Връзки за достъпност

Извънредни новини

България незабавно да окаже военна помощ на Украйна, призовават шестима бивши министри на отбраната


Бойко Ноев е един от бившите военни министри, подписал декларацията. Той е на поста два пъти.
Бойко Ноев е един от бившите военни министри, подписал декларацията. Той е на поста два пъти.

Шестима бивши министри на отбраната призовават в декларация България да окаже военно-техническа помощ на Украйна незабавно. Подписалите документа са Бойко Ноев (1994-1995 и 1999-2001), Николай Свинаров (2001-2005), Аню Ангелов (2010-2013), Тодор Тагарев (2013), Велизар Шаламанов (2014) и Николай Ненчев (2014-2017).

"България трябва час по-скоро да стане част от общоевропейския и евроатлантически отговор на агресията срещу Украйна и да се включи с каквото е по възможностите ни в отбранителните доставки", се казва в декларацията, която беше пратена до медиите.

България и Унгария са единствените страни от Европейския съюз, които не пращат военна помощ на Украйна. Сред партиите в управляващата четворна коалиция срещу това са БСП, които казват, че изпращането на военна помощ би било равносилно на „влизане в конфликта“. Другите държави в НАТО и ЕС не смятат това да е така.

Бившите военни министри призовават народните представители от всички партии да започнат консултации, така че парламентът да даде необходимия мандат на изпълнителната власт, за да се включи страната в опитите на останалите европейски държави да помогнат на отбраната на Украйна.

"Най-бързо това може да стане със средства от наличностите на Българската армия, без да е необходимо включването на основни бойни платформи и въоръжения", пише в декларацията.

Посочва се още, че на предприятията от българската отбранителна индустрия трябва да бъде възложено своевременното възстановяване на съответните боекомплекти за гарантиране боеспособността на въоръжените ни сили.

"В тези драматични дни България продължава да се откроява сред съюзниците си от ЕС и НАТО със своята нерешителна и двусмислена политика относно оказването на военно-техническа помощ за Украйна", пишат бившите военни министри като според тях това нанася щети на авторитета на страната.

"Остава без отговор принципният въпрос защо присъединяването към съюзните усилия би създало опасност за България? Защо именно България, за разлика от всички останали държави от ЕС и НАТО, би била заплашена от Путин? Защо именно България, за разлика от граничещите с конфликта страни, би била въвлечена в конфликта?", питат те в декларацията.

"Трябва ясно да заявим, че именно проявите на колебливост и неувереност, на подкопаване на съюзната солидарност, превръщат България в лесна плячка за геополитическия опортюнизъм, който търси слабите места, върху които да стовари ударите си - били те хибридни или други. Българският „неутралитет“ към войната в Украйна е пряка заплаха за интересите на сигурността ни", казват бившите министри на отбраната.

Според тях украинците се бият храбро, а демократичният свят е осъдил руската агресия на Владимир Путин остро и такива позиции трябва да заеме и България. Това те смятат за дълг на страната ни към Украйна, с която имаме общ враг в лицето на Русия.

„Днес гражданите на Украйна защитават не просто своята страна. Те защитават границите на Европа, към която искат да принадлежат и която Путин е обявил за враг. Сред враговете е приписана и България.(…) Затова и отбраната срещу агресията на Путин в Украйна е наша обща кауза“, казват бившите министри на отбраната.

Те настояват българския парламент да действа незабавно.

България осъди агресията на Русия в Украйна заедно с останалите държави от Европейския съюз (ЕС) и НАТО, след което подкрепи всички санкции, наложени досега на Москва заради непровокираната война. Страната също така е част от безпрецедентното решение на ЕС да предостави на Киев 500 млн. евро за нуждите на въоръжените сили, а в понеделник сумата беше увеличена на 1 млрд. евро. София обаче отказва да изпраща военно-техническа помощ на Украйна, включително въоръжение и боеприпаси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG