Връзки за достъпност

Извънредни новини

Твърденията му не са "заблуждаващи". Защо съдът оправда Георги Георгиев от БОЕЦ за всяване на паника


Георги Георгиев (в средата) по време на един от протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев
Георги Георгиев (в средата) по време на един от протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев

Лидер на неправителствена организация беше оправдан от съда по обвинение, че е всявал паника, критикувайки властите за действията им покрай кризата с коронавируса. Съдът сметна, че това, което той е казвал, е било истина.

Новината идва след месеци на контрол, упражняван от прокуратурата за това как хората спазват наложените ограничителни мерки срещу разпространението на COVID-19. От пролетта досега държавното обвинение образува стотици наказателни производства за нарушена карантина. Наред с това започна и серия дела за всяване на паника. Разследвани се оказаха хора, които публично критикуват действията на управляващите, включително политици, граждански активисти, лекари и фармацевти.

Един от тези случаи беше на председателя на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев. Той беше обвинен през април, че всява паника, твърдейки, че здравните власти във Видин не тестват хора, които са били в контакт със заразени с коронавирус. Според него това е довело до увеличване на броя на болните в града.

Три месеца по-късно Видинският районен съд прие, че той се е възползвал от конституционно гарантираното си право "да търси, получава и разпространява информация". Местната прокуратура обаче протестира оправдателната му присъда и сега предстои Окръжният съд в града да насрочи делото за разглеждане на втора инстанция.

"Делото беше важно, защото има поредица от такива дела срещу други граждански активисти"

"Съдът още на второто заседание, очаквано за нас, отхвърли всички обвинения и се произнесе с "невинен". Делото беше важно, защото има поредица от такива дела срещу други граждански активисти и представители на различни неправителствени организации, по които тепърва предстоят решения", коментира Георгиев пред Свободна Европа.

Той беше обвинен за всяване на паника чрез "заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога" заради видеоклип, публикуван във Фейсбук на 20 април. В него Георгиев представяше журналиста от БНР Петър Миланов, който разказваше, че здравните власти отказват да тестват него и сестра му, въпреки че са били в контакт с баща им. Бащата е бил заразен с коронавирус, след като е приет с инсулт в местната болница "Св. Петка". Председателят на БОЕЦ добавяше, че директорът на видинската Регионална здравна инспекция (РЗИ) д-р Венцислав Владински му е цитирал инструкция от София, според която не се тестват хора без симптоми. Дори и да са лекари, грижещи се за пациенти с коронавирус.

Според прокуратурата така Георгиев е разпространил заблуждаваща информация, защото в същия ден му е било обяснено, че вече е започнало масово изследване на всички медицински работници в "Св. Петка". Видинският районен съд обаче е взел предвид и хронологията на събитията преди 20 април.

"Свидетелят Владински, в качеството си на директор на РЗИ – Видин, на брифинг на 02.04.2020 г. е заявил, че има нареждане от София да се тестват само лица със симптоматика. Изложеното налага изводa, че твърденията на обвиняемия Георгиев, ако изобщо се приеме, че такива са налице, не са без основание, тоест, не са неверни, каквото е изискването на описаното престъпление. Тези твърдения не са и заблуждаващи, поради простата причина, че същите представляват буквално пресъздаване на чутото по телевизията и са базирани на лично получена информация от посочените по-горе свидетели", се казва в мотивите към оправдателната присъда на Георгиев, произнесена в края на юли.

"Не може да бъде поставено в зависимост от вида на информацията, тоест, дали тя е благоприятна или смущаваща"

Съдът цитира и решение на Конституционния съд, според което правото на гражданите да разпространяват информация "не може да бъде поставено в зависимост от вида на информацията, тоест [от това], дали тя е благоприятна или смущаваща". Добавено е и това, че по закон присъдата не може да се основава на предположения, а подсъдимият е виновен само ако това е доказано "по несъмнен начин".

Въпреки че решението не е окончателно и предстои казусът да бъде разгледан на втора инстанция, Георгиев е уверен, че невинността му ще бъде потвърдена. По думите му, когато бъде окончателно оневинен, той ще заведе дело за обезщетение срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ).

Попитан как си обяснява повдигнатото му обвинение за всяване на паника, той каза: "Целта на прокуратурата и правителството, което стои зад нея, беше да принудят хората да влязат в този капан на пълно послушание. Никой няма право да оспорва решенията на правителството, никой няма право да оспорва техните действия. А те се изживяваха тогава като някакви спасители..."

В понеделник предстои Софийският районен съд да разгледа друго подобно дело – този път срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова. По този казус обаче самата прокуратура поиска обвиняемата да бъде освободена от наказателна отговорност и да ѝ бъде наложена само глоба.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG