Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще се борим за предсрочни избори". ГЕРБ протестира в София след задържането на Бойко Борисов


Членове и симпатизанти на ГЕРБ се събраха пред сградата на Министерския съвет в София след призив на депутатите от партията
Членове и симпатизанти на ГЕРБ се събраха пред сградата на Министерския съвет в София след призив на депутатите от партията

Най-голямата опозиционна партия ГЕРБ проведе протест в София. До това се стигна след задържането на лидера ѝ Бойко Борисов, говорителката му Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов в четвъртък вечертa.

Депутати, бивши министри и симпатизанти на ГЕРБ с партийни знамена започнаха да се събират около 8:30 часа в петък пред сградата на Министерския съвет. Междувременно от опозицията се обявиха в Народното събрание за предсрочни избори, обвинявайки правителството в "репресии".

"От днес всеки ден парламентарната група на ГЕРБ с всички законови средства ще работи за предизвикване на предсрочни парламентарни избори, които са последната възможност за нормализиране на политическата ситуация и изход от задънената улица, в която настоящото управление вкара в България", се казва в декларация, която зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов изчете от парламентарната трибуна.

Арестът на членове на партията и лидерът и Бойко Борисов беше определено като "покушение срещу българската демокрация".

Протестиращите блокираха движението по бул. "Дондуков". Mалко преди обяд се отправиха към сградата на МВР, а след това и към Народното събрание, където демонстрацията им приключи към 12:30 часа.

През това време в парламента започна изслушване на вътрешния министър Бойко Рашков, който отговаря на предварително зададени му писмени въпроси от ДПС. Те обаче нямат връзка с ареста на бившия премиер, а с оплаквания на

Малко преди това вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев каза, че според него действията на МВР идват във връзка със сигналите за изнудване от обвиняемият по поне 19 обвинения и укриващ се в Дубай бивш хазартен бос Васил Божков.

Преди две години Бойко Борисов, Владислав Горанов, Менда Стоянова и Севделина Арнаудова бяха посочени поименно от Божков като замесени в схема за неговото изнудване, по която той им е предал десетки милиони лева.

Протестът на ГЕРБ пред Министерския съвет
Протестът на ГЕРБ пред Министерския съвет

Служители на МВР влязоха в къщата на Бойко Борисов в четвъртък вечерта, откъдето той беше отведен в Главната дирекция "Национална полиция" на МВР в столичния квартал "Младост", където прекара нощта.

Адвокатът на Борисов Менко Менков обясни, че Борисов не е обвиняем, а е задържан в рамките на "действия по неотложност", които предвиждат, че полицията трябва да уведоми прокуратурата какво е предприела в срок до 24 часа от акцията ѝ.

В петък сутринта от държавното обвинение уточниха, че все още не са получили информация за задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова. От МВР пък заявиха, че са уведомили прокуратурата за разследването си около 10:00 часа в петък.

Действията на МВР дойдоха в деня, в който вътрешният министър Бойко Рашков се срещна с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Тя беше на посещение в България по покана на премиера Кирил Петков. От разговорите ѝ в София стана ясно, че европейската прокуратура е започнала работа по над 120 сигнала за злоупотреби в България.

Свободна Европа отправи запитване до Европейската прокуратура за позицията си по случая. Оттам заявиха единствено: "Без коментар от наша страна."

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG