Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Коалиция на чистите". Кой е човекът, който ще се опита да победи Виктор Орбан


Кандидатът за премиер на опозицията Петер Марки-Зай
Кандидатът за премиер на опозицията Петер Марки-Зай

Той е отдаден католик, баща на 7 деца, консерватор. Представя се като обединител и твърди, че е единственият кандидат, който може да спечели гласовете не само на религиозните и консервативни избиратели отдясно, но и на гласоподавателите отляво.

„Исус Христос е бил и човек с леви идеи“, каза той в неделя пред симпатизанти.

Петер Марки-Зай е човекът, който ще се опита да обедини опозицията в Унгария и да победи настоящия премиер Виктор Орбан на парламентарните избори след точно шест месеца. В неделя той спечели втория тур на първичните избори, които трябваше да определят кандидата на опозиционните партии в страната.

Какви са шансовете му да надделее над Орбан и как изобщо опозицията реши да издигне обща кандидатура?

"Коалиция на чистите"

До идеята за общо явяване на всички основни опозиционните партии се стигна през декември миналата година. В коалицията участват шест партии, сред които ляволибералната „Демократична коалиция“, Унгарската социалистическа партия и доскоро крайнодясната, но сега позиционираща се като дясноцентристка партия „Йобик“.

Според тях обединението е единственият начин да бъде победена Фидес, партията на Виктор Орбан, която управлява от 2010 г.

Въпреки идеологическите различия помежду им, те се споразумяха да издигнат общ кандидат за министър-председател и по един общ кандидат във всеки избирателен район. Беше решено кандидатите да бъдат определени след провеждане на първични избори.

Такива избори се провеждат за първи път в Унгария и бяха изненадващо спечелени от независимия Петер Марки-Зай, който надделя на балотажа над кандидатката с български корени Клара Добрев.

Клара Добрев
Клара Добрев

„Искаме една нова, по-чиста и почтена Унгария“, каза Марки-Зай в неделя. „Искаме да построим една нова Унгария“.

По думите му целта на тази коалиция на „чистите“ е най-накрая да премахне от властта „най-корумпираната система в хилядолетната история на Унгария“, а пътят към това трябва да бъде извървян „заедно“.

„Ние не сме самотни бойци. Трябва да представляваме цялата опозиция и даже не само нея“, добави той.

Неговата противничка на балотажа, представителката на либералите Клара Добрев, заяви веднага след обявяването на резултатите, че застава зад Марки-Зай. Подкрепи го и кметът на Будапеща Гергей Карачон.

„Изходът не е нито вляво, нито вдясно, а само напред“, подчерта самият Марки-Зай и допълни, че споделя мнението на Добрев, че съюзът на опозицията няма да може да бъде разрушен.

Какви са шансовете му за победа

49-годишният Марки-Зай е кмет на град Ходмезьовашархей в югоизточна Унгария. По време на цялата си кампания той изтъкваше, че е единственият кандидат, способен да привлече гласовете както на десните, така и на левите избиратели.

Той вече е доказвал, че може да побеждава срещу Фидес – показва го победата му на местните избори през 2018 г. Тогава той успя да спечели, въпреки че е слабоизвестен независим кандидат и въпреки че се бори за кметското място в град, смятан за крепост на Фидес.

Според наблюдателите шансовете на Виктор Орбан да загуби именно срещу Марки-Зай на предстоящите парламентарни избори са по-големи, отколкото на които и да било предишни избори.

По думите на анализатора Роберт Ласло, Марки-Зай е бил „най-нежеланият победител от първичните избори“ за Фидес заради образа му на консерватор и католик.

„Той сякаш има способността да привлича нови избиратели, колебаещи се за кого да гласуват, без същевременно да отблъсква избирателите в ляволибералното пространство“, смята Ласло, цитиран от Франс прес.

По думите му заради него „Фидес ще бъде принудена да пренапише предизборната си стратегия за следващата година“.

Самият Марки-Зай е заемал и противоречиви позиции в миналото. Негово е изказването, че във Фидес „има повече гейове, отколкото в която и да било друга партия в Унгария“. В последните си публични прояви обаче кандидатът на опозицията се опитва да разграничи личните си виждания по редица въпроси, включително правата на ЛГБТ хората, от политическите си планове.

От Фидес веднага атакуваха Марки-Зай, обвинявайки го, че е подписал споразумение с левицата, за да им помогне да се върнат на власт.

Марки-Зай отговори, че очаква и други нападки от страна на Фидес и контролираните от Орбан медии, особено по темите миграция и права на малцинствата.

„Не мигрантите, не гейовете, не циганите, ами свободата ще дойде в Унгария“, каза той в неделя.

XS
SM
MD
LG