Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна е готова да обсъжда неутралитет като част от мирно споразумение с Русия


Украинският президент Володимир Зеленски

Украйна е готова да обсъжда неутрален статут като част от мирно споразумение с Русия, но той ще трябва да бъде гарантиран от трети страни и да бъде подложен на референдум, заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю, излъчено в неделя, предаде Ройтерс.

Зеленски разговаря с руски журналисти в продължение на 90 минути чрез видеоконферентна връзка. В интервюто украинският президент говори на руски през цялото време.

Зеленски каза, че инвазията на Русия е причинила унищожаването на рускоезични градове в Украйна и че щетите са по-лоши от руските войни в Чечня. „Гаранции за сигурност и неутрален статут, безядрен статут на нашата държава. Ние сме готови да го постигнем. Това е най-важният момент“, каза Зеленски.

Междувременно руските власти предупредиха руските медии да не излъчват това интервю. Руският медиен регулатор обяви, че е започнала проверка за "степента на отговорност", която може да бъде потърсена от медиите и ще бъдат определени "мерки за реакция".

Това не е първият път, в който Зеленски заявява, че е готов да обсъжда неутралитет на Украйна като условие за прекратяване на военните действия на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG