Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сепаратисткият грузински регион Южна Осетия обмисля присъединяване към Русия


Лидерът на Южна Осетия Анатоли Бибилов, 22 февруари, 2022 г.
Лидерът на Южна Осетия Анатоли Бибилов, 22 февруари, 2022 г.

Грузинският сепаратистки регион Южна Осетия обмисля референдум за присъединяване към Русия. Това каза в четвъртък лидерът му Анатоли Бибилов.

Южна Осетия и Абхазия са територии на подкрепяни от Русия сепаратисти, обявили независимост от Грузия след кратка война между двете държави през 2008 г. Русия и още няколко страни са признали независимостта на регионите.

Според Бибилов каза още, че водят консултации с Русия за провеждане на референдум за присъединяване на територията, която е "де факто независима".

"Вярвам, че обединението с Русия е наша стратегическа цел. То е нашият път. И Южна Осетия ще върви по този път", каза той пред руска държавна телевизия.

Външният министър на Грузия определи обсъждането на референдум като "недопустимо", като подчерта, че Южна Осетия е "окупирана територия", която принадлежи на кавказката нация.

Говорителят на Абхазкия парламент Валери Кварчия каза, че регионът не обмисля възможността за присъединяване към Русия. "Конституцията на Абхазия абсолютно и ясно определя нашата страна като независима държава", каза Кварчия, като допълни, че Русия е "стратегически партньор" на Абхазия.

Почти всички 53 500 жители на Южна Осетия притежават руски паспорти. Според руски политици референдум може да бъде организиран за един до два месеца, ако се вземе окончателно решение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG