Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спецпрокуратурата проверява Елена Гунчева от "Възраждане" за предателство


Елена Гунчева
Елена Гунчева

Специализираната прокуратура е започнала проверка срещу депутатката от "Възраждане" Елена Гунчева за евентуално подбуждане на война срещу България. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на институцията във вторник.

По-рано посланиците на 35 държави в България осъдиха призивите за насилие, изразени в публикация Гунчева в профила ѝ във Фейсбук на 18 март. В нея Гунчева написа, че Русия разполага с оръжия, с които "точно може да улучи Министерски съвет", ако българското правителство реши да изпрати военна помощ на Украйна:

Elena Guncheva Facebook post
Elena Guncheva Facebook post

"Не се отчайвайте, има някаква надежда - Русия има високоточкови оръжия, така че точно може да улучи Министерски съвет, ако Просто Киро изпрати нашите ракети на шута Зеленски. Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата", пише във Фейсбук поста на Гунчева.

Първата реакция на коментара на депутатката дойде в понеделник от председателя на парламента Никола Минчев, който определи изказването ѝ като "недопустимо и неизвинимо". Впоследствие посланиците на страните членки в ЕС, както и посланиците на САЩ, Албания, Австралия, Канада, Грузия, Израел, Япония и Обединеното кралство се присъединиха към позицията на Минчев.

От съобщението на Спецпрокуратурата във вторник става ясно, че държавното обвинение е започнало проверка по сигнали на граждани, в които се твърди, че български народен представител с инициали Е. Г. може да е извършил престъпление по Глава първа от Наказателния кодекс (чл. 98).

Текстът се намира в раздел "Предателство и шпионство" от Наказателния кодекс и гласи: "Който подбужда чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против Републиката, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG