Връзки за достъпност

Извънредни новини

Окончателно: Асена Сербезова е невинна по обвинението за всяване на паника за COVID-19


Асена Сербезова
Асена Сербезова

Съдът окончателно обяви за невинна председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова, която беше обвинена миналата година от прокуратурата, че е всявала паника по време на епидемията от COVID-19.

Решението на Софийския градски съд (СГС) е окончателно. Тричленният състав е потвърдил решението на районния съд и е оправдал Сербезова по обвинението, че със свои изявления за недостиг на лекарства по време на пандемията от COVID-19 тя е дала "заблуждаващи знаци за тревога".

"Cъoбщaвaнeтo нa oбщecтвeнo знaчимa и вяpнa инфopмaция нe пpeдcтaвлявa знaк зa тpeвoгa, a e oбщecтвeнo пoлeзнa дeйнocт пo инфopмиpaнe нa oбщecтвoтo зa cъбития (мaкap и нeблaгoпpиятни), cвъpзaна c нaй-виcшитe блaгa в cъвpeмeннoтo oбщecтвo - чoвeшкитe здpaвe и живoт", пише в решението на съда, цитирано от БТА.

Още по време на заседание по делото на 5 юли прокурорът Дочо Дочев каза, че се отказва да поддържа обжалването. Според него става въпрос за отстояване на мнение, което не представлява престъпление.

Софийската районна прокуратура твърдеше, че фармацевтката е всяла паника с две свои интервюта пред БНР и БНТ на 7 април 2020 г. В тях тя изрази мнение, че заради продължаващото тогава извънредно положение покрай пандемията от коронавирус може да се стигне до недостиг на някои лекарства.

Въпросният текст от Наказателния кодекс беше използван от държавното обвинение и срещу други критици на действията на властите по време на кризата с коронавируса. Сред тях беше и лидерът на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев, който също беше оправдан на първа инстанция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG