Връзки за достъпност

Извънредни новини

На Оскарите доминират стрийминг платформите, първи приз за Уил Смит... И шамар за Крис Рок


Екипът на филма, избран за най-добър филм, „CODA: Дете на глухи родители“
Екипът на филма, избран за най-добър филм, „CODA: Дете на глухи родители“

Най-добрият филм за изминалата година според американската филмова академия е „CODA: Дете на глухи родители“. За първи път голямата награда на Оскарите отива при продукция, излъчвана от стрийминг платформа.

Филмът спечели и трите оскара в трите категории, за които беше номиниран. Той проследява трудния избор на Руби, единственото дете с неувреден слух в семейството си, докато решава дали да стане музикант или да изостави близките си. Филмът взе и наградата за най-добър адаптиран сценарий, и за най-добър поддържащ актьор (Трой Коцур).

Така задмина смятания за фаворит да спечели най-много отличия „Силата на кучето“, който все пак взе приза за най-добър режисьор. Тази продукция също е на стрийминг платформата „Нетфликс“.

Друг фаворит, научнофантастичната адаптация "Дюн" (Dune) не попадна в ключовите отличия въпреки множеството си номинации, но пък взе шест награди: за най-добър дизайн, най-добри визуални ефекти, най-добра кинематография, най-добър монтаж, най-добър звук и най-добра музика.

По време на първата церемония с официален водещ от 2018 г. насам имаше и минута мълчание за жертвите на войната в Украйна. Нямаше я обаче дълго обсъжданата възможност за включване на украинския президент Володимир Зеленски в церемонията.

Друг много коментиран момент от тазгодишните Оскари е скарването между актьора Уил Смит и водещия Крис Рок. След като Рок направи шега, свързана със загубата на косата на жената на Смит, той излезе на сцената и му удари шамар. След това се извини „на академията“, но скандалът засенчи това, че той спечели първия си Оскар за най-добра мъжка роля за играта си в „Крал Ричард“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG