Връзки за достъпност

Извънредни новини

Има парламентарно мнозинство за предоставяне на военна помощ на Украйна, обяви Атанасов 


Атанас Атанасов
Атанас Атанасов

Осигурено е парламентарно мнозинство за приемане на решение за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна. Това обяви зам.-председателят на Народното събрание и съпредседател на “Демократична България” (ДБ) Атанас Атанасов в неделя пред бТВ.

Преди два дни парламентарната група на обединението внесе проект за решение за възлагане Министерския съвет да окаже военна помощ на украинците. По думите на Атанасов готовност да подкрепят това решение вече са заявили от ГЕРБ и ДПС.

"Темата влиза в Народното събрание. Проекторешението е внесено в петък. Процедурата е започната и тази седмица ще се гласува", добави депутатът от ДБ.

Проекторешението предвижда правителството да предостави военно-техническа помощ на Украйна "според нейните потребности и съобразно възможностите на нашата страна". Посочва се още, че финансирането на помощта за Украйна ще стане за сметка на държавния бюджет и от специалните фондове на ЕС и НАТО за общо финансиране за подкрепата на Украйна.

"Наясно съм, че БСП няма да подкрепят това решение. Но и ГЕРБ, и ДПС казаха, че са готови да дадат подкрепа. По този въпрос не трябва да се делим на парламентарни групи. Сигурен съм, че България другата седмица ще има решение да предостави военно-техническа помощ на Украйна", заяви Атанасов.

Зам.-председателят на парламента е на мнението, че това решение трябва да бъде взето, дори да е символично, за да покаже България, че е част от западния свят, който подкрепя демокрацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG