Връзки за достъпност

Извънредни новини

Оръжие за Украйна само след решение на парламента, каза Петков. Според Радев това "ще ни въвлече във войната"


По думи на президента Румен Радев изпращане на оръжие за Украйна ще въвлече България във войната, която Русия започна. По думи на премиера Кирил Петков такова решение може да бъде взето само от парламента
По думи на президента Румен Радев изпращане на оръжие за Украйна ще въвлече България във войната, която Русия започна. По думи на премиера Кирил Петков такова решение може да бъде взето само от парламента

Предоставяне на оръжие от България за Украйна може да се случи само след евентуално решение на Народното събрание. Това заяви в петък министър-председателят Кирил Петков.

По време на инспекция на строежа на газовата връзка с Гърция, премиерът заяви, че кабинетът няма да взема еднолично решение за предоставяне на военна помощ за Киев и че всякакви решения, свързани с войната, ще бъдат „прозрачни“.

„Никой не отива на никаква война. Това, което България прави, ще продължава да го прави. Пълна подкрепа за Украйна, хуманитарна помощ, медикаменти, посрещане на бежанци и работене координирано по източния фланг с НАТО“, каза Петков.

В петък на посещение в България пристига секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин. По информация на "Файненшъл таймс" той ще се опита да убеди България и Словакия да изпратят на Украйна зенитни ракети С-300, които президентът Володимир Зеленски поиска.

В сряда Си Ен Ен съобщи, че Словакия е дала принципно съгласие да предостави на Украйна ключова система за противовъздушна отбрана от съветската епоха, която да помогне за защита срещу руски въздушни удари.

По-късно Остин проведе среща със словашкия си колега Ярослав Над в Братислава. Над каза, че Словакия е готова да предостави своите системи С-300, ако съюзниците от НАТО осигурят заместител.

В петък президентът Румен Радев коментира, че България трябва да остане солидарна с Украйна, „но който вземе решение за предоставяне на въоръжение и по този начин за въвличане на България във войната, трябва да може да се изправи пред обществото и да обясни какъв е рискът, защото цената винаги се плаща от гражданите, а не от политиците“. По думите му не трябва да се допуска „стратегически обекти, като ядрената ни централа“, не бива да остават без противовъздушна охрана.

Също в петък в сградата на Народното събрание вицепремиерът Корнелия Нинова за пореден път подчерта, че позицията на партията е категорично против изпращане на оръжие в Украйна, което може да „въвлече страната във война“.

„Оръжие, боеприпаси, стоки, технологии с двойна употреба, в това число и самолети, категорично "не" е позицията на "БСП за България". Ние няма да се съгласим на това, няма да гласуваме такова решение, няма да го подкрепим“, каза Нинова.

Володимир Зеленски поиска зенитни системи от въоръжението на държави от Източна Европа, които разполагат с руски и съветски оръжия и боеприпаси, с които украинската армия може да работи. Досега официално предложение за предоставяне на оръжие не е правено в Българския парламент. В последните седмици на няколко пъти Корнелия Нинова съобщи, че боеприпаси и оръжия не са били изнасяни от България към Украйна от 2014 г. насам.

На 24 февруари Русия започна инвазия в Украйна. Москва на няколко пъти предупреди страните от Запада да не предоставят оръжие на Киев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG