Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петков подкрепи МВР, а Василев потвърди, че става дума за сигнала на Васил Божков за изнудване


Кирил Петков
Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев подкрепиха действията на МВР, при които снощи беше арестуван бившият премиер Бойко Борисов. Василев каза, че според него става дума за сигнала на обвиняемия бизнесмен Васил Божков за изнудване, както и за ощетяването на бюджета с половин милиард лева заради облагането на хазартния бизнес на Божков.

В момента текат проверки в Европрокуратурата, каза министър-председателят Кирил Петков във видеообръщение, публикувано на страницата на Министерския съвет във Фейсбук в петък. Той потвърди, че е бил разпитан в Министерството на вътрешните работи (МВР) в четвъртък.

В четвъртък вечерта МВР арестува бившия министър-председател и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и други бивши управляващи. Борисов беше задържан в дома си в Банкя, като според пресцентъра на МВР става дума за "мащабна операция на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) по линия на Европейската прокуратура", която разследва злоупотреби с европейски средства.

„Действията на МВР вчера показват, че никой не е над закона в България“, каза още Петков.

По-късно в петък при посещение на газоизмервателната станция, част от междусистемната газова връзка с Гърция, той допълни, че всички сигнали са свързани, защото "корупцията не разграничава национални пари и европари. Това са едни хора, които, ако използват корупционна практика, те взимат за собствено облагодетелстване обществени пари. Дали са европейски, или не, е въпрос на разследване", каза Петков.

Прокуратурата засега не е информирана от МВР. Предстои протоколите от действията на полицията да бъдат предадени на прокурор, който да прецени дали да поиска още задържане до 72 часа.

„Къде е българската прокуратура и дали най-накрая ще застане на страната на българския народ, ще видим в следващите дни. Моята роля е да дам пълна свобода на всички органи да действат съгласно законовите им правомощия. Никой не трябва да изпитва страх от истината. Само без страх от недосегаемите България наистина може да се промени“, твърди той.

По време на инспекция на газовия интерконектор между България и Гърция в петък, Петков каза, че е бил разпитан във връзка с разговорите си с европейската прокуратура. Той е дал показания и за действия на Министерството на финансите, когато то е било под контрола на Владислав Горанов. По-конкретно става въпрос за одитен доклад за времето, в което бившият министър от ГЕРБ е бил начело на институцията.

„Министерство на финансите, когато е бил министър Горанов, има явни факти, от които се вижда, че контролът не е бил там“, каза още Петков.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев също подкрепи действията на МВР.

„Най-накрая се действа, което според мен е една много хубава стъпка“, каза Василев пред репортери в Народното събрание. По неговите думи акцията е свързана със сигнали от Васил Божков и от Агенцията за държавна финансова инспекция от миналото лято за 556 млн. лева липси в бюджета заради бездействие на комисията по хазарта, подчинена на министъра на финансите Владислав Горанов.

Преди две години Бойко Борисов, Владислав Горанов, Менда Стоянова и Севделина Арнаудова бяха посочени поименно от обвиняемия по поне 19 обвинения бивш хазартен бос Васил Божков като замесени в схема за неговото изнудване, по която той им е предал десетки милиони лева.

Представители на ГЕРБ от своя страна обвиниха управляващите в политически репресии и отрекоха задържането да е оправдано.

„Няма никаква злоупотреба с евросредства. И за мен въпросът е защо МВР свали съобщението си, което беше изпратило предварително. Там пише за хора, които са арестувани, но не са. Това е зле скалъпена политическа репресия“, каза бившият заместник министър-председател от ГЕРБ Томислав Дончев пред бТВ.

Асен Василев отрече обвиненията на опозицията. "Репресии няма, има нормални полицейски действия", каза той пред бТВ и припомни случаите на репресии с побоя на протестиращи студенти пред сградата на Министерския съвет.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев също отхвърли обвиненията за репресии или политически натиск. Според него акцията на МВР е знак, че „в България никой не трябва и не е над закона“, както и че при акциите в четвъртък не е имало никаква показност.

По думите на представителя на "Демократична Бъглария" Ивайло Мирчев по-важният въпрос е дали са събрани достатъчно добри доказателства срещу арестуваните, както и каква ще е реакцията на прокуратурата.

„Знаем, че прокуратурата от години разпъва чадъра върху бившите управляващи и аз изпитвам много сериозни съмнения, че българската прокуратура може да бъде адекватна и по-специално главният прокурор г-н Гешев“, каза Мирчев пред бТВ.

Хамид Хамид, депутат от ДПС, нарече вътрешния министър Бойко Рашков "един самозабравил се милиционер" и определи случващото се в страната като "пълзящ фашизъм“. По-късно лидерът на партията Мустафа Карадайъ използва същото определение.

„Наистина ли според вас през последните години при управлението на ГЕРБ нямаше корупция и не се крадяха пари? Наистина ли ми го задавате този въпрос?“. Това каза Тошко Йорданов от "Има такъв народ". По думите му кабинетът не е застрашен от тази ситуация.

По-късно лидерът на ИТН Слави Трифонов също подкрепи ареста с публикация във Фейсбук. "Абсолютно съм съгласен с министър-председателя. Да, никой не е над закона. Звучи като клише, обаче въобще не ми пука. Върховенството на закона е най-важната необходимост, за да живеем нормално", написа той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи позицията си по отношение на управлението на ГЕРБ като последователна. "Управлението на Бойко Борисов беше задкулисие, паралелна държава. Оценката ни за управлението на ГЕРБ остава непроменена", каза тя.

Президентът Румен Радев поясни, че не се меси в работата на правоохранителните органи и допълни, че "справедливостта не е възтържествувала, докато не се произнесе съдът. Това е по закон".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG