Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Неадекватна хиперактивност". Какво ще последва от проверката срещу Елена Гунчева


Елена Гунчева, депутат от "Възраждане"
Елена Гунчева, депутат от "Възраждане"

Депутатка предизвика възмущението на десетки посланици с коментара си, че се надява Русия "да улучи Министерски съвет", ако София прати оръжие на Украйна. Последва реакция от прокуратурата, която заподозря депутатката в предателство. Какво ще се случи?

Опозиционна депутатка пише статус във Фейсбук, чието съдържание е осъдено от председателя на Народното събрание като "недопустимо и недостойно". Десетки посланици на западни държави в България също изразяват възмущението си от депутатката, а междувременно собствената ѝ партия я кара да свали написаното от профила си в социалната мрежа.

Накрая на сцената излиза и Специализираната прокуратура, която обявява, че е образувала проверка за предателство по "постъпили сигнали от граждани" срещу депутатка със същите инициали. Това престъпление е от особената част на Глава първа от Наказателния кодекс (НК) "Престъпления против републиката" и преди демократичните промени от 1989 г. се наказваше със смърт.

Така звучи краткото описание на сюжета с Елена Гунчева от "Възраждане", която на 18 март написа следния коментар във Фейсбук:

"Не се отчайвайте, има някаква надежда – Русия има високоточкови оръжия, така че точно може да улучи Министерски съвет, ако Просто Киро изпрати нашите ракети на шута Зеленски. Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата."

Първото прозвище, използвано от Гунчева, обикновено се употребява в ироничен контекст по адрес напремиера Кирил Петков. Другото прозвище в статуса на депутатката пък се свързва с посланичката на САЩ в България Херо Мустафа.

Малко след появата си публикацията изчезна от профила на Гунчева, а тя самата обясни свалянето ѝ с настояване от собствената ѝ партия, известна с посланията си срещу Европейския съюз и НАТО. Впоследствие статусът ѝ отново стана видим.

В началото на седмицата последваха и десетки реакции от западни дипломатически мисии в София, а парламентарният председател Никола Минчев осъди поведението на колежката си.

Във вторник стана факт и последното засега действие от този сюжет – Специализираната прокуратура съобщи, че е образувала проверка, по която ще преценява дали Гунчева е извършила предателство против България.

Може ли в случая да се стигне до съдебен процес срещу депутатката от "Възраждане" или всичко ще се ограничи до изразеното вече масово възмущение? С този въпрос Свободна Европа се обърна към известния правозащитен адвокат Михаил Екимджиев и бившия прокурор Андрей Янкулов.

Двамата бяха единодушни, че контекстът на казуса е изцяло политически и от него не би трябвало да има никакви наказателно-правни последствия, ако се спазва българското законодателство. По думите им реакцията на държавното обвинение по-скоро говори за "неадекватна хиперактивност" и желание "да покаже, че работи", отколкото за адекватно действие по разследване.

"Никъде няма директен призив"

С уговорката, че написаното от Гунчева "трябва да се заклейми по всички възможни начини", Андрей Янкулов, който в момента е правен експерт в Антикорупционния фонд, изрази убеденост, че тя няма как да бъде разследвана и съдена за престъпление в този случай.

Причината е, че според него не е изпълнен съставът на член 98 от НК, по който спецпоркуратурата започна своята проверка. Той изисква да е извършено подбуждане на "чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против Републиката". Другата хипотеза на този текст е, когато са извършени действия с цел предизвикване на "война или друго враждебно действие против Републиката".

Андей Янкулов
Андей Янкулов

"Това нещо не е престъпление по начина, по който е формулиран статусът, защото не съдържа подбуждане към извършване на каквото и да е деяние. Няма такова изявление в самия статус. Някой може да го тълкува така, но обективно статусът не съдържа призив към когото и да е за употреба на някаква сила", обясни Янкулов.

По думите му в случая по-скоро става въпрос за изразяване на неуместно мнение – че Русия би могла да улучи с ракета Министерския съвет, ако той реши да предостави българско оръжие на Украйна. Колкото до втората част на публикацията, според бившия прокурор от правна гледна точка не става ясно какво точно е имала предвид Гунчева.

"Това, че някой припознава в "Мустафата" американския посланик, това как би издържало пред съда? Всеки вероятно би си помислили, че става въпрос за координатите на американското посолство, но казано ли е в текста? Не е казано."

Янкулов е категоричен, че за да се носи наказателна отговорност в подобен случай, подбуждането на чуждата държава трябва да бъде написано или изречено буквално и конкретно, а не да се тълкува като такова чрез предположения. Затова той е на мнение, че като прокурор не би образувал проверка заради статуса на Гунчева.

"Какво е действието тук, което е извършено с цел да бъде предизвикана война? Теоретично е възможно това действие да бъде дори Фейсбук статус [...], обаче в конкретния случай такова нещо вътре няма."

"Проевро-атлантическа поза на Гешев"

"Това е поредната неадекватна изцепка на прокуратурата, с която тя се опитва да напомпа спихналия си рейтинг, имитирайки, че е загрижена за спазването на законността, ветроятно и с цел да се хареса на евроатлантическите ни партньори", коментира Михаил Екимджиев пред Свободна Европа.

Юристът подчерта, че става въпрос за "изключително глупаво и неуместно" действие от страна на "за съжаление колежката адвокат Гунчева", "но то не може да бъде основание за търсене на наказателна отговорност".

Михаил Екимджиев
Михаил Екимджиев

"Личи едно престараване, една неадекватна хиперактивност на прокуратурата. Неуместно е, глупаво е това, което е направила Гунчева, но то не е престъпление, камо ли пък предателство и подстрекаване към война", категоричен е Екимджиев.

Той направи сравнение между проверката за евентуално предателство на депутатката от "Възраждане" и разследването за държавен преврат, което спецпрокуратурата беше образувала през лятото на 2020 г. по повод протестите срещу бившия премиер Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Като друг подобен пример за прокурорска "хиперактивност" Екимджиев посочи неуспешното дело за всяване на паника срещу бившата председателка на фармацевтичния съюз и настояща здравна министърка Асена Сербезова.

"Според мен това е една проевро-атлантическа поза на Гешев и на прокуратурата, защото имаше немалко упреци, че двамата с Цацаров са проводници на руско влияние. Визирам и посещенията при [руския главен прокурор Юрий] Чайка, и обученията на български прокурори в Русия, и неразследването на отравянето на Емилиян Гебрев", обобщи Екимджиев.

Андрей Янкулов открива в случая и друг симптом – желанието на прокуратурата да се намесва по почти всяка тема, по която има обществен отзвук. Наред с това той отбелязва и натрупаните обществени очаквания, че почти всеки проблем в страната изисква непременно прокурорска реакция, "което е ужасно погрешно схващане".

Бившият обвинител е сигурен, че на проверяващите случая с Гунчева също е ясно, че от него не може да произлезе досъдебно производство и съдебно дело, но въпреки това са решили да демонстрират реакция, за да отговорят на обществените очаквания.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG