Връзки за достъпност

Извънредни новини

Собственикът на "Инса ойл" е информирал Асен Василев, че е притискан от Пеевски и Борисов


Вицепремиерът Асен Василев
Вицепремиерът Асен Василев

Собственикът на "Инса ойл" Георги Самуилов е информирал Асен Василев, че е "бил притискан от г-н Борисов и г-н Пеевски да прави операции с държавния резерв". Това каза вицепремиерът Асен Василев по Нова телевизия.

Василев каза, че е разговарял веднъж със собственика на компанията, докато е бил министър на финансите в служебния кабинет. Това е станало след среща с Петролната и газова асоциация, други бензиностанции и продавачи на петрол.

В разговора "на четири очи" Самуилов е казал, че е притискан от Борисов и Пеевски да извършва операции с държавния резерв. Собственикът на "Инса ойл" е трябвало да отчислява големи суми към двамата, каза Василев. "На база на тази информация подадохме сигнал към ДАНС да започне разследване", обясни Асен Василев.

Той каза още, че НАП и Агенция „Митници“ проверяват Самуилов. По линия на митниците се прави проверка на всички складове за горива, за да се види наличието на запаси в страната. „В резултат се установи, че "Инса ойл" не поддържа задължителните запаси“, каза Василев.

Асен Василев каза, че няма официална информация за досъдебно производство срещу него и е разбрал, че има сигнал първо от вътрешния министър Бойко Рашков. В сигнала на собственика на "Инса ойл" пишело, че на 5 януари двамата са разговаряли след среща с Петролната и газова асоциация, която финансовият министър е ръководил.

Василев каза, че е имало среща в Министерския съвет, но с премиера Кирил Петков, на която самият той не е присъствал. Срещата е била с Държавния резерв и на нея е присъствал адвокатът на Георги Самуилов, а не самият бизнесмен.

В сряда вътрешният министър Бойко Рашков каза, че Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за престъпление по служба срещу вицепремиера Асен Василев. Това се е случило на 15 март по сигнал на собственика на компанията „Инса ойл“ Георги Самуилов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG