Връзки за достъпност

Извънредни новини

Два дни след арестите. Как се разви досега акцията на МВР срещу Борисов и съпартийците му


Бойко Борисов на излизане от сградата на Гражданска дирекция "Национална полиция", където беше задържан за срок от 24 часа

Вече не е въпрос на теория. Правителството челно се сблъска с прокуратурата по въпроса за наказателната отговорност на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. От ареста на бившия премиер минаха почти 48 часа, а изводите не се променят - хем не е ясно доколко чиста е цялата процедура, хем материята е достатъчно сложна, за да оформи единен извод дори и информацията да е всеобхватна.

От прокуратурата обявиха, че няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинения, както и че МВР не си е свършило работата добре. От министерството отхвърлиха тези твърдения и обявиха, че в понеделник отново ще внесат документите, които според прокуратурата липсват.

Ето какво се случи от четвъртък вечерта досега и какво със сигурност знаем до момента.

Четвъртък вечер – арестите

Всичко започна с телевизионни включвания на живо от къщата на Бойко Борисов в Банкя. На място се бяха събрали членове на партията, включително представители на ръководството и почти всички нейни депутати. Поднесената информация гласеше, че в къщата на бившия премиер се извършват обиск и изземвания.

Премиерът Кирил Петков написа във Фейсбук, че "никой не е над закона".

МВР съобщи, че се извършва „мащабна операция на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) по линия на Европейската прокуратура, която разследва злоупотреби с европейски средства“, както и че са били задържани четирима души: бившият премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов, пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова и бившата председателка на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова, чиито домове са били претърсени.

После се оказа, че Стоянова не е била задържана, а полицията не се е появявала в дома й.

Арнаудова пък съобщи, че новината за задържането й е публикувана преди в дома й да се появят полицаи.

Членове на ГЕРБ заедно с депутати от партията се събраха пред къщата на Борисов в Банкя преди той да бъде отведен от полицията
Членове на ГЕРБ заедно с депутати от партията се събраха пред къщата на Борисов в Банкя преди той да бъде отведен от полицията

Говорителката на главния прокурор Сийка Милева обяви пред телевизиите, че държавното обвинение не е било уведомено за протичащата операция на МВР, но допълни, че по закон има 24 часа, в които това да се случи.

Повече от два часа след оповестяването за акцията и ареста, стана ясно, че полицаите са отвели Борисов в сградата на ГДНП в квартал „Младост“ в София, където бяха отведени и Горанов, и Арнаудова.

Това доведе до струпването на десетки симпатизанти и членове на ГЕРБ пред сградата на ГДНП, където депутати от партията продължиха да правят изявления пред медиите, отправяха обвинения срещу правителството и в частност към МВР и вътрешния министър Бойко Рашков. Те скандираха „Оставка“.

Тогава адвокатът на Бойко Борисов Менко Менков внесе малко повече детайли за случилото се.

Той каза, че Борисов не е обвиняем, а е задържан по "действия по неотложност", т.е. само от МВР и без съдебно разрешение. Менков заяви, че не знае за какво е разследването и че от дома на Борисов нищо не е иззето.

Той посочи, че самото задържане е извършено въз основа на текст от Наказателния кодекс за изнудване, но без да е посочено кое е изнудваното лице. Този детайл наведе на мисълта, че измежду многобройните публични обвинения за действията на Борисов най-вероятно МВР се е спряло на това, което отправи бизнесменът Васил Божков. Той твърдеше, че е бил изнудван от Борисов и Горанов за хазартния си бизнес и им е плащал милиони.

С думите на адвокат Менков възникна и въпросът защо задържането на Борисов е трябвало да се извърши именно "по неотложност".

На място част от депутатите на ГЕРБ призоваха за провеждане на масов протест в петък сутрин пред сградата на Министерския съвет.

Петък сутрин – протестът на ГЕРБ и първото споменаване на Божков

Още преди началото на протеста на ГЕРБ в петък сутринта, премиерът Кирил Петков излезе с видеообръщение по повод задържанията. Той изрази подкрепа за действията на МВР и отново повтори написаното предната вечер - че „никой не е над закона“.

По-късно в петък при посещение на газоизмервателната станция, част от междусистемната газова връзка с Гърция, премиерът допълни, че всички сигнали са свързани, защото „корупцията не разграничава национални пари и европари“.

Тогава той попита и за липсата на реакция от страна на българската прокуратура.

Междувременно от държавното обвинение съобщиха, че вече са били уведомени с факс от МВР за проведената акция.

В същото време в парламента групата на ГЕРБ изчете декларация, с която осъди действията на МВР. Депутатите от партията определиха действията на правителството като репресивни и ги сравниха с такива от тоталитарен режим. В пленарната зала се стигна и до сблъсъци с представители на БСП.

След това депутатите се насочиха към протеста, който вече беше започнал пред Министерския съвет. На него присъстваха между 200 и 300 души. След скандирания пред сградата на Дондуков 1, протестиращите се насочиха първо към Министерството на финансите, а по-късно и към сградата на Народното събрание като блокираха за кратко движението по няколко столични булеварда.

Протестът на ГЕРБ пред Министерския съвет
Протестът на ГЕРБ пред Министерския съвет

В парламента финансовият министър Асен Василев за пръв път каза, че акцията на МВР всъщност е свързана със сигнали от Васил Божков и от Агенцията за държавна финансова инспекция. Сигналите са от миналото лято и са за 556 млн. лева липси в бюджета, причинени от бездействие на комисията по хазарта, която е била подчинена на министъра на финансите Владислав Горанов.

Става въпрос за събитията отпреди две години, когато Бойко Борисов, Владислав Горанов, Менда Стоянова и Севделина Арнаудова бяха посочени поименно от обвиняемия по поне 19 обвинения бивш хазартен бос Васил Божков като замесени в схема за неговото изнудване, по която той им е предал десетки милиони лева.

Петък следобед – взаимните обвинения между МВР и прокуратурата

В късния следобед от МВР обявиха, че наблюдаващите прокурори по разследването срещу Борисов, Арнаудова и Горанов са се забавили с преценката на доказателствата. Това става ясно от официално съобщение.

От ГДНП уточниха, че още в 12 ч. в петък двама наблюдаващи прокурори са отказали да се срещнат с разследващите полицаи, които да им докладват събраните от тях материали. Вместо това обвинителите са ги инструктирали да ги внесат в деловодството на СГП, от които да ги вземат. Към 16:00 часа обаче от СГП поискали все пак да се срещнат със служителите на МВР.

Малко по-късно от пресцентъра на прокуратурата казаха, че течащото разследване не е от компетенцията на европрокуратурата. От държавното обвинение се позоваха на получения от МВР факс с уведомлението за провеждането на акцията.

Междувременно адвокатът на Борисов Менко Менков съобщи пред медиите, че арестът на бившия премиер е станал по разпореждане на министър-председателя Кирил Петков, уточнявайки, че разследването по случая е образувано след показания на Петков по-рано в четвъртък. По-късно самият Петков призна, че е дал показания по случая.

Петък вечер – излизането на Борисов, Горанов и Арнаудова от ареста и позицията на прокуратурата

Така в крайна сметка първо Бойко Борисов, а след него Владислав Горанов и Севделина Арнаудова бяха пуснати на свобода, след като законоопределеният срок от 24 часа изтече, а прокуратурата не повдигна обвинение срещу тях.

“Брутално, гадно. Върнаха ни в комунизма”, бяха първите думи на освободения лидер на ГЕРБ пред медиите. Той добави, че “никакви обвинения” не са повдигани на никого от тримата.

В края на краткото си изявление пред медиите Борисов каза, че “следващия път могат да ме убият”.

Малко след излизането на бившия премиер от ареста говорителката на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова даде брифинг, в който посочи, че наблюдаващите прокурори са преценили, че на този етап евентуалното привличане на тримата задържани като обвиняеми би било незаконосъобразно.

Тя опроверга твърдението на МВР, че на държавното обвинение е било предадено предложение за повдигане на обвинения на Борисов, Арнаудова и Горанов.

Петък през нощта – обвиненията на Петков и Рашков срещу прокуратурата

Малко преди полунощ Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков дадоха извънредна пресконференция в Министерския съвет. По техни думи на прокуратурата са били предоставени достатъчно доказателства, за да може задържането на тримата членове на ГЕРБ да бъде удължено с още 72 часа и срещу тях да бъдат повдигнати обвинения.

„За пореден път ставаме свидетели на саботаж от страна на прокуратурата“, каза премиерът Кирил Петков. „Прикриват се сведения от изнудваното лице, само за да не се извършат действия по закон. Отричат се законови правомощия на разследващите органи. В България независима прокуратура няма. Тя за пореден път се държи като адвокат, когато става въпрос за корупционни действия“, каза още той и подчерта, че Европейската прокуратура работи по казуса, без обаче да обясни по каква линия точно се случва това.

Бойко Рашков коментира, че „прокуратурата прави изводи за изхода на производство, на което току-що е поставено началото“ и добави, че не е имало време да се съберат доказателства. Той съобщи още, че по течащата проверка има и свидетелски показания от страна на Васил Божков.

От този момент нататък противоречията станаха две - дали МВР е имало право да предприеме действия "по неотложност" и дали то не си противоречи, след като веднъж говори за наличие на достатъчно доказателства за повдигане на обвинение, а наред с това казва, че доказателства тепърва трябва да се събират.

Събота - идват ли нов опит за арест

В събота нито МВР, нито представители на правителството изнесоха нови факти по акцията срещу Борисов, Горанов и Арнаудова.

Пред БНТ заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов каза, че от партията обмислят възможността за искане на вот на недоверие срещу правителството. Той не направи уточнение какво точно може да бъде основанието за това, но свърза подобни действия с арестите на членовете на партията. Той добави, че държавата се управлява от Васил Божков.

От прокуратурата отговориха на позицията на правителството и отхвърлиха отправените от Бойко Рашков и Кирил Петков обвинения към нея. На своята Фейсбук страница от прокуратурата показаха снимки на официалните описи на постъпилите от ГДНП четири тома с материали по досъдебното производство. Според твърдението на държавното обвинение никъде в материалите на МВР няма постановления за привличане на обвиняем.

Малко по-късно последва отговор от министерството, в който се уточнява, че в публикацията на прокуратурата липсва придружителното писмо, с което постановленията са били официално изпратени. От МВР се позоваваха на чл. 219 ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс, според който, ако има достатъчно доказателства за виновността на определено лице в извършване на престъпление от общ характер и не са налице някои от основанията за прекратяване на наказателното производство, разследващият орган докладва на прокурора и привлича лицето като обвиняем със съставяне на постановление.

„Това е причината проектите на постановленията по чл. 219 ал. 1 да не фигурират в описите, разпространени от прокуратурата, тъй като те са описани в придружителното писмо. За улесняване на прокуратурата въпросните постановления ще бъдат входирани отново сутринта в понеделник, 21 март 2022 г.“, съобщиха от МВР.

Пред бТВ адвокатът на Борисов Менко Менков обяви, че ще подаде жалба към прокуратурата, свързана с действията на Кирил Петков и МВР. По думите му премиерът е извършил редица закононарушения във връзка със свидетелствата, които е направил по случая.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG