Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Спомнете си Пърл Харбър". Зеленски отново поиска от САЩ "затворено небе" над Украйна


Володимир Зеленски произнесе реч пред Камарата на представителите на Конгреса на САЩ чрез видеовръзка
Володимир Зеленски произнесе реч пред Камарата на представителите на Конгреса на САЩ чрез видеовръзка

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за установяване на забранена за полети зона над страната. Това се случи по време на реч пред Конгреса на САЩ в сряда, която държавният глава произнесе чрез видео връзка. Като алтернатива Зеленски посочи предоставянето на военна техника, включително и самолети, с които украинската армия сама да защитава страната от руските въздушни атаки.

“Твърде много ли е да поискаме зона, забранена за полети, над Украйна, за да спасим хора?”, каза Зеленски. “Ако това е твърде много, предлагаме алтернатива - знаете какви отбранителни системи ни трябват. Знаете какво значение има авиацията за защитата на нашия народ, нашата свобода и нашата земя.”

Зеленски произнесе речта си пред Конгреса в края на третата седмица от войната, която Русия започна срещу Украйна. В първите три седмици на войната над 3 милиона украинци напуснаха страната си, съобщава се за хиляди цивилни жертви при обстрелите на руската армия срещу цивилни цели, включително болници, училища, и жилищни сгради.

Зеленски от седмици призовава НАТО да установи над Украйна зона, забранена за полети. Това е действие, което Уставът на ООН предвижда в случай на война. Целта е да бъде предотвратено навлизането на военни самолети в определено въздушно пространство. Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН обаче Русия може да блокира такова решение. Затова Зеленски отправя призива си към НАТО.

Алиансът обаче отказва за установи над Украйна зона, забранена за полети, защото не иска да влиза в директен конфликт с Русия. Това би станало, ако сили на НАТО свалят руски самолет над Украйна.

Володимир Зеленски посочи като алтернатива предоставянето на военна техника, включително и изтребители, с които страната сама да отбранява въздушното си пространство. Такова предложение беше отправено от Полша, но САЩ го отхвърлиха. Мотивът беше, че не е обмислено как точно самолетите да стигнат до Украйна, без това да бъде третирано от Русия като намеса във войната.

Преди седмица Конгресът на САЩ одобри пакет с хуманитарна, военна и икономическа помощ за Украйна за стойност 13,6 млрд. долара.

“Русия атакува не само нас, не само нашата земя, не само нашите градове. Тя започна брутална офанзива срещу нашите ценности”, каза Зеленски. “Тя хвърли такове срещу нашата свобода, срещу нашето право да живеем свободно в собствената си страна и да избораме собственото си бъдеще”

Украинският президент сравни руската атака срещу Украйна с моменти от американската история - нападението срещу Пърл Харбър по време на Втората световна война и терористичната атака срещу Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 г.

“Спомнете си Пърл Харбър, спомнете си 11 септември”, призова Зеленски.

“Нашата страна преживява това всеки ден”, каза той. “Русия превърна нашето небе в източник на смърт за хиляди хора.”

Зеленски благодари на САЩ за помощта, която вече е предоставена на Украйна, и призова и за допълнителни санкции срещу Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG