Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът ще обсъжда военна помощ за Украйна. ДБ и ГЕРБ изразиха подкрепа


Атанас Атанасов
Атанас Атанасов

Парламентарната група на „Демократична България“ започва консултации за приемане на решение на Народното събрание за предоставяне на военна помощ на Украйна. Това каза съпредседателят на коалицията Атанас Атанасов, който прочете декларация в парламента от името на партията.

По-късно опозиционната партия ГЕРБ също съобщи, че ще внесе проект на решение, с което да бъде даден мандат на правителството за предоставяне на военна помощ. Зам.-председателят на партията Даниел Митов прочете декларация от името на своята партия, в която призова София да изпрати на Киев въоръжение.

От партиите в управляващата коалиция от БСП потвърдиха позицията си, че са против предоставянето на военна помощ на Украйна. „Продължаваме промяната“ съобщи, че въпросът не е обсъждан на коалиционен съвет, а „Има такъв народ“ се обяви за решение в рамките на управляващата коалиция.

България и Унгария са единствените страни от Европейския съюз, които не са изпратили военна помощ на Украйна. Сред партиите в управляващата четворна коалиция срещу това са БСП, които казват, че изпращането на военна помощ би било равносилно на „влизане в конфликта“. Подобна е позицията на президента Румен Радев. Другите държави в НАТО и ЕС не смятат така.

Предложението на „Демократична България“

„Демократична България“ предложи парламентът да приеме решение, с което да бъде даден мандат на правителството за оказване на военнотехническа помощ на Украйна според нейните потребности и съобразно възможностите на България.

„Войната в Украйна засяга цяла Европа и всички цивилизовани нации“, се казва в декларацията на „Демократична България“, в която се подчертава, че българският национален интерес „се дефинира от членството на страната в ЕС и НАТО“. „Свободата и демокрацията трябва да бъдат защитени от агресивния режим в Кремъл.“

В декларацията се посочва още, че значителна част от съюзниците в НАТО вече са предоставили директна военна помощ в подкрепа на Украйна.

„Солидарността на свободните държави и защитата на международния правов ред е в основата на нашето благосъстояние и просперитет“, каза съпредседателят на коалицията Атанас Атанасов. Той добави, че отбранителните действия на Украйна срещу агресивното нападение, е нейно неотменимо право и е напълно легитимно и оправдано.

Декларацията на ГЕРБ

Малко по-късно от парламентарната трибуна подобно предложение отправиха и от ГЕРБ в своя декларация, която беше изчетена от зам.-председателя на партията Даниел Митов.

Партията предложи проект на решение, с което да бъде даден мандат на правителството за предоставяне на военна помощ.

„България може да предостави редица отбранителни платформи и въоръжение, които да спомогнат за отбраната на украинците като преносими зенитно-ракетни комплекси и противотанкови гранатомети, миномети, автомати и достатъчно количество боеприпаси“, каза Митов и добави, че позицията на парламента е станала необходима, защото правителството „се е снишило“.

ГЕРБ предложиха също България да започне преговори със съюзниците в НАТО за „заместващ и подсилващ капацитет на отбранителните способности“ на страната.

ПП и ИТН ще обсъждат, БСП и „Възраждане“ са против

Представителите на коалиционното управление извън „Демократична България“ изразиха изненада от декларацията на партньорите си.

От „Продължаваме промяната“ (ПП) коментираха, че въпросът не е бил обсъждан от Коалиционния съвет на управлението и тепърва евентуално решение трябва да се дискутира. Според депутата от парламентарната група на ПП Настимир Ананиев по случая от Министерството на отбраната вече са декларирали, че няма възможност за предоставяне на определени видове бойна техника.

За ясно решение в рамките на коалицията се обявиха от „Има такъв народ“. Депутатът от партията Станислав Балабанов каза, че България трябва да е „безапелационен партньор на ЕС и НАТО“, а за това „дали става въпрос за хуманитарна помощ, дали за военна помощ, дали за тълкуване специална операция или война – държавата трябва да има категорична позиция“.

От БСП повториха позицията, изразявана и в предишните седмици, че партията е против изпращането на военна помощ за Киев.

„Такова е и решението на българското Народно събрание при приемането на бюджета – да бъде предоставена само хуманитарна помощ. Това решение не е отменяно. То се спазва и трябва да продължи да се спазва”, каза депутатът от партията Георги Свиленски.

Опозиционната партия „Възраждане“, която и преди се е обявявала срещу изпращане на военна помощ, съобщи, че е против направеното предложение.

„По никакъв начин не бива да се дава оръжия на воюващите страни в конфликта“, каза лидерът на партията Костадин Костадинов.

В понеделник шестима бивши министри на отбраната призоваваха в декларация България да окаже военно-техническа помощ на Украйна незабавно. Подписалите документа са Бойко Ноев (1994-1995 и 1999-2001), Николай Свинаров (2001-2005), Аню Ангелов (2010-2013), Тодор Тагарев (2013), Велизар Шаламанов (2014) и Николай Ненчев (2014-2017).

"България трябва час по-скоро да стане част от общоевропейския и евроатлантически отговор на агресията срещу Украйна и да се включи с каквото е по възможностите ни в отбранителните доставки", се казва в декларацията, която беше пратена до медиите.

В подкрепа на призива на шестимата бивши министри започна и петиция, подписана от редица преподаватели, юристи, журналисти и интелектуалци.

"Воювайки срещу режима на Путин, украинците воюват в защита на демокрацията по целия свят. Украйна се нуждае от военна помощ, за да отблъсне нашествениците и за да защити своето небе от вражеските самолети и ракети", пише в петицията, започната от доц. Михаил Иванов. "Националният интерес изисква да се помогне с оръжие на храбрия украински народ в неговата борба за свобода срещу окупаторите."

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG