Връзки за достъпност

Извънредни новини

Божков твърди, че е плащал милиони левове в брой на "конкретни лица" за политически чадър


Васил Божков публикува на Фейсбук страницата си извлечения от своя банкова сметка
Васил Божков публикува на Фейсбук страницата си извлечения от своя банкова сметка

Укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков обяви директно, че премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов са му поискали 20% от печалбата от лотарийния му бизнес в замяна на удобно за него законодателство.

Засега прокуратурата не е съобщила за започната проверка по случая. Главният прокурор Иван Гешев не отговори на въпроса на Свободна Европа дали предвижда да провери твърденията на Божков.

В началото на годината срещу Божков бяха повдигнати 11 обвинения, а по-късно той беше привлечен към наказателна отговорност и за ръководене на организирана престъпна група с участието на още трима души, подбудителство към убийство на четирима души, принуда и опит за изнасилване на жена.

На страницата си във Фейсбук Божков продължава публикуваната в понеделник от него "Приказка за Али Баба". В нея той използва за себе си името Али Баба, който е инструктиран от "Главатаря" да отиде при "заместник-главатаря по финансите" и "разбойничката, която прави данъчните закони", за да се разберат ГЕРБ да приемат такъв Закон за хазарта, който да му позволява да плаща по-малко такси. Основното обвинение срещу Божков е, че неговите "Национална лотария" и "Ню геймс" дължат 700 млн. лева на държавата, защото не са внасяли пълния размер на таксите.

Голяма част от описаното в "приказката" съвпада с реални събития. Друга част от твърденията на Божков обаче не се подкрепят от другите участници и засега остават само обвинения.

Ден по-късно Васил Божков вече използва истински имена и публикува графика със заглавие "За тези, които не са разбрали приказката". Описано е приемането на закона, а към лицата на Борисов и Горанов са добавени думите:

"Борисов към Божков: Иди при Влади Горанов. Той ще ти каже какво да правиш".

"Влади Горанов: 20% от печалбата е за нас. Иначе отменяме закона".

В края на графиката Божков пише, че е плащал 20% от печалбата си "на конкретни лица" като такса "помагане". Не споменава кои са лицата, нито сумите и датите на евентуалните плащания.

Малко по-късно Васил Божков публикува и копия от документи, извлечения от негова сметка в УниКредит Булбанк и коментар към тях:

"Февруари тази година Влади Горанов ми назначи данъчна ревизия. Тя ще установи, че след плащане на всички данъци съм теглил огромни суми в брой от личната си сметка.

Всичките ми останали разходи са плащани по банков път.

Тези пари не са налични в брой. Къде са?"

Извлеченията от левовата банкова сметка не показват наличната сума, защото тези цифри са заличени. Показват тегленията на пари в брой. Публикуваните документи са за месеците януари и май 2018 г., както и септември, октомври и ноември 2019 г.

Така например на 9 януари 2018 г. са изтеглени 500 хиляди лева в брой, три седмици по-късно в един ден има две тегления - от 900 хиляди и 685 650 лева. На следващия ден, 31 януари, изтеглените пари са 587 700 лева.

През май има три тегления за общо 1 066 333 лева. През септември 2019 г. тегленето е само едно за 600 хиляди лева. През октомври са три - за общо 3 849 500 лева. През ноември има пет тегления за общо 3 607 850 лева.

Досега премиерът Бойко Борисов отказва да коментира атаките на Божков, когото нарича "обвиняем". Владислав Горанов призна за срещи с Божков, които според него са нормална практика между финансов министър и един от големите данъкоплатци.

Реакцията на държавата

Свободна Европа потърси по телефона главния прокурор Иван Гешев с въпроса дали е запознат с последните твърдения на Васил Божков, че е отчислявал 20% от печалбата на лотарийните си игри на управляващите, но той отказа да коментира дали по случая ще бъде образувана проверка.

"Знам, че разговорът най-вероятно се записва и затова ще бъда максимално коректен към Вас - аз съм главен прокурор, а не съм наблюдаващ прокурор. Обърнете се към безбройните интервюта, в които съм дал подробни разяснения каква е разликата между главен прокурор и наблюдаващ прокурор. Ако не - може да се образовате от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и от Конституцията. Приятен ден", заяви Гешев и прекъсна разговора с думите, че влиза на оперативка.

Говорителят му Сийка Милева не отговори на мобилния си телефон. Затова Свободна Европа потърси и говорителя на специализираната прокуратура Кирил Пейчинов, но той също отказа да даде информация дали държавното обвинение възнамерява да провери твърденията на Божков, че е плащал такса "помагане" по искане на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

"Аз съм запознат с публикациите, защото чета медиите. Дали има самосезиране, трябва да си поискате информацията по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), защото така стоят нещата. Дали има самосезиране - аз не мога да следя преписките на всички колеги и административния ръководител дали се е самосезирал. Поискайте си по официален ред и ще си получите информация", отговори Пейчинов.

Когато става въпрос за образуване и движение на преписки и разследвания на прокуратурата, трайната съдебна практика по ЗДОИ препраща към разпоредбите на НПК, които предвиждат, че подобна информация се разгласява с разрешение на наблюдаващия прокурор.

Затова и правомощията на говорителите на прокуратурата предвиждат да съгласуват въпросите на медиите с колегите си и след това да им отговарят официално. В досегашната работа на държавното обвинение с репортери не е имало изискване те да отправят по ЗДОИ питанията си за евентуално образуване на проверки по конкретни публични твърдения за извършени престъпления.

"По ЗДОИ може да се иска устно информация, което сте направили. Второ, по ЗДОИ информация се предоставя веднага. Това, че те го прилагат по превратен начин, е друг въпрос, но законът казва - веднага, но не по-късно от 14 дни, защото идеята е да се предостави време за евентуално търсене на документи. В този случай не се търсят никакви документи и те много добре го знаят. Тоест, това е информация, която прокуратурата трябва да даде веднага, независимо дали прилага ЗДОИ или не", коментира пред Свободна Европа адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация".

Няма информация в Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) да е образувана проверка по твърденията на Васил Божков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG