Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сепаратистката „република“ Луганск може да организира референдум за присъединяване към Русия


Кадър от фронтовата линия в Луганск
Кадър от фронтовата линия в Луганск

Самопровъзгласилата се Луганска народна република в Източна Украйна може да организира скоро референдум за присъединяване към Русия. Това каза в неделя лидерът на бунтовническия регион Леонид Пасечник, предаде Ройтерс.

"Мисля, че в близко бъдеще ще бъде произведен референдум на територията на републиката", каза Пасечник. "Народът ще упражни висшето си конституционно право и ще изрази мнението си по въпроса за присъединяването към Руската федерация".

През 2014 г., подкрепяни от Русия военни превзеха административните сгради в градовете Донецк и Луганск, които са и областни центрове. Започнаха тежки сблъсъци с украинските военни. Сепаратистите се обявиха за "Донецка народна република" (ДНР) и "Луганска народна република" (ЛНР).

Те владеят едва 1/3 от общата територия на двете области или приблизително 16 800 км2 (повече от 1/10 от територията на България). Но в "конституциите" си "ДНР и ЛНР" претендират за контрол върху цялата територия на областите.

Събитията в "ЛНР и ДНР" се случиха почти едновременно с момента, в който Русия превзе Крим - полуостров, който е близо до "ЛНР и ДНР", но не граничи с тях. Крим също не е международно признат за част от Русия.

Русия призна на 21 февруари т.нар. Луганска народна република и Донецка народна република за независими държави и нареди започването на "мироопазваща операция" в региона. Последва пълномащабна война на Русия срещу Украйна с мотива, че Москва защитава тези сепаратистки територии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG