Връзки за достъпност

Извънредни новини

Най-големият преработвател на петрол в Китай спря инвестиции в Русия за половин милиард долара


Работник в компанията "Синопек" показва на журналисти как финкционира топлинна помпа. Китай, февруари 2017 г.
Работник в компанията "Синопек" показва на журналисти как финкционира топлинна помпа. Китай, февруари 2017 г.

Китайската държавна компания "Синопек" (Sinopec Group) е прекъснала разговорите за голяма инвестиция в петролната и газовата промишленост на Русия. Това съобщи Ройтерс в петък.

Това става на фона на тежки икономически санкции, които западните сили наложиха на Москва след началото на инвазията в Украйна. Китай е открит партньор на Русия и се обявява против тези мерки, въпреки че официално не е подкрепил войната и призовава за спиране на огъня и дипломатическо решение на конфликта.

"Синопек" е най-големият преработвател на петрол в Азия, а инвестициите, които прекъсва, са на стойност близо половин милиард долара. Средствата са били предназначени за газохимически завод и комплекс за продажба на руски газ в Китай.

От началото на руската инвазия в Украйна три китайски държавни компании - "Синопек", "Чайна нешънъл петролиъм корп" (China National Petroleum Corp - CNPC) и "Чайна нешънъл офшор корп" (China National Offshore Oil Corp - CNOOC) са започнали оценка на въздействието на санкциите върху техните инвестиции в Русия, твърдят започнати източници.

"Компаниите ще следват указанията на Пекин в тази криза. Няма място за собствени инициативи", посочи висш представител на една от компаниите, цитиран от Ройтерс.

Междувременно японските и френските компании, участващи в руския проект "Арктик СПГ-2" за добив на природен газ, обявиха, че замразяват новите инвестиции в него в съгласие с наложените на Русия санкции. Проектът има за цел да изгради най-големия комплекс за природен газ в Далечния изток.

Акционери в проекта са "Новатек" (60%), френската "Тотал" (Total), китайските CNOOC и CNPC, както и консорциум от японските "Мицуи" (Mitsui) и "Джапан Арктик Ел Ен Джи" (Japan Arctic LNG), всички с по 10%.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG