Връзки за достъпност

Извънредни новини

Месец след началото на войната Киев твърди, че все по-успешно отблъсква руснаците 


Кметът на Киев Виталий Кличко
Кметът на Киев Виталий Кличко

Руските войски, които се опитват да напредват към Киев, стават все по-деморализирани и рискуват да бъдат обкръжени в предградията на украинската столица.

Това твърдят украинските власти и западни разузнавателни агенции, цитирани от Би Би Си точно месец след началото на инвазията на Русия в Украйна, започнала на 24 февруари.

Междувременно кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че намиращият се до столицата град Ирпен вече почти изцяло отново е под контрола на украинските сили. Той беше сцена на ожесточени сражения с руснаците през последните седмици.

На този фон руската армия продължава бомбардировките по редица градове, включително Киев, вторият по големина Харков и Чернигов.

Най-тежко остава положението на югоизточния пристанищен град Мариупол, където по данни на украинските власти в капана на руската обсада остават около 100 хиляди местни жители. Около 90% от сградите там вече са частично или напълно разрушени от руските обстрели.

Мариупол има стратегическо значение за Москва, тъй като пресича пътя на руските сили, нахлули от Крим, които целят да се съединят със сепаратистите от източния регион Донбас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG