Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР внесе в прокуратурата предложения за обвиняването на Борисов, Арнаудова и Горанов 


Борисов беше посрещнат от десетки членове и симпатизанти на ГЕРБ пред Главната дирекция "Национална полиция" в петък вечерта

МВР внесе в прокуратурата прoекти за постановления, с които към наказателна отговорност да бъдат привлечени бившият премиер Бойко Борисов, ексговорителката му Севделина Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов.

Това съобщиха от пресцентъра на вътрешното министерство в понеделник с уточнението, че предложенията за обвиняването на тримата се внасят за втори път, въпреки че прокуратурата отрича.

Борисов и съпартийците му бяха освободени в петък вечерта, след като Софийската градска прокуратура (СГП) прецени, че в предоставените ѝ от полицията материали няма достатъчно доказателства, уличаващи ги в изнудване. Това разследване беше образувано в условията на неотложност от МВР, след което Борисов, Арнаудова и Горанов бяха задържани в четвъртък за 24 часа.

След изтичането на първоначалният им срок за задържане СГП отказа да им наложи 72-часов арест и обяви, че разследващите полицаи дори не са предоставили на прокурорите проекти на постановления, с които да бъдат повдигнати обвинения на тримата.

“За пореден път ставаме свидетели на саботаж от страна на прокуратурата“, каза на брифинг късно в петък премиерът Кирил Петков.

Вътрешният министър Бойко Рашков пък коментира, че “прокуратурата прави изводи за изхода на производство, на което току-що е поставено началото“ и добави, че ако то беше продължило адекватно, щеше да даде възможност за събиране на допълнително доказателства.

В неделя той допълни пред Нова телевизия, че откакто оглавява МВР е разбрал за “десетки, да не кажа стотици случаи, при които материалите в обичайните хипотези, когато се изпратят в прокуратурата, те просто потъват - особено, когато материалите касаят някой известен политически деец на ГЕРБ”.

Междувременно от прокуратурата отговориха на правителството в събота, отхвърляйки отправените от Петков и Рашков твърдения. От СГП показаха снимки на официалните описи на постъпилите от полицията четири тома с материали по досъдебното производство. Според твърдението на държавното обвинение никъде в материалите на МВР не е имало проекти за постановления за привличане на обвиняем.

Малко по-късно последва отговор от министерството, в който се уточняваше, че в публикацията на прокуратурата липсва придружителното писмо, с което постановленията са били официално изпратени.

В понеделник от МВР съобщиха, че повторно са внесли предложенията си за повдигане на обвинения на тримата, които са предоставени с придружително писмо "с подпис и печат".

"МВР няма да разяснява повече нормите на Наказателно-процесуалния кодекс на прокуратурата. Тя, като орган по надзор за законност, би могла да тстрани всяка допусната грешка, ако има такава", добавиха от ведомствения пресцентър.

Освен преценката на СГП по тези предложения за привличане на обвоняеми, предстои в понеделник Софийският градски съд (СГС) да се произнесе по законността на извършените в четвъртък претърсвания и изземвания от домовете на задържаните. Адвокатът на Борисов Менко Менков пък обяви, че ще обжалва пред съда арестите на тримата.

“От Борисов нищо не е иззето. От дома на Арнаудова са иззети рекламни материали от последните предизборни кампании с лика на Бойко Борисов, агитационни – да гласуват за него и за ГЕРБ, което има огромно значение за това досъдебно производство, предполагам. Тъй като е политически процесът, му изземват и рекламните материали, макар и за минали избори“, каза Менко Менков по-рано пред БНР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

На машина или на хартия. Как е по-сигурно да се гласува
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00
XS
SM
MD
LG