Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Разбрали са грешно". Унгарското правителство отрече за думи на Орбан за напускане на ЕС


Според унгарското правителство премиерът Виктор Орбан не е намеквал, че страната може да напусне ЕС

Унгарското правителство отрече информацията, че страната може да напусне Европейския съюз. Според говорител на премиера Виктор Орбан, думите на министър-председателя са били грешно интерпретирани.

В неделя АП и ДПА предадоха, че по време на годишното си обръщение към унгарците, Орбан е допуснал излизането на страната от ЕС. В речта си той призова Брюксел да прояви толерантност към Унгария, защото в противен случай ще бъде невъзможно продължаването на общия път.

„Премиерът Орбан не е намеквал излизане от ЕС. Напротив, той каза: „Ние искаме да държим ЕС обединен…ЕС има бъдеще само, ако сме заедно“, каза говорителят на Орбан Золтан Коваш, по чийто думи агенциите, съобщили за новината, „са разбрали погрешно“.

По време на речта си Орбан каза още, че под лозунга за зачитане на върховенството на правото ЕС всъщност води „свещена война, джихад“. Според него налагането на санкции на Русия от страна на ЕС е било стратегическа грешка тъй като това е отрязало Европа от „гигантски икономически възможности“, което е било в полза на Китай.

Речта на Орбан бележи и началото на предизборната кампания в страната му. Парламентарните избори са насрочени за 3 април и в тях за първи път срещу партията на Орбан ще се изправи обединена опозиция.

Думите на унгарския премиер срещу действията на ЕС спрямо Будапеща дойде три дни преди решението на Европейския съд в Люксембург, което пряко засяга Унгария и Полша. Той ще отсъди дали е допустимо отпускането на европейски фондове да бъде обвързано със спазване на върховенството на правото. Жалбата беше подадена от двете държави, след като през декември 2020 Брюксел одобри именно подобен механизъм.

Преди две седмици той проведе и среща с руския президент Владимир Путин, която се състоя на фона на напрежението около Украйна, по време на която основна тема бяха цените на газовите доставки от Москва към Будапеща.

Виктор Орбан е министър-председател на Унгария от 2010 г. Той е критикуван от правозащитни организации и европейски институции за това, че подкопава демократичните устои на собствената си държава, а заедно с това и тези на ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG