Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изток срещу Запад и малко порно. Какво ще избере Унгария в неделя


Снимка от партийно събитие на управляващата партия "Фидес"
Снимка от партийно събитие на управляващата партия "Фидес"

Идват първите избори, които Виктор Орбан може да загуби. В неделя Унгария ще избира нов парламент. Това става след 12 години управление на Орбан, в които страната стана "черна овца" за Европа, а най-близкият ѝ съюзник се оказа Владимир Путин.

Срещу Орбан се изправя политическо обединение от сякаш невъзможни съюзници - либерали, социалисти, консерватори и зелени. Оглавява го отдаден католик. То се определя като „коалиция на чистите“ и се зарича да премахне „най-корумпираната система в хилядолетната история“ на страната.

Партията на Орбан обвинява своя нов опонент в това, че е по градски елитарен, обслужва "западни интереси" и има връзки с бизнесмена Джордж Сорос.

Освен Орбан и "коалицията на чистите" на изборите се явява и бизнесмен, изградил многомилионна империя от продуциране на порнографско съдържание.

Това са основните политическите сили, които в неделя ще се борят за гласовете на унгарците. Социолозите твърдят, че партията на Виктор Орбан „Фидес“ води само с 5-6%, а според някои агенции разликата е дори в рамките на статистическата грешка.

Корупцията, правата, войната

Войната в Украйна измести основните теми, по които се води политическата борба в Унгария. Но дори и преди нея битката вече беше сменяла основния си фокус.

До средата на 2021 г. например основното противопоставяне беше свързано с корупцията и ограничаването на човешките права. Унгария, заедно с Полша, се беше превърнала в „черна овца“ на ЕС заради проблемите, свързани с върховенството на правото.

С повишаването на цените за енергия в края на 2021 г. и със скока на инфлацията битката се пренасочи към икономическите мерки и политики. Междувременно форинтът загуби сериозна част от стойността си. Значително се увеличиха и държавните разходи.

От 24 февруари, когато започна войната в Украйна, темата вече е основно една – каква е позицията на Унгария за случващото се от другата страна на източната ѝ граница.

В неделя унгарците ще гласуват и на референдум, чиято основна тема е сексуалното образование: да има ли достъп до съдържание, свързано с различната сексуална ориентация, смяната на пола и представянето на подобна информация в медиите.

„Най-важната битка“ на Орбан

„Най-важната битка в нашия живот“. Така Фидес и Орбан определиха предстоящите избори. Досега, въпреки натиска от гражданите и от ЕС по темите, свързани с върховенството на правото, борбата с корупцията, правата на ЛГБТ и ограничаването на медийната свобода, не се стигаше до особен резултат пo време на гласуванията.

През 2014 г. Орбан спечели 133 от общо 199 места в парламента и направи същото през 2018 г. с по-добър резултат като брой получени гласове. И в двата вота избирателната активност беше висока, като преди 4 години достигна над 70%.

Най-добрият резултат, който противниците му успяха да постигнат в последните 8 години, беше през 2014 г., когато опозиционното обединение спечели 38 места в парламента.

След нови четири години на власт Орбан и през 2022 г. продължава да поддържа високата си популярност. Според проучванията от последните дни, публикувани от Политико, Фидес може да получи дори 50% от гласовете. Анализатори смятат, че това се дължи на реториката, свързана със стабилността и безопасността, както и с продължаващото застъпване за т.нар. традиционни ценности.

В предизборните си речи настоящият унгарски премиер предрича, че ако опозицията победи, ще се стигне до „отнемане на пенсиите“, „отмяна на минималната работна заплата“, „разрешаване на операция за промяна на пола на деца, без разрешение на родителите“ и др.

От февруари насам обаче основната реторика на Орбан е свързана с това, че управлението на Фидес е единствен гарант за мира, докато опозицията иска да изпрати войници, „които да умират в Украйна“.

Унгария, заедно с България, остана единствената страна в ЕС, която не предоставя военна помощ за Киев.

Не бива да заставаме между украинската наковалня и руския чук
Виктор Орбан

„Не бива да заставаме между украинската наковалня и руския чук“, каза Орбан за войната и описа най-добрата позиция на страната като „неутрална“. Будапеща осъди агресията на Русия и даде съгласието си за налагане на санкции на Москва. В същото време, освен че отказа да предостави оръжие, унгарското правителство забрани и доставките на такова да стават през територията на страната.

В тази посока, както по много други теми през годините, голяма подкрепа оказаха контролираните от правителството национални медии. Те представят заемането на по-твърда позиция спрямо Русия и предоставянето на военна помощ като риск за мира в Унгария. В първите часове на войната те изцяло приеха и определението ѝ като "специална военна операция" - израз, който принадлежи на Владимир Путин.

Заради близостта на Орбан с Кремъл се очакваше, че началото на войната ще нанесе сериозни щети на Фидес по време на изборите. Но засега няма данни за нещо подобно. А само няколко седмици преди войната Орбан беше един от последните европейски лидери, посетили Москва. Там той договори доставки на газ на ниски цени на фона на стойностите на европейските енергийни борси.

Не се сбъднаха и прогнозите, че политиките срещу миграцията и мигрантите, идващи от Близкия Изток и Африка, могат да създадат проблеми на фона на хилядите бежанци от Украйна. Самият Орбан обаче счете, че настоящата ситуация ясно показва правилната позицията на Будапеща.

„Сега всички могат да видят разликата между нашите съседи - бягащите изплашени жени, стиснали куфари и деца, и мигрантите, дошли от хиляди километри, които обсаждат нашите граници. Унгария помага на бежанците, но отхвърля миграцията“, каза Орбан в своя реч на 15 март.

Освен че се противопоставя на "външното" влияние, включително и на партньорите си от Брюксел, Орбан използва в кампанията твърдението, че при управлението на Фидес държавата е станала много по-силна, хората - много по-богати, а падането на партията от власт би означавало спиране на прогреса.

Избираме между настроеното за мир дясно или настроеното за война ляво
Виктор Орбан

„Избираме между настроеното за мир дясно или настроеното за война ляво. Градежът или разрухата?Напред или назад? Ние казваме: нека да запазим мира и сигурността на Унгария. Който избира мира и сигурността, ще гласува за Фидес, казва Орбан.

Коалицията на чистите и желаните промени

„Орбан и Путин или Западът и Европа – това са залозите. Избор между тъмната и добрата страна на историята“. Така Петер Марки-Зай, лидерът на „Обединени за Унгария“, представи избора, който унгарците трябва да направят в неделя.

Обединението от шест партии, които силно се различават в политическата си ориентация, не крие още от създаването си, че има една основна цел – свалянето на Орбан от власт. Засега коалицията изглежда устойчива, а най-сериозният тест бяха предварителните избори за това кой да бъде издигнат за лидер и кандидат за министър-председател. В тях Марки-Зай надделя над кандидатката с български корени Клара Добрев.

В предизборната програма на коалицията бяха изведени 10 ключови точки. Основният приоритет е промяна на конституцията, която да гарантира намаляването на концентрацията на „изключителна власт“ в правителството. В това, по думи на представители на коалицията, влиза отхлабването на хватката на изпълнителната власт върху съдебната система и ограничаването на влиянието върху прокуратурата. Част от желаните промени, свързани с властта, са и нейното децентрализиране и даване на възможност за по-голяма автономия на отделните ключови институции, както и на местното управление.

„Обединени за Унгария“ обещават и промяна в модела, по който се разпределят субсидии, например в селското стопанство, където основните средства, включително и от европейските фондове, отиват към големите земевладелци, а не към малките фермери. Иска се и промяна на начина, по-който се правят социални разходи, свързани с плащания за родители, пенсия по възраст и др. Обръща се внимание и на ромската общност, за която трябва да се положат усилия да излезе от сегрегираното си положение. Затова се предлага промяна в образователната стратегия, насочена към малцинството, както и по-широкото включване на ромите в различни икономически сектори.

За разлика от Орбан, опозицията се обявява за усилване на евроатлантическата интеграция, по-близки връзки с Брюксел, сигурно бъдеще на страната в рамките на ЕС, както и за приемането на еврото.

Те говорят за потискане на медийната свобода в страната и искат пълно преосмисляне на модела, по който функционират държавните медии. Заричат се да спрат правителствената пропаганда в тях.

По отношение на войната опозицията категорично отхвърли думите на Орбан, че се кани да изпрати унгарски войници в Украйна и ги определи като „пропаганда на Путин“. Марки-Зай заведе и дело по повод твърденията.

Когато искаме засилване на позициите ни като съюзник в НАТО, го правим с намерението да гарантираме мира и сигурността
Петер Мари-Зай

„НАТО също не иска да изпраща войници. Когато искаме засилване на позициите ни като съюзник в НАТО, го правим с намерението да гарантираме мира и сигурността“, каза Марки-Зай.

Освен обвиненията в евентуално нарушаване на мира, основната лексика, която Орбан и Фидес използват срещу коалицията, е свързана с обвиненията във връзки с „брюкселски бюрократи“, Джордж Сорос, „медийни кръгове“ и „аматьорство и дилетантство“.

Неочакваният порно играч

Изненадващо в битката на изборите в края на 2021 г. се включи и третият най-богат човек в страната – Георгу Гатян. Той е натрупал основната част от богатството си благодарение на голяма платформа от порноиндустрията. Въпреки сериозните си финансови ресурси, очакванията към неговото „Движение решение“ са малки.

Нито той, нито обединената опозиция поискаха да се обединят. Напротив, те дори си разменят нападки. Според Гатян Унгария трябва да промени най-вече здравната си система и образованието, а голямата опозиционна коалиция е слаба и няма ресурс за такива промени.

„Обединени за Унгария“ пък свързаха Гатян с интересите на партия Фидес и говориха за общото им желание да разединят опозицията срещу Орбан.

Борба за честни избори

Опозицията повдига много сериозно въпроса с честността на изборите, включително и по темата с медийното отразяване на кампаниите. Нейните опасения се споделят и в предварителния доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). В него пише за значително неравенство между политическите сили по отношение на предоставеното им ефирно време и на площи за рекламни постери.

ОССЕ напомня за концентрацията на медийна собственост в определени фигури, както и използването на държавни средства за реклама в тях. Гостите в националните медии лесно прекрачват границата между ролята си на представители на властта и тази на участници в политическата кампания.

Сред темите на кампанията беше и концентрацията на представители на властта в избирателните комисии, които контролират вота, броят и отчитат гласовете.

По време на изборите в Унгария се очакват и рекорден брой наблюдатели. Над 20 000 души са се записали като доброволци, а избирателните секции са близо 10 000.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG