Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хазартният лиценз на Божков беше атакуван по два фланга. Вратичка в закона става самият закон


С поредица маневри в рамките на няколко часа управляващите затегнаха примката около лотарийния бизнес на Васил Божков.

От първия публичен коментар на премиера стана ясно, че лицензът на Божков може да бъде отнет заради законовата вратичка, която са ползвали лотариите му, за да плащат по-ниски такси към държавата. Няколко часа по-късно изненадващо се разбра, че Министерството на финансите предлага този начин на таксуване да бъде единственият възможен занапред. Още няколко по-късно пък парламентарната комисия по бюджет и финанси прие законопроекта, предложен от Валери Симеонов - текстове, които правят невъзможно съществуването на бизнеса на Божков. Идеите предвиждат лотарийни игри да се организират единствено от Българския спортен тотализатор, а частните фирми, които имат лицензи за подобна дейност да ги върнат и едновременно с това да изпълнят сумите на спечелилите.

Така се стигна до ситуацията, в която Божков от една страна може да си загуби лиценза заради различния начин на таксуване (в сравнение с държавното Тото), от който се е въползвал. От друга обаче, дори и да не му отнемат бизнеса на това основание, вече е налице друго: парламентът предприе първата стъпка към ликвидирането на частните лотарии по принцип.

Всичко това на този етап изглежда като опит за ликвидиране на хазартния бизнес на Божков така или иначе. Дори и да се установи, че той не е нарушавал Закона за хазарта в плащането на таксите.

Наред с това Министерството на финансите предложи законовата вратичка, от която са възползвали досега частните лотарии на бизнесмена, да бъде официализирана като единствен нормативен текст, с който се урежда облагането на „игрите на щастието“, които пък ще станат държавни.

Ако проектът бъде приет, таксите върху лотариите ще бъдат свалени с до 40%.

Няколко паралелни анонса

Маневрите започнаха започнаха в четвъртък сутринта, когато министър-председателят Бойко Борисов обяви, че лицензът на фирмите на Божков може да бъде отнет именно защото са се възползвали от съществуващия и сега в закона текст, който обаче МФ настоява да остане единственият възможен.

Премиерът се позова на изнесени в сряда предварителни данни от проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), според които частните лотарии са спестили най-малко 210 мл. лв от такси за хазарт. Преди ден председателят на финансовата инспекция Георги Начев обяви, че Комисията по хазарта е таксувала различно Българския спортен тотализатор и частните лотарии. Начев уточни, че все още не може да се направи преценка дали дали действията на частните фирми са били законни или не.

Паралелно с това, същия следобед беше придвижен проектът за промени на закона за хазарта, внесен от Валери Симеонов. Внасянето на текстовете пък стана повод Божков да заяви в интервю за Свободна Европа, че държавата се опитва да му го отнеме и да го даде „на някой друг“.

Бизнесменът заплаши също със съд. По думите му действията на властта от една страна са „национализация“, а от друга създават монополист на пазара и противоречат на конституцията.

„Ако не си е платил таксите, ще му се отнеме лицензът“

Борисов задочно отговори на бизнесмена в началото на заседанието на Министерския съвет. „Никой на никого не взима фирмата. Тази дейност е лицензионна. И ако някой не си е платил таксите, ще му се отнеме лицензът. Фирмата си е негова. Къде е одържавяването, къде е национализацията? Какви са тези думи?“, заяви премиерът.

По думите му в публичното пространство се създава много грешно впечатление за ситуацията. Той уточни, че е получил доклада от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), според който 210 млн. лева не са постъпили в хазната.

„Ако този доклад е верен, ще имат проблем много хора. Ако не е верен, няма да има от какво да се безпокоят. Ние сме изпълнили нашето задължение да се изпрати, провери и констатира“, каза Борисов. Той допълни, че случаят няма общо с футболния клуб „Левски“ и че двете теми не бива да се смесват. Уточнението му бе по повод обясненията на Божков, че ще излезе от клуба, ако проектът на Валери Симеонов бъде приет. Причината – няма да има средства, с които да поддържа „Левски“.

Официализиране на по-ниските такси

Междувременно Министерството на финансите анонсира спешно подготвен нов хазартен закон. Първоначално беше ясно, че с него Комисията по хазарта ще бъде преобразувана в едноличен орган вместо петчленна институцията. Новото й име е Национална агенция по хазарта. По-късно обаче стана ясно, че в проекта се предлага възприеманото като „вратичка в закона“ положение за облагането на лотариите да остане единственото възможно.

Министърът на финансите Владислав Горанов предлага вместо сегашните 15 на сто върху стойността на залозите таксата да падне с около 30-40% и да бъде 25 на сто върху разликата между залозите и изплатените печалби на участниците. По закон минимум 50% от стойността на залозите се връща на участниците на игрите под формата на награден фонд, но обичайно операторите раздават над 60%.

Предложението е изненадващо, тъй като МФ претендира, че през последните пет години лотариите на Божков са плащали занижена наполовина държавна такса върху хазарта, заради което Борисов ги заплаши с отнемане на лицензите. В същото време Горанов предлага със закон данъкът на лотариите да падне приблизително до нивото, плащано от фирмите на Божков.

До момента няма институция в държавата, която да е съобщила дали начинът на плащане от страна на частните лотарийни оператори е законен или не. В мотивите на новия законопроект пък е посочено, че текстовете се „нуждаят от прецизиране“. Целта – да се разграничава групата игри - тото, лото, моментна лотария, спортни залози и др., от т. нар. игри с такси и комисиони като покера. При прецизирането на текста обаче се е прецизирало и нивото на облагането, което ще е значително по-ниско от единия от сегашните варианти, по който е плащало държавното Тото.

XS
SM
MD
LG