Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първи секретар на посолството на Русия е замесен в шпионажа в ДАНС 


В последните няколко седмици неколкократно служители в посолството на Русия в София бяха обвинявани в шпионаж и обявявани за persona non grata
В последните няколко седмици неколкократно служители в посолството на Русия в София бяха обвинявани в шпионаж и обявявани за persona non grata

Първи секретар на посолството на Русия в България е замесен в шпионажа в ДАНС в полза на Русия. Това стана ясно от прессъобщение на прокуратурата.

„В хода на разследването е установено, че лице, ползващо се с дипломатически имунитет, е извършвало нерегламентирана разузнавателна дейност, изразяваща се в събиране на информация от национално значение вероятно в полза на друга държава. Същият е акредитиран като „първи секретар“ в Посолството на Руската Федерация“, казват още от държавното обвинение и подчертават, че това е нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

За случая е уведомена министърката на външните работи Теодора Генчовска.

По-рано през деня Специализираната прокуратура съобщи, че разследва двама агенти на ДАНС и служител на министерство, различно от МВР, за шпионаж в полза на Русия. На никой от тримата засега няма повдигнати обвинения.

Преди ден в сградата на ДАНС бяха претърсени кабинети на служители с участието на контраразузнавачи.

По думи на ръководителката на специализираната прокуратура Валентина Маджарова “случаят е разкрит вследствие на активната работа на ДАНС”.

“След анализ на доказателствата ще бъде направена преценка дали има обосновано предположение, че някое лице е извършило престъпление и дали да бъде повдигнато обвинение”, добави Кръстев.

Според събраните до момента данни тримата са извършвали шпионаж в полза на Русия. Двамата заподозрени агенти на ДАНС са на средно ръководно ниво в контраразузнаването.

Във връзка с акцията в четвъртък премиерът Кирил Петков каза, че в България службите са разкрили “доста голяма агентурна диаспора”, която е руска. По думите му не става въпрос само за разкритите във връзка с акцията в ДАНС. Той добави, че част от тези хора “са работили срещу разбирателството ни със Северна Македония и да няма европейско бъдеще за Западните Балкани”.

По този повод Маджарова потвърди, че по разследването има доказателства, че разследваните са работили по линия на отношенията на България със Северна Македония. Тя допусна, че е възможно заподозрените да имат връзка с някоя от по-старите шпионски групи, които бяха разкрити в България.

Малко по-късно на пресконференция в сграда на ДАНС, председателят на агенцията Пламен Тончев съобщи, че двамата служители са били отстранени от длъжност.

„Предприети са мерки въпросните наши служители да не бъдат допускани до сградата. В момента те са отстранени от работа“, каза той.

По думите му по време на акцията в четвъртък в ДАНС са влезли следователи от Националната следствена служба, които са иззели компютърна техника и документи. Тончев допусна, че във връзка със случая още руски дипломати могат да бъдат обявени за persona non grata в България.

„Искам да уверя обществото, че ДАНС има изключително добре изграден механизъм за вътрешен контрол и не се колебаем да предприемем действия, включително срещу наши служители, независимо какво ни коства това. Целта е да можем да изчистим структурите на Агенцията от елементи, които нямат място в нея”, каза още той и добави, че цялата разработка по случая е била на ДАНС и дирекция „Вътрешна сигурност“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG