Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Следващия път могат да ме убият". Борисов излезе от ареста без обвинение


Бойко Борисов излиза от Главната дирекция "Национална полиция"
Бойко Борисов излиза от Главната дирекция "Национална полиция"

Бившият премиер и лидер на най-голямата опозиционна партия ГЕРБ Бойко Борисов беше освобеден от ареста малко преди 20:30 часа в петък без да му бъде повдигнато обвинение. Той беше задържан преди около 24 часа заедно с бившата си говорителка Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов по образувано от МВР в условията на неотложност разследване за изнудване.

Тримата бяха откарани в Главната дирекция “Национална полиция”, където прекараха нощта, преди да бъдат освбодени в петък. Те бяха посрещнати от десетки членове и симпатизанти на ГЕРБ, които скандираха имената на Борисов и Горанов.

“Брутално, гадно. Върнаха ни в комунизма”, бяха първите думи на освободения лидер на ГЕРБ пред медиите, след което подчерта, че “никакви обвинения” не са повдигани на никого от тримата.

Борисов се възмути, че единственият свидетел по разследването е действащият премиер Кирил Петков, който по думите му “се явява свидетел на Черепа, на мафията”. Това е прякорът на бившия хазартен бос Васил Божков, който е в изгнание в Дубай, откакто прокуратурата му повдигна 19 обвинения. Той твърди, че е бил изнудван от Борисов и Горанов, на които е предал десетки милиони левове с посредничеството на Арнаудова. Тримата отричат.

В края на краткото си изявление пред медиите Борисов заяви, че “следващият път могат да ме убият”.

След него пред репортерите говори и Севделина Арнаудова, която повтори, че не са им били повдигнати никакви обвинения, а са били арестувани по личното настояване на премиера Петков. Тя добави, че той дори си е позволил да говори от името на европейската прокурорка Лаура Кьовеши в показанията си по делото.

Прокуратурата не смята, че има достатъчно доказателства за обвинения

Малко след освобождаването на Борисов говорителката на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова даден кратък брифинг, в който посочи, че наблюдаващите прокурори са преценили, че на този етап евентуалното привличане на тримата задържани като обвиняеми би било незаконосъобразно.

Тя опроверга твърдението на МВР, че на държавното обвинение е било предадено предложение за повдигане на обвинения на Борисов, Арнаудова и Горанов.

По думите ѝ сред материалите, предадени от разследващите полицаи, са показания от премиера Кирил Петков, който е разказал за свой разговор с ръководителката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши по повод твърденията на Божков, че е бил изнудван от Борисов и Горанов.

Петрова уточни, че министър-председателят е възпроизвел “медийно известните твърдения на Божков”, но не е добавил никакви нови факти. Самият Божков не е бил разпитван като свидетел. Показания обаче са дали няколко негови служители, които са разказали, че той се познава с Борисов и Горанов и е провеждал срещи с тях. Никой от тези свидетели обаче не е присъствал на тези срещи и не твърди Божков да е носил пари на бившия премиер и бившия финансов министър.

МВР обяви, че прокуратурата е забавила действията си по казуса

Няколко часа по-рано МВР обяви, че наблюдаващите прокурори по разследването срещу Борисов, Арнаудова и Горанов са се забавили с преценката на доказателствата. Това става ясно от официално съобщение на МВР, публикувано в 17:00 часа в петък.

Пресцентърът на МВР съобщи, че още в 10:00 часа в петък държавното обвинение е било уведомено с факс за образуваното разследване за изнудване, което е извършено между 2014 и края на 2019 г. Впоследствие това беше потвърдено от прокуратурата, която обаче до следобяда твърдеше, че не е получила самото дело от полицията.

Сега от Главната дирекция "Национална полиция" уточняват, че към 12:00 часа назначените по случая двама наблюдаващи прокурори са отказали да се срещнат с разследващите полицаи, които да им докладват събраните от тях материали. Вместо това обвинителите ги инструктирали да ги внесат в деловодството на СГП, от които да ги вземат. Към 16:00 часа обаче от СГП поискали все пак да се срещнат със служителите на МВР.

“Полицейското задържане на трите лица ще бъде прекратено, ако прокуратурата не постанови прокурорско задържане за срок до 72 часа. При последващи указания на наблюдаващия прокурор същите ще бъдат изпълнени", се допълваше в съобщението на вътрешното министерство.

Свободна Европа потърси за коментар говорителката на СГП Десислава Петрова, но не я откри на мобилния ѝ телефон.

Разследването не е от компетентността на Европрокуратурата

Малко по-рано в петък от пресцентъра на държавното обвинение уточниха, че посочената в полученото по факс уведомление правна квалификация на предполагаемото престъпление “изключва компетентността по този случай на Европейската прокуратура, в какъвто смисъл бе разпространеното първоначално от пресцентъра на МВР съобщение”.

В четвъртък вечерта вътрешното министерство обяви, че провежда “мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България”, в рамките на която са задържани Борисов, Горанов, Арнаудова и бившата председателка на парламентарната финансова комисия Менда Стоянова. По-късно стана ясно, че Стоянова не е сред арестуваните.

“До настоящия момент делото не е постъпило в Софийска градска прокуратура”, добавиха от държавното обвинение в петък на обяд.

Късно вечерта в четвъртък адвокатът на Борисов Менко Менков заяви пред медиите, че бившият премиер и лидер на опозиционната партия ГЕРБ е задържан за 24 часа в рамките на разследване за изнудване.

Адвокатът на Борисов твърди, че премиерът е наредил ареста му

Юристът каза, че това е станало по разпореждане на министър-председателя Кирил Петков, уточнявайки, че разследването по случая е образувано след показания на Петков по-рано същия ден. На въпрос как е разбрал, че премиерът е наредил задържането на Борисов, Менков отговори, че той е единственият човек, свидетелствал по случая, но не е запознат със съдържанието на неговите показания.

“Това, което разбрах е, че първото действие по досъдебното производство е разпит на министър-председателя Кирил Петков в качеството му на свидетел”, заяви Менков.

Той допълни, че поводът за разследването е сигнал на гражданското движение БОЕЦ, в който “за нищо конкретно не става въпрос”. Менков конкретизира единствено, че става дума за “извадки от медиите в продължение на години, публикации за най-различни неща, по голяма част от които са правени проверки от прокуратурата” и “има откази от образуване [на разследване], и няма повдигнати обвинения на никого”.

По-рано в четвъртък пресцентърът на МВР съобщи, че при мащабна полицейска акция са задържани Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов, бившата председателка на парламентарната финансова комисия Менда Стоянова и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова. По-късно стана ясно, че Стоянова не е арестувана.

Четиримата са сочени от Васил Божков като участници в изнудването му

Четиримата бяха посочени поименно от обвиняемия по поне 19 обвинения бивш хазартен бос Васил Божков като замесени в схема за неговото изнудване, по която той им е предал десетки милиони лева.

“Не пише кое лице е изнудвано от г-н Борисов, кога е изнудвано, за кого, за какво, как и по какви причини, изобщо такова в заповедта за [задържане за] 24 часа [няма]”, каза Менков пред медиите на излизане от националната полиция час и половина след полунощ.

По повод официалното съобщение на МВР, че акцията е проведена “във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България” адвокатът коментира, че “изобщо не участва никаква Европрокуратура в това разследване, изобщо не се твърди за никакви евросредства”.

Акцията по задържането на Борисов съвпадна с визитата на европейската главна прокурорка Лаура Кьовеши в България, която през последните два дни се срещна с премиера Петков, вътрешния министър Бойко Рашков, правосъдната му колега Надежда Йорданова и главния прокурор Иван Гешев.

По този повод Менков каза, че единственото, “което се твърди” по линия на разследването, е, че “вероятно министър-председателят вчера в срещата си с г-жа Кьовеши е обявил, че ще последват някакви арести, защото нещо трябва да се прави, [...] но Европейската прокуратура и европейски делегирани прокурори не участват в разследването и не става въпрос за никакви евросредства”.

Менков разказа, че МВР води преписка по случая от три месеца, по която е било образувано досъдебно производство по-рано в четвъртък. По думите му резултатът е бил, че в условията на неотложност е претърсен домът на Борисов. Тази процедура предвижда възможност полицията да действа без да уведомява прокуратурата, което трябва да се случи в рамките на следващите 24 часа.

“Изобщо не можем да говорим за никаква неотложност при положение, че три месеца се извършва т.нар. проверка и днес по нечие давление разпореждането идва от министър-председедателя Кирил Петков”, заяви Менков. Попитан как е разбрал това, той заяви: “От данните по преписката.”

"Не съм запознат какво е казал г-н Кирил Петков в разпита си"

“Г-н Кирил Петков е разпитан в качеството на свидетел днес, обясних ви, и това е единственото действие по разследването, с което е сложено началото и е образувано досъдебното производство”, добави адвокатът на Борисов с уточнението, че ще обжалва заповедта за задържане на бившия премиер.

“Не съм запознат какво е казал г-н Кирил Петков в разпита си, не мога да гадая какво точно е казал”, каза Менков в отговор на повторен въпрос в кои материали е прочел, че именно настоящият премиер е разпоредил клиентът му да бъде арестуван.

Междувременно пред сградата на националната полиция се събраха десетки симпатизанти и членове на ГЕРБ, включително бивши министри и депутати от партията на Борисов. Сред тях бяха и издателят на таблоидния сайт ПИК Недялко Недялков, бившият евродепутат Николай Бареков, и осъденият на две инстанции за изнудване по делото “Октопод” Марчело Джотолов.

Съпартийците на Борисов проведоха в петък протест пред Министерския съвет, който след това премина през МВР и завърши пред Народното събрание. От най-голямата опозиционна партия се обявиха за оставка на правителството и провеждане на предсрочни избори.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG