Връзки за достъпност

Извънредни новини

За първи път. Орбан допусна, че Унгария може да излезе от ЕС


Мнистър-председателят на Унгария Виктор Орбан
Мнистър-председателят на Унгария Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан допусна, че страната му може да излезе от ЕС, предадоха АП и ДПА. До този момент той силно е критикувал и дори обиждал "бюрократите" от ЕС, но никога не е намеквал, че Унгария би могла да напусне съюза.

В редовното си годишно обръщение към унгарците Орбан призова ЕС да прояви толерантност към страната му. В противен случай няма да е възможно да продължим по общ път, каза той.

Речта на премиера идва три дни преди решението на Европейския съд в Люксембург, което пряко засяга Унгария и Полша. Той ще отсъди дали е допустимо отпускането на европейски фондове да бъде обвързано със спазване на върховенството на правото. Жалбата беше подадена от двете държави, след като през декември 2020 Брюксел одобри именно подобен механизъм.

В случай, че съдът потвърди механизма, Унгария би била изправена пред избор - или да зачита човешките права и възховенството на правото, или да остане без финансова помощ от ЕС.

Решението е насрочено за 16 февруари.

В годишната си реч в неделя Орбан каза, че под лозунга за зачитане на върховенството на правото ЕС всъщност води "свещена война, джихад".

Виктор Орбан е министър-председател на Унгария от 2010 г. Той е критикуван от правозащитни организации и европейски институции за това, че подкопава демократичните устои на собствената си държава, а заедно с това и тези на ЕС.

Речта на Орбан бележи и началото на предизборната кампания в страната му. Парламентарните избори са насрочени за 3 април и в тях за първи път срещу партията на Орбан ще се изправи обединена опозиция.

Според Орбан ЕС е извършил стратегическа грешка като е наложил санкции на Русия, тъй като това е отрязало Европа от "гигантски икономически възможности". С налагането на санкции Брюксел е преотстъпил тези възможности на Китай, смята Орбан.

Думите идват две седмици след срещата му с руския президент Владимир Путин, която се състоя на фона на напрежението около Украйна. От официалните съобщения стана ясно, че Орбан не е изричал пред Путин предупрежденията на ЕС да не допуска нахлуване в Украйна.

По време на срещата Унгария поиска доставки на руски газ на по-ниски цени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG