Връзки за достъпност

Извънредни новини

По инициатива на Орбан Унгария ще проведе референдум с въпроси, свързани с ЛГБТ


През лятото Унгария прие законодателство, което беше определено като "посегателство срещу правата на ЛГБТ общността от ЕС. Това предизвика масови протести и редица акции в страната
През лятото Унгария прие законодателство, което беше определено като "посегателство срещу правата на ЛГБТ общността от ЕС. Това предизвика масови протести и редица акции в страната

Унгарският парламент прие резолюция, с която даде разрешение на правителството да проведе национален референдум по теми, свързани с ЛГБТ общността. Допитването беше одобрено основно с помощта на гласовете на управляващата партия Фидес на премиера Виктор Орбан.

Референдумът ще съдържа четири въпроса. Гражданите ще бъдат попитани дали одобряват сексуалното образование за малолетни в училищата, както и запознаването на децата с информация относно сексуалната ориентация без одобрението на родителите.

Допитването ще включва и въпрос относно подкрепата за „неограниченото сексуално съдържание в медиите за непълнолетни, което засяга тяхното развитие“, както и „показването на чувствително по отношение на пола съдържание за непълнолетни“.

„Унгарското правителство предлага гражданите да получат шанс да изразят позициите си във връзка с половата пропаганда. Ние вярваме, че трябва да кажем „не“ на ЛГБТ пропагандата в училищата, извършвана с помощта на неправителствени организации и медии, без съгласието на родителите“, каза един от членовете на правителството Балаж Орбан.

Опозицията се въздържа от участие в гласуването. Референдумът ще може да се проведе заедно с предстоящите парламентарни избори през пролетта. Според правителството това ще спести пари, но критиците на Орбан заявиха, че това ще бъде в негова полза, тъй като основна част от кампанията му е свързана именно с този въпрос.

Искането за референдума идва, след като през лятото по предложение на правителството на Орбан беше приет нов закон срещу педофилията. С него бяха наложени редица ограничения на училищата относно преподаването на теми, свързани с хомосексуалността, трансджендър въпроси, както и изобразяването на съдържание в медиите, свързано с ЛГБТ общността.

Европейската комисия започна две процедури срещу унгарското правителство и нарече действията му посегателство срещу правата на ЛГБТ общността.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG