Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън нарече Путин "военнопрестъпник". САЩ пращат на Украйна дронове и ракети


Президентът на САЩ Джо Байдън, държавният секретар Антъни Блинкен и зам.-министърката на отлраната Катлийн Хикс обявяват военната помощ за Украйна.
Президентът на САЩ Джо Байдън, държавният секретар Антъни Блинкен и зам.-министърката на отлраната Катлийн Хикс обявяват военната помощ за Украйна.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън за първи път нарече президента на Русия Владимир Путин "военнопрестъпник" заради инвазията в Украйна. В същото време САЩ обявиха "безпрецедентна" военна помощ за Киев на стойност 1 млрд. долара.

"Мисля, че той е военнопрестъпник", каза Байдън пред репортери в сряда.

Американската администрация досега избягваше да употребява този израз, дори и при директни запитвания. Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки обясни, че Байдън го е казал "със сърцето си", след като е видял телевизионни кадри с "варварските действия на един брутален диктатор, който е нападнал друга държава".

Русия отрича да атакува цивилни цели. Само в сряда дойдоха съобщения за бомбардиран театър в Мариупол, където са се крили стотици души, както и за убийството на 10 души, които са чакали на опашка за хляб в Чернигов. Украйна съобщава за хиляди цивилни жертви от руските атаки.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи думите на Байдън като "неприемливи и непростими", предаде ТАСС.

Путин започна пълномащабна война в Украйна на 24 февруари, която нарече "специална военна операция" за демилитаризация и "денацификация" на демократично избраното управление в Украйна. В сряда Международният съд на ООН нареди на Русия незабавно да спре инвазията.

Малко по-късно в сряда САЩ обявиха и нов пакет отбранителна помощ за Украйна, който включва оръжия с дълъг обсег и дронове. Вашингтон определи помощта като "безпрецедентна".

Пакетът включва 200 млн. долара, отделени в последните дни, както и 800 млн. долара от помощта, одобрена от Конгреса миналата седмица.

"Това са директни доставки на оборудване от нашето Министерство на отбраната за украинската армия, за да им помогнем в борбата срещу чуждата инвазия", каза Байдън.

Украйна ще получи допълнително 800 противовъздушни системи "Стингър", 9000 противотанкови оръжия, 7000 леки оръжия и 20 милиона амуниции. САЩ предоставят на Киев също 100 дрона, т.нар. тактически безпилотни въздушни системи.

Позицията на Байдън остава непроменена по въпроса за затварянето на небето над Украйна. В сряда президентът на Украйна Володимир Зеленски се обърна към Конгреса с това искане. Той напомни на американците 11 септември 2001 и атаката на Пърл Харбър през 1941 г.

Съюзниците от НАТО отхвърлят призивите на Киев за затваряне на небето заради опасения, че това може да разрасне конфликта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG