Връзки за достъпност

Извънредни новини

Международният съд на ООН нареди на Русия да спре инвазията в Украйна


Руски танк във Волноваха, Донецки регион
Руски танк във Волноваха, Донецки регион

Международният съд на ООН нареди на Русия да прекрати военните си действия в Украйна. Наред с това съдиите отбелязаха, че са "дълбоко загрижени" от непредизвиканото нахлуване на Москва в съседната ѝ държава.

Това стана ясно от определение на базирания в Хага Международен съд. То е прието с гласовете на 13 съдии, а двама са гласували “против”.

Заповедта за изтегляне произтича от делото, заведено от Киев заради руските твърдения за извършван "геноцид в Украйна". Това е и едно от основанията, с които Русия аргументира нахлуването си на територията на съседната ѝ държава на 24 февруари. Украйна твърди, че основанието е фалшиво.

"Съдът е напълно наясно с мащаба на човешката трагедия, която се случва в Украйна. (…) Съдът е дълбоко загрижен относно използването на сила от Руската федерация в Украйна, което повдига много сериозни въпроси от международното право”, каза съдия Джоан Донахю по време на четенето на определението.

Съдиите постановяват, че Москва трябва да гарантира, че "всички военни или нередовни въоръжени подразделения, които са ръководени или подкрепяни от нея, както и всякакви организации и лица, които са обект на нейния контрол, няма да предприемат стъпки към продължаване на военните действия".

Определението е произнесено в очакване на окончателно решение по делото.

Съдът също така казва, че и двете страни трябва "да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да влошат или разширят спора пред Съда или да го направят по-труден за разрешаване".

Русия бойкотира изслушването по казуса по-рано този месец и аргументира в писмена позиция, че съдът, според Москва, няма юрисдикция. Русия също така заявява, че действията ѝ са предприети при "самозащита".

На 27 февруари, четвъртият ден от руската агресия, Украйна се обърна към Международния съд, който е орган на ООН за разрешаване на спорове между държави.

Искът от страна на Киев е, че Русия е използвала фалшив предлог, за да нахлуе в Украйна и моли съда да се произнесе по този въпрос.

Фалшивият предлог, според Киев, е твърдението, че Украйна в продължение на 8 години е извършвала геноцид срещу населението на Донбас и това е наложило Москва да защити пострадалите, като изпрати военни части в Украйна.

Украйна настоява Русия да ѝ изплати репарации за нанесените щети.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG