Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министърът на отбраната на САЩ ще убеждава България да изпрати на Украйна зенитни ракети


Министърът на отбраната Лойд Остин
Министърът на отбраната Лойд Остин

Американският министър на отбраната Лойд Остин ще се опита да убеди България и Словакия да изпратят на Украйна зенитни ракети С-300, които президентът Володимир Зеленски поиска, пише "Файненшъл таймс".

Остин ще посети София и ще се срещне с министър-председателя Кирил Петков в събота, 19 март, съобщи пресцентърът на правителството.

Преди да дойде в България Остин беше на посещение в Словакия.

"Файненшъл таймс" припомня, че и двете страни разполагат с противовъздушните ракетни системи С-300 от времето на Съветския съюз, с които са обучени да работят и украинските военни.

В сряда Си Ен Ен съобщи, че Словакия е дала принципно съгласие да предостави на Украйна ключова система за противовъздушна отбрана от съветската епоха, която да помогне за защита срещу руски въздушни удари.

По-късно в четвъртък Лойд Остин проведе среща със словашкия си колега Ярослав Над в Братислава. Над каза, че Словакия е готова да предостави своите системи С-300, ако съюзниците от НАТО осигурят заместител.

Стоящият до него Остин каза, че ще продължат да обсъждат темата, но засега "няма какво да съобщи".

За предстоящото посещение в България на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин министърът на отбраната Драгомир Заков каза, че очаква да бъде отново потвърдено, че САЩ остават силно ангажирани към сигурността на Алианса.

„В краткосрочен и средносрочен план няма как да запълним нашите дефицити, включително и на българска територия. В дългосрочен план целта ни е България от консуматор на сигурност, да се превърне в доставчик на сигурност. Ние ще развием тези планове заедно с нашите съюзници, за да може да постигнем ниво, на което България да може на сто процента да осигурява своята сигурност в рамките на колективната отбрана“, каза още министър Заков.

"Файненшъл таймс" пише за посещението на американския министър на отбраната в България и Словакия в обширна публикация. Тя включва и подробна информация за одобреното от президента на САЩ Джо Байдън изпращане на нови американски оръжейни системи на Украйна, включително усъвършенствани въоръжени дронове. По оценки на Пентагона обявената от Байдън допълнителна военна подкрепа за Украйна ще възлезе на около 1 млрд. долара.

"Това са директни доставки на оборудване от нашето Министерство на отбраната за украинската армия, за да им помогнем в борбата срещу чуждата инвазия", каза Байдън.

Украйна ще получи допълнително 800 противовъздушни системи "Стингър", 9000 противотанкови оръжия, 7000 леки оръжия и 20 милиона амуниции. САЩ предоставят на Киев също 100 дрона, т.нар. тактически безпилотни въздушни системи.

Позицията на Байдън остава непроменена по въпроса за затварянето на небето над Украйна. В сряда президентът на Украйна Володимир Зеленски се обърна към Конгреса с това искане. Той напомни на американците 11 септември 2001 и атаката на Пърл Харбър през 1941 г.

Съюзниците от НАТО отхвърлят призивите на Киев за затваряне на небето заради опасения, че това може да разрасне конфликта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG