Връзки за достъпност

Извънредни новини

Али Баба срещу Главатаря. Какво твърди Васил Божков за Бойко Борисов 


Среща на Младен Маринов, Бойко Борисов, Сотир Цацаров и Иван Гешев (вляво) с тогавашния собственик на "Левски" Васил Божков, един от собствениците на "Лудогорец" Георги Домусчиев и президента на БФС Борислав Михайлов в Министерския съвет през лятото на 2019 г.
Среща на Младен Маринов, Бойко Борисов, Сотир Цацаров и Иван Гешев (вляво) с тогавашния собственик на "Левски" Васил Божков, един от собствениците на "Лудогорец" Георги Домусчиев и президента на БФС Борислав Михайлов в Министерския съвет през лятото на 2019 г.

“Имало едно време държава, която се управлявала от 240-те разбойници. Те били разделени на различни shaiki, а най-голямата избирала Главатаря. Там живеел и Али-Баба.”

Така започваше един комикс, публикуван в средата на 2020 г. от Васил Божков. В него бизнесменът твърдеше, че е бил изнудван да плаща 20% от печалбата на лотарийния си бизнес на бившия премиер Бойко Борисов и финансовия му министър Владислав Горанов.

Миналия четвъртък последните двама се оказаха задържани заедно с бившата правителствена говорителка на ГЕРБ Севделина Арнаудова. След избухването на новината за ареста на тримата, Божков обяви във Фейсбук, че е дал показания пред Европейската прокуратура за схемата, по която е бил подложен на изнудване от бившите управляващи, за да им отчете общо 67 млн. лв.

Междувременно стана ясно, че Борисов, Горанов и Арнаудова са разследвани за изнудване, а вицепремиерът Асен Василев коментира в петък: “изглежда, че най-накрая се действа по сигнала на г-н Божков и по сигнала на Агенцията за държавна финансова инспекция от миналото лято”.

Българската прокуратура обаче отрече да разполага със сведения по случая от хазартния бизнесмен, задочно обвинен по 19 обвинения и установил се в Дубай. В крайна сметка Борисов, Горанов и Арнаудова бяха освободени след 24 часа и обвиниха настоящите управляващи в политическа репресия. МВР и прокуратурата пък се озоваха в обичайна през последната година размяна на обвинения.

Този сюжет се развива близо година след като Божков се оказа сред тримата българи, санкционирани по глобалния закон “Магнитски”, защото “неколкократно е подкупвал държавни служители”, включително и “настоящ политически лидер”.

На фона на неясното бъдеще на разследването срещу тримата знакови представители на ГЕРБ, сюжетът, в който техните имена бяха замесени от Божков, е доста конкретен. В следващите редове Свободна Европа припомня накратко твърденията на обвиняемия бизнесмен, които досега винаги са отричани от Борисов и неглижирани от прокуратурата.

Разследване и бягство

В края на 2019 г. Специализираната прокуратура обяви, че е образувала досъдебно производство за изнудване след получаването на сигнал, свързан с хазартната дейност на Божков. Съобщението на разследващите беше предшествано от серия медийни изяви на бившия му съдружник Цветомир Найденов, от които стана ясно, че именно той, брат му Боян и баща им Стефан са авторите на въпросния сигнал.

Тримата твърдят, че са били изнудвани и заплашвани от Божков, защото той е проявявал апетит към компанията им за онлайн залагания "Ефбет".

В средата на декември финансовият министър Владислав Горанов нареди ревизия на таксите, постъпващи в хазната от лотарийни игри. Повод бяха твърденията на Найденови, че хазартните фирми на Божков са укривали дължими такси.

Месец по-късно беше огласен доклад на Агенцията за държавната финансова инспекция (АДФИ), според който в хазната не са постъпили около 210 млн. лева, защото Държавната комисия по хазарта (ДКХ) е таксувала по различен начин държавния "Български спортен тотализатор" и частните лотарии - конкретно, контролираните от Божков "Национална лотария" и "Лотария България".

Заключенията на финансовата инспекция бяха използвани от управляващите като аргумент да предложат в края на януари законодателство, с което само държавата да може да провежда лотарийни игри, т.е. частните игри трябваше да прекратят дейността си.

В следващите месеци прокуратурата повдигна серия обвинения срещу Божков, негови близки, съдружници и подчинени, а той напусна страната, установявайки се в Дубай. Емирството няма съдебна спогодба с България за екстрадиране на издирвани лица.

Комикс и реални събития

Оттам Божков започна редовно да присъства във Фейсбук чрез свой официален профил - нещо, което дотогава не беше правил. Именно в социалната мрежа той публикува в средата на 2020 г. серия от шаржове, припомнящи историята около текста в Закона за хазарта, на който той се е позовавал, за да плаща държавна такса от 20% върху комисионите вместо 15% върху стойността на направените залози. Именно тази разлика беше в основата на обвинението срещу него - че е плащал по-малко и сега дължи над 700 млн. лева на държавата.

Във въпросния комикс Божков се самоопределяше като Али Баба, Борисов беше представен като Главатаря, Горанов - като Заместник-главатаря по Финансите, а бившата председателка на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова - като Разбойничката, която прави Данъчните закони.

В този “приказен” контекст Божков описваше как през 2014 г. разбойник от “Опозиционната shaika” е внесъл закон, за да обложи лотарията с 15% данък върху оборота. Тогава Али Баба отишъл при Главатаря, който му казва, че ще оправи нещата в замяна на помощ от негова страна. Следва намеса на Разбойничката, която прави Данъчните закони, с която Али Баба се разбира. Накрая той отива при заместник-главатаря по Финансите, който му казва, че трябва да дава 20% от печалбата си, иначе законът ще бъде отменен.

Този сюжет съвпада с реална хронология по промяна на данъчното законодателство, предложена още през 2013 г. от ДПС още по време на кабинета “Орешарски” (2013-2014). Тогава ДПС предлага еднакъв режим на облагане на офлайн и онлайн хазартните игри. До този момент онлайн залаганията не са обложени.

По време на второто четене на закона обаче той претърпява обрат. Депутатът от БСП Георги Кадиев и колегите му от ГЕРБ Вежди Рашидов и Менда Стоянова внасят предложение за различно облагане на онлайн и офлайн хазарта. Поправките са приети с подкрепата на ГЕРБ, а БСП и ДПС се въздържат.

Според текстовете лотариите се облагат с 15% върху стойността на направените залози за всяка игра. В същия член на Закона за хазарта обаче е посочено, че "за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие", държавната такса е 20%, но върху стойността на получените такси и комисиони. Втората част на текста дава основание Божков да твърди, че законът му позволява да плаща по-ниски такси от държавния Български спортен тотализатор.

Така се стига до ноември 2014 г., когато вече е на власт вторият кабинет “Борисов” (2014-2017), а социалистът Кадиев предлага хазартни игри и бингото, организирани онлайн или офлайн, също да бъдат облагани с годишна такса. Предложението предвижда ако лотото и бингото са офлайн, вноската да е 15% върху оборота, а ако са онлайн - 20% от разликата между получените приходи и изплатените печалби.

Макар че идеята му получава положително становище от ръководената от Менда Стоянова бюджетна комисия в парламента, тя така и не получава широка подкрепа в пленарната зала, заради което той публично се усъмнява, че Борисов се е разбрал “с когото трябва”.

Впоследствие самата Стоянова внася сходно предложение, което обаче, за разлика от това на Кадиев, позволява на операторите на хазартни игри да се възползват от по-ниските такси - вариантът, действащ от 2013 г. То вече получава подкрепа от мнозинството.

Директни обвинения

След този комикс Божков отправи и директни обвинения към Борисов и Горанов. Ден по-късно Васил Божков вече използва истински имена и публикува графика със заглавие "За тези, които не са разбрали приказката".

С нея той твърди, че е плащал 20% от печалбата си "на конкретни лица" като такса "помагане". В следващите седмици общата стойност на средствата, за които бизнесменът обяви, че е предал на Борисов и Горанов, достигна 67 млн. лв.

Тези негови твърдения бяха обобщени в сигнал на гражданското движение БОЕЦ, което то внесе още през лятото на 2020 г.

“Видно от публикуваната информация, укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков твърди, че премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов са му поискали и получили, като подкуп, 20% от печалбата на лотарийния му бизнес, срещу ангажимента да прокарат и наложат законодателни поправки, които обслужват интересите на бизнеса на Божков“, се посочва в сигнала на БОЕЦ.

След ареста на Борисов, Горанов и Анраудова миналата седмица, адвокатът им Менко Менков спомена, че именно този сигнал е приложен към материалите по разследването срещу тях.

Няколко седмици след подаването му Специализираната прокуратура съобщи, че проверка на ДАНС е установила, че пари, теглени на каса от банкови сметки, чийто титуляр е обвиняемият бизнесмен Васил Божков, са били предавани „лично, единствено и само на него“ в офиса му на столичната ул. „Московска“ 43.

След това държавното обвинение повече никога не огласи друг напредък по този случай.

Нов финансов доклад

Междувременно през лятото на 2021 г., вече в мандата на първото служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, АДФИ публикува свой нов доклад, според който между 2014 и 2019 г. в държавния бюджет не са постъпили средства в размер на почти 557 млн. лв. от хазартна дейност.

Инспекторите година по година бяха проверили какви такси са декларирали и плащали на държавата свързаните с Божков "Ню геймс", "Национална лотария" и "Еврофутбол". А заключението беше, че Държавната комисия по хазарт не е упражнявала ефективен контрол.

Именно този доклад беше споменат и от вицепремиера Асен Василев, когато той коментира в петък арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова.

Ролята на бившата правителствена говорителка на Борисов пък засега е обяснявана от Божков с твърдението, че тя нееднократно е била пращана в офиса му от бившия премиер като негов личен посредник.

“През последните години Севдалина Арнаудова е посещавала офиса ми на ул. "Московска"43 ежемесечно. Тя не пуши пури. Бойко, ще намериш ли поне малко достойнство да кажеш защо я пращаше”, попита Божков във Фейсбук през юни 2020 г., само ден след като Борисов обяви пред предаването “Панорама” по БНТ, че не е вземал “една стотинка, един лев, едно евро” от бившия хазартен бос.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG