Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ отхвърлиха идеята на Полша да прехвърли своите МиГ-29, за да помогне на Украйна


Полша разполага с 28 изправни изтребителя МиГ-29. Снимката е архивна.

Полша обяви, че предоставя всичките си самолети МиГ-29 на САЩ в очевиден, но неназован публично опит да помогне на Украйна. Няколко часа по-късно Вашингтон отхвърли предложението като изненадващо. Мотивът е, че не е обмислено как точно самолетите да стигнат до Украйна, без това да бъде третирано от Русия като намеса във войната.

В съобщение на полското външно министерство се казва, че самолетите се предоставят "незабавно и безвъзмездно", като полските власти са готови да ги разположат във военновъздушната база Рамщайн. Американската база Рамщайн се намира в Германия.

Съединените щати търсят начини да ускорят доставките на въоръжение за Украйна, която беше нападната от Русия на 24 февруари. До момента над 2 милиона души са напуснали страната, според ООН повече от 400 цивилни са убити, а Киев твърди, че руската армия е загубила над 12 хиляди войници.

Вашингтон обаче отхвърли предложението на Полша заради нежелание военни самолети да излетят от територия на НАТО и да се отправят към военната зона, а това "създава сериозни притеснения за целия съюз НАТО", съобщи Пентагонът.

НАТО вече обяви, че не иска директен конфликт с Русия, която е ядрена държава. Президентът на САЩ Джо Байдън наложи безпрецедентни санкции на Русия, но изключи възможността да изпрати американски войници в Украйна. Пентагонът уточни, че това се отнася и за сухопътни войски, и за авиация.

"Просто за нас не е ясно дали за такъв вариант има достатъчна обосновка", каза по повод предложението на Полша говорителят на Пентагона Джон Кирби.

"Ще продължим консултациите с Полша и другите съюзници в НАТО по този въпрос и за трудните логистични предизвикателства, но не приемаме предложението на Полша за издържано".

Висш представител на Държавния департамент каза, че предложението на Полша е било изненадващо. "Доколкото знам, не е било консултирано предварително с нас", каза зам.-държавният секретар Виктория Нюланд пред комисията по външни работи в Сената.

"Мисля, че това всъщност беше изненадващ ход на поляците", каза тя.

Защо Полша предоставя своите самолети

Новината за предложението на Полша идва дни след призива на украинския президент Володимир Зеленски към страните от някогашната съветска зона на влияние да предоставят старите си самолети на Украйна. Такива самолети са именно МиГ-29, произведени в бившия СССР в началото на 80-те години.

Причината за апела на Зеленски е в това, че украинските пилоти познават тези самолети и ще могат да ги управляват във войната, която Русия започна срещу Украйна.

На територията на Източна и Централна Европа с такива самолети разполагат Полша, България и Словакия.

"Полското правителство призовава всички съюзници от НАТО, които притежават самолети МиГ-29 да постъпят по същия начин", пише още в съобщението на полското външно министерство.

На шестия ден от войната премиерът Петков отхвърли твърденията, че България се готви да предостави самолетите си за Украйна.

Доставката на изтребители за нуждите на Украйна не е само въпрос на наличие на самолети и на готовност те да бъдат предоставени, но също и на логистика. До този момент не е ясно как тези изтребители биха могли да стигнат до Украйна.

В съобщението на полското външно министерство не се споменава името на Украйна, но спешността, контекстът и моментът, в който е взето решението, не оставят съмнение, че става дума именно за помощ на страната, която се отбранява сама от Русия.

Наред с това Варшава моли САЩ да й предостави "използвани самолети със сходни оперативни възможности", като посочва, че Полша е готова "незабавно" да обсъди условията за покупката им.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Обяснено. Какво ще направят основните партии за еврото
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00
XS
SM
MD
LG