Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сърбия не е ничия слугиня". Вучич прогнозира европейски санкции за Белград


До този момент Сърбия не подкрепя нито един пакет санкции срещу Русия
До този момент Сърбия не подкрепя нито един пакет санкции срещу Русия

Европейският съюз може да наложи санкции на Сърбия, ако Белград не въведе санкции срещу Русия, каза сръбският президент Александър Вучич. По думите му Сърбия прави това, което е в интерес на страната и така ще се държи, предава БТА.

"Сърбия се държи отговорно и сериозно, Сърбия не е ничия слугиня, не изпълнява заповеди нито от Америка, нито от Русия. Сърбия е самостоятелна и независима страна", каза Вучич.

Той каза, че ситуацията в Украйна го тревожи и особено изявлението на американския президент Джо Байдън, че конфликтът ще бъде дълъг. По думите му руснаците в своите информации за конфликта в Украйна използват същия речник, който САЩ и западните европейски страни са използвали в информациите за агресията на НАТО срещу Сърбия през 1999 г.

Вучич отбеляза, че руснаците казват, че предотвратяват геноцид в Донбас, така както страните от НАТО са говорили, че предотвратяват геноцид в Косово.

Засега Сърбия отказва да се присъедини към всеки един от четирите пакета санкции на ЕС срещу Русия. С това Белград се откроява сред всички други страни в региона, които се съобразиха на 100% с европейските санкции. Включително и Черна гора, която е традиционно свързана с Русия.

Белград отдавна твърди, че не е убеден, че рестриктивните мерки са правилният път и че напълно ще се съобразява с решенията на ЕС във външната политика, когато стане член на съюза. Това не се очертава да е скоро.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG