Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАТО разполага още военни в България. Радев ги приветства


Лидерите на страните членки на НАТО на извънредна среща по повод руската инвазия в Украйна. Брюксел, Белгия, 24 март, 2022 г.
Лидерите на страните членки на НАТО на извънредна среща по повод руската инвазия в Украйна. Брюксел, Белгия, 24 март, 2022 г.

НАТО одобри разполагането на съюзнически батальони в България, Румъния, Словакия и Унгария. Това съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на пресконференция след края на днешното извънредно заседание на съюза.

Целта е да се усили източният фланг на алианса на фона на войната, която Русия започна в Украйна преди месец. На срещата присъства и българският президент Румен Радев, който оцени положително решението.

Договорена е бойна група от 150 военни, които Великобритания ще изпрати в България, каза Радев след края на срещата. Тези военни ще се присъединят към многонационалния батальон, който вече се подготвя в страната. Текат преговори и за военни от Италия.

По-рано стана ясно, че в България пристига и американска рота с бойни машини "Страйкър".

"България, знаете, че е отворена за участие на нашите съюзници, така че тази многонационална батальонна бойна група по-бързо да придобие необходимите оперативни способности", каза още президентът.

Засега няма подробности за числеността и състава на частите, които ще бъдат разположени в България, Унгария, Румъния и Словакия. Не се уточнява и под чие командване ще бъдат те.

Столтенберг отбеляза, че по този начин батальоните по източния фланг стават осем, заедно със силите, изпратени в Полша, Естония, Литва и Латвия. Увеличава се и броят на съюзническите сили, поставени в повишена готовност.

"Решени сме да помогнем на Украйна с каквото можем. Имаме отговорност конфликтът да не се задълбочи допълнително", добави той. Членките са се съгласили също така да се удвоят разходите за отбрана, тъй като по думите на генералния секретар "сигурността не е безплатна".

Лидерите на страните от НАТО се споразумяха също да окажат помощ на Украйна при атака с химическо, биологично или ядрено оръжие, както и срещу кибернападение.

България и Унгария са единствените държави, членуващи в НАТО, които не оказват военна помощ на Украйна. Президентът Румен Радев каза, че въпросът не е бил обсъждан в рамките на форума, тъй като това е индивидуално решение на всяка една държава членка.

Румен Радев, наред с лидерката на БСП Корнелия Нинова, застъпва тезата, че изпращането на военна помощ на Украйна би означавало навлизане на България във войната. През последните дни Радев смекчи позицията си, като предложи на правителството да изпрати на Украйна бронежилетки и каски за цивилните. В четвъртък, след срещата на върха на страните от НАТО, той разшири предложението си с индивидуални средства за химическа и ядрена защита.

"Никога Алиансът не е бил по-единен в осъзнаването на необходимостта от неотложни мерки за подкрепа на Украйна, за прекратяване на агресията от Русия, връщане на дипломацията, усилване на Източният фланг на НАТО", добави той.

"Една от големите цели на тази среща беше да не допуснем ескалация на конфликта извън територията на Украйна и по никакъв начин НАТО да не се намесва, за да избегнем трета световна война", каза президентът.

Следващата среща на лидерите ще бъде в Мадрид.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG