от съдебния състав и никой от членовете му, не е бил обект на външен натиск.

След отвода на Гетов протоколите от претърсванията в домовете на Борисов, Арнаудова и Горанов бяха разпределени за произнасяне на съдия Вера Чочкова, която ги остави без разглеждане заради мнението на прокуратурата, че тези действия на МВР са били са незаконни.

"В исканията изрично се твърди, че действията, за които следва да се упражни съдебен контрол, са незаконосъобразни, защото са извършени при липса на неотложност и от некомпетентен разследващ орган", мотивира се Чочкова.

В определението ѝ се посочва още, че "доколкото в настоящото производство, прокурорът изначално приема, че извършените действия са опорочени, искането му е недопустимо".

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG