Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Деца". Русия взриви театъра в Мариупол, където се криеха стотици хора


Театърът в Мариупол след бомбената атака.
Театърът в Мариупол след бомбената атака.

Русия разруши исторически театър в обсадения украински град Мариупол, където са се крили стотици цивилни, съобщиха украинските власти в сряда вечерта.

В театъра вероятно е имало до 1200 човека, каза зам.-кметът на града Серхий Орлов. Броят на жертвите за момента е неизвестен.

"Поредното ужасяващо военно престъпление", написа в Туитър външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Градските власти се опитват да установят броя на жертвите, но са възпрепятствани от продължаващия руски обстрел.

Русия продължава да отрича да атакува цивилни цели, въпреки многобройните доказателства за това. Руското министерство на отбраната обвини крайнодесния украински батальон "Азов", че е взривил театъра, но не представи доказателства за това.

Така е изглеждал театърът преди бомбардировката.
Така е изглеждал театърът преди бомбардировката.

По-рано в сряда руски ракети убиха 10 човека, докато чакат на опашка за хляб в Чернигов.

Театърът в Мариупол е бил ударен с мощна бомба, казват местните власти.

Южният пристанищен град Мариупол се намира под руска обсада от 2 март. Украинските власти твърдят, че оттогава той е подложен на безспирни бомбардировки, при които са загинали поне 2187 души. Това са данни преди взривяването на театъра.

Компанията Maxar Technologies разпространи сателитна снимка на театъра в Мариупол, направена два дни преди атаката. На нея ясно се вижда думата "Деца", изписана с големи букви от бели камъни пред и зад сградата.

На сателитна снимка на театъра от 14 март ясно се вижда думата "дети" (деца), изписана с големи букви пред и зад сградата.
На сателитна снимка на театъра от 14 март ясно се вижда думата "дети" (деца), изписана с големи букви пред и зад сградата.

Останалите в града около 400 000 местни жители са без достъп до вода, храна и лекарства. Прекъснати са електроснабдяването и топлоподаването.

Войната в Украйна продължава вече три седмици. Русия нахлу на 24 февруари. Цивилните жертви вече са хиляди, а близо 3 милиона украинци напуснаха страната. Западът наложи безпрецедентни санкции на Русия.

Съветът на Европа изключи Москва, а съдът на ООН задължи Русия незабавно да прекрати инвазията си в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG