Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Демократична България" внесе проект за решение за оказване на военна помощ на Украйна


Съпредседателите на "Демократична България" Атанас Атансов и Христо Иванов
Съпредседателите на "Демократична България" Атанас Атансов и Христо Иванов

Парламентарната група на „Демократична България“ (ДБ) внесе проект за решение за възлагане на Министерския съвет да окаже военно-техническа помощ на Украйна. Това съобщиха от пресслужбата на партията.

„В контекста на реалните заплахи за сигурността в целия регион, българският национален интерес трябва да се дефинира през членството на страната в Европейския съюз и НАТО и във връзка с отношенията ни със съюзниците, значителна част от които предоставиха директна военна помощ и подкрепа на Украйна“, се казва в мотивите към проекта.

По-рано през седмицата парламентарната група на партията за пръв път поиска консултации за приемане на решение на Народното събрание за предоставяне на военна помощ на Украйна. По-късно от ГЕРБ съобщиха, че ще внесат проект на решение, с което да бъде даден мандат на правителството за предоставяне на военна помощ. Този проект на опозиционната партия не беше гласуван.

До момента България и Унгария са единствените страни членки на НАТО, които не са изпратили военна помощ за Украйна.

Според проекта на ДБ отбранителните действия на Украйна „могат да бъдат ефективно подкрепени чрез предоставянето на адекватно въоръжение и оборудване, което напълно отговаря на капацитета и възможностите на българския военно-промишлен комплекс и няма да отнеме от стратегическите отбранителни платформи и ресурси на Българската армия.“

От партията подчертават също, че според Устава на ООН предоставянето на такава военна помощ „не е намеса във войната“.

Още преди седмици премиерът Кирил Петков заяви, че условие за изпращане на военна подкрепа за Украйна е това да се случи след решение на Народното събрание. Предложение за това се появиха едва в последните дни.

След позицията на ДБ от сряда няколко от коалиционните партньори на партията в управлението изразиха резерви или категорично се противопоставиха на предложението. От „Продължаваме промяната“ подчертаха, че подобни решения не са били обсъждани в коалицията, както и че заради ниския капацитет на армията София не може да изпрати ефективна помощ на Украйна. От „Има такъв народ“ поискаха обща позиция на всички партии, които са част от управлението, а БСП за пореден път обявиха, че са категорично против такова решение, защото то „ще въвлече България във войната“.

Твърдо против изпращането на военна помощ са и от партия „Възражадне“.

Срещу подобно решение на няколко пъти се обяви и президента Румен Радев, според когото изпращането на оръжие е „въвличане във войната“ и може да окаже последствия срещу българските граждани. В четвъртък той отново повтори тезата си като добави, че българската армия няма достатъчно възможности да изпрати военна помощ на Киев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG