Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хосе Андрес, който създаде "армия от готвачи" в Украйна


Хосе Андрес разговаря с хора във Варшава малко преди да пристигне американският президент Джо Байдън, за да се срещне с украински бежанци. 26 март, 2022 г.
Хосе Андрес разговаря с хора във Варшава малко преди да пристигне американският президент Джо Байдън, за да се срещне с украински бежанци. 26 март, 2022 г.

От близо месец на полско-украинската граница има един испано-американски готвач. Благодарение на него през това време са приготвени над 4 милиона ястия както за украински бежанци, така и за граждани на Украйна, решили да останат в страната си след началото на руската инвазия на 24 февруари.

Повечето от тях вероятно не знаят, че за тях всъщност се грижи световноизвестен професионален готвач. Неговото име е Хосе Андрес. Той е познат с кулинарните си умения, хуманитарната си дейност и десетките ресторанти, които притежава в САЩ и Испания.

Андрес е основател на неправителствената организация "Световна централна кухня", която осигурява прехрана на потърпевши от бедствия по целия свят.

Тя подпомага бедстващи хора след земетресението в Хаити през 2010, както и в редица африкански и латиноамерикански страни. След опустошителен ураган в Пуерто Рико през 2017 организацията сервира над 3.8 милиона порция храна. Днес "Световната кухня" с помощта на хиляди украински доброволци приготвя и изпраща близо 280-290 хиляди порции до най-различни точки в Украйна, както и до украинци в 6 други страни.

Хосе Андрес, 2018 г.
Хосе Андрес, 2018 г.

"В Лвов е нашата централа в Украйна, но всеки ден доставяме до места като Одеса, Киев, и други", казва той пред американската телевизия Си Ен Ен.

Една от локациите в Лвов например се приготвят по 11 000 сандвича на ден, а други кухни в града подготвят храна, която след това се изпраща към железопътни гари и подслони. Изхранват се близо 80 места за подлон на бягащи от други части на Украйна само в Лвов, за да може хората в тях да са подсигурени, в случай че започнат атаки в западния град.

"Как го правим толкова бързо? Мисля, че всички говорят за мъжете и жените, които защитават Украйна, но има и много хора, които воюват по други начини. Затова ги наричат хранителни бойци", казва още Андрес. Също така неговият екип е често наричан "армия от готвачи".

Андрес пристига на границата още в самото начало на войната. Той помага както на членовете на организацията си, така и на местни украински ресторанти и хотели да изхранват посетителите си. Организацията има и 8 пункта по западната граница на страната, където раздава дори преминаващи бежанци, които изчакват в колите си, за да минат границата.

Хосе Андрес получава Наградата на принцесата на Астурия през 2021 г., едно от най-високите държавни отличия в Испания.
Хосе Андрес получава Наградата на принцесата на Астурия през 2021 г., едно от най-високите държавни отличия в Испания.

Хосе Андрес е роден е през 1969 г. в малкия северен град Миерес, Испания. Още на 15-годишна възраст се записва в кулинарно училище в Барселона. Като млад се среща с един от най-големите готвачи в света – Фернан Адриа, и работи три години в прочутия му ресторант Ал Були до 1990 г. След това решава да се премести в Съединените щати.

Когато пристига, той не разполага с много пари, но бързо трупа опит в редица ресторанти, докато през 2003 г. основава свое заведение. То става толкова успешно, че резервациите се правят с месец напред.

Днес Андреас притежава над 30 ресторанта във Вашингтон, Лос Анджелис, Лас Вегас, Ню Йорк и много други градове в САЩ и Испания. Водил е свое кулинарно шоу в родината си, написал е редица книги и е преподавал в Харвард заедно с Феран Адриа.

През 2016 г. планира да отвори ресторант в хотел Тръмп Интернешънъл във Вашингтон. След противоречиви коментари на бившия американски президент Доналд Тръмп по отношение на мексиканските имигранти готвачът се оттегля от сключения договор. Организацията Тръмп и Андрес взаимно се съдят , като година по-късно двете страни постигат споразумение.

Хосе Андрес (вляво), Джеф Безос (в средата) и Ван Джоунс по време на брифинг в Тексас след успешния комерсиален полет на ракетата на "Блу Ориджин" в космоса. Андрес и Джоунс получават награди за кураж и цивилност.
Хосе Андрес (вляво), Джеф Безос (в средата) и Ван Джоунс по време на брифинг в Тексас след успешния комерсиален полет на ракетата на "Блу Ориджин" в космоса. Андрес и Джоунс получават награди за кураж и цивилност.

Андрес е носител на десетки други кулинарни и хуманитарни отличия, едно от които Националния хуманитарен медал на САЩ през 2016 г. По-късно, през 2021, получава и награда за кураж и цивилизованост от собственика на Амазон Джеф Безос за помощта на Световната централна кухня по време на пандемията от коронавирус.

Малко преди връчването на наградата Безос е осъществил първия си полет в космоса с ракета на компанията си "Блу Ориджин". През 2022 г. Андрес съобщи, че ще дари част от наградата от Безос, равняваща се на 100 млн. долара, за справяне с кризата в Украйна.

"Хората се нуждаят от помощта, която можем да им дадем. Те защитават страната си, борят се за демокрацията, за свободата и всичко, което Америка и останалата част от свободния свят могат да направят, е да са до тях", казва Андрес.

XS
SM
MD
LG