Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руското сопрано Анна Нетребко се дистанцира от Путин, след като по-рано отказа да го направи


Анна Нетребко отговаря на въпроси на журналисти преди концерт в Италия, ноември, 2021 г.
Анна Нетребко отговаря на въпроси на журналисти преди концерт в Италия, ноември, 2021 г.

Руското сопрано Анна Нетребко се дистанцира от президента Владимир Путин и осъди войната в Украйна. Това написа тя във Фейсбук в сряда, като изрази съжаление, че нейни минали действия и изказвания може да са били неправилно разбрани".

Нетребко живее в Австрия. Нейните изпълнения с държавната опера в Мюнхен и Метрополитън опера в Ню Йорк бяха отменени, след като отказа публично да се дистанцира от Путин в резултат на непредизвиканата пълномащабна война срещу Украйна.

През 2014 г. тя подкрепи проруските сепаратисти в Донбас, но тогава нейната позиция не доведе до последици за кариерата ѝ, а само стана обект на критики.

"Изразително осъждам войната срещу Украйна и мислите ми са с жертвите на тази война и техните семейства", написа в сряда Нетребко. Тя уточнява, че не е член на никоя политическа партия и не е се е "съюзила с никой руски лидер".

В позицията си, разпространена в нейната страница във Фейсбук, Нетребко избягва да осъди руската военна агресия, а само казва, че осъжда войната.

Тя казва, че се е срещала с Путин "само няколко пъти" и тези срещи са били "най-вече по повод получаването на награди" и на церемонията по откриването на Олимпиадата.

„Иначе никога не съм получавала финансова подкрепа от руското правителство и живея и съм данъчен резидент в Австрия“, написа Нетребко и добави, че ще възобнови концертите си в края на май.

Нетребко обяви по-рано, че е решила да се оттегли от концертния живот вследствие на отменените изпълнения с Баварската държавна опера в Мюнхен, Германия и Метрополитън опера.

Операта в Ню Йорк съобщи, че не е готова да преразгледа статута на Нетребко. „След като прочетохме изявлението на Анна, не сме готови да променим позицията си“, се казва в изявление на генералния мениджър на Мет Питър Гелб. „Ако Ана демонстрира, че наистина и напълно се е разграничила от Путин в дългосрочен план, бих искал да проведа разговор“.

Непосредствено след руската инвазия Нетребко каза, че се противопоставя на войната, но не критикува директно Путин – нещо, което избягва и в последното си изявление.

През декември 2014 г. Нетребко беше в центъра на скандал заради решението си да даде значителна сума на подкрепяните от Кремъл сепаратисти в украинския регион Донецк.

Съобщението на Нетребко от 30 март идва на фона на санкциите, наложени от Запада на организации и лица, подкрепящи Путин и неговите сътрудници във връзка с продължаващата война в Украйна.

Друг известен руски класически музикант, понесъл последствия за това, че не заема позиция по отношение на Путин, е диригентът Валери Гергиев. Той е познат като лоялен на Кремъл и като музиканта, открил таланта на Нетребко. На 1 март е уволнен от поста главен диригент на Мюнхенската филхармония. Това се случва, след като Гергиев отказва да изпълни на исканията на оркестъра да осъди руската инвазия.

Някои от руските изпълнители, които се противопоставят на войната, вече са напуснали Русия. Една от тях е Олга Смирнова, примабалерина на Болшой театър в Москва. Тя емигрира в Холандия в знак на протест срещу непредизвиканото нападение срещу Украйна. Чулпан Хаматова, известна руска актриса, позната с роли в международни филми, се премести в Латвия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG