Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин спечели омразата на Украйна и половината свят. Георги Панайотов пред Свободна Европа


Георги Панайотов
Георги Панайотов

Руската инвазия в Украйна започна на 24 февруари в ранните часове. Войските на Русия продължават да напредват на юг, изток и север. По последни данни на Генералния щаб на Украйна темповете на настъпление са забавени, а руската армия е загубила близо 12 000 войници, над 300 танка и над 1000 бронирани машини от началото на войната.

Войната, която Русия води в Украйна може да се развие по три сценария. Такова мнение изказа в интервю за Свободна Европа бившият служебен военен министър Георги Панайотов.

Първият сценарий, който той определя и като "най-вероятен" е Путин да продължи със същите действия, с които борави и в момента - да отцепва региони и малко по малко да ги окупира. "Въпреки че [Путин] заяви, че няма да окупира Украйна, това на практика ще бъдат едни окупирани територии, където ще бъде руската армия. Те са окупирани, защото хората там не ги искат", коментира Панайотов.

Според него вторият сценарий е да се седне на масата на преговори. Бившият министър на отбраната обаче коментира, че до момента вече трети кръг преговори между Русия и Украйна не дават резултат. "Всички опити за посредничество също пропадат", добави той.

По думите му третият сценарий, който смята за най-слабо вероятен, е "да се ескалира докрай".

Панайотов коментира още, че руският президент Владимир Путин вече е загубил тази война. "Омразата, която зася Путин между украинския и руския народ ще трае поколения. Може би никога няма да бъде изкоренена. Това е смъртна омраза", смята бившият служебен министър.

Можете да слушате Студио България и в Spotify.

Ето пълния текст на интервюто:

- Господин Панайотов, каква е равносметката? За 13 дни какво направи Русия в Украйна?

- Русия започна агресия в Украйна. Тя нападна една суверенна и независима държава. Агресия, каквато нацистка Германия извърши над самия Съветски съюз през юни 1941 г. Това в момента прави и Русия срещу Украйна. Декларираната цел на руския президент е да свали законно избраното правителство на Украйна и да го замени с марионетно такова. Какво се случи за тези 13 дни? Случи се това, че Русия вече загуби войната.

- Как така Русия загуби войната, при положение, че армията ѝ контролира немалка част от границите на Украйна?

- Руската военна машина е по-силна от украинската армия, това е ясно. И аз нямам предвид, че украинската армия е избутала руските военни части в руска територия – не, това не са фактите. Имам предвид, че първо: украинското държавно ръководство начело с президента Володимир Зеленски показа истинско лидерство. Лидерство и то в най-тежкия момент – войната, нападение.

Украинският народ защитава територията си. Абсолютно неочаквано, аз съм сигурен, за Кремъл и за руската армия. И го прави по най-героичен начин. Както знаете вече има десетки видео записи на това как граждани на Украйна пресрещат пътя на руски военни машини или руски войници и ги спират с голи ръце и буквално им казват, че не са добре дошли. Пъдят ги от земята си.

Светът се изправи срещу Русия

Освен това светът се изправи срещу Русия. Миналата седмица беше седмица на невиждано дипломатическо унижение за Кремъл. Кремъл не помни такова нещо. В ООН беше приета резолюция осъждаща агресията на Русия в Украйна като само 4 държави подкрепиха Русия. Дори Китай и бившите съветски републики – централноазиатските и Армения не дадоха подкрепа на Русия.

- Да ви върна на военните действия. Ако погледнем картата на Украйна се вижда, че руснаците чертаят буквално линия по границата на страната и по черноморския бряг. Защо се случва това?

- Искам да бъда още по-ясен – руската военна машина превъзхожда украинската армия. И във военно отношение може да се случи така, че Русия да установи контрол над определена територия на Украйна. Това, което искам да кажа с твърдението си, че Путин е изгубил войната е, че целият свят е срещу него.

Погледнете към Германия, която изпитва вина за Втората световна война взе историческо решение и обърна политиката си на 180% - от една изключително предпазлива политика що се касае до модернизацията на германската армия, сега Германия ще отделя над 2% от БВП за въоръжение.

Това е повече от поетите ѝ ангажименти в рамките на НАТО. Швейцария, която е неутрална наложи санкции на Русия. Граничещата с Русия Финландия и Швеция, които са традиционно неутрални държави, участват в заседанията на НАТО и координират действията си с НАТО. Това имам предвид, твърдейки, че Путин изгуби войната.

- А от действията, които виждаме по черноморския бряг в Украйна – има ли заплаха за България и Румъния?

Той на практика иска да възстанови Съветския съюз

- Към момента не мисля че има такава заплаха. През цялото време обаче стои въпросът докъде иска да стигне Путин? Той на практика иска да възстанови Съветския съюз. Той го заяви много отдавна, че разпадът на Съветския съюз е най-голямата геополитическа катастрофа на 20 век. За него загубата на Съветския съюз е поражение и унижение. И затова иска да си го върне.

- Какви биха били следващите му стъпки в тази посока тогава?

- Лошият сценарий е да продължи и да прегази Молдова. А още по-лошият сценарий е да не се спре до там.

-След като прегази Молдова, накъде отива?

- Има други държави. Идва Европа. Например Румъния.

- След това е България? Т.е. все пак може да се смята, че заплаха за България и Румъния има?

- Когато има военни действия на няколкостотин километра от нашата граница и когато в Черно море доминира изключително и само руският военен флот, защото в момента в Черно море няма нито един натовски военен кораб, с изключение на корабите на черноморските държави – Турция, България и Румъния… И когато на борда на руските военни подводници, които са в Черно море, има ракети – такива, каквито бяха изстреляни срещу Украйна – със среден обсег на действие 5000 км. Така погледнато, въпреки твърденията на някои посолства в София, че България ще стане цел ако не се държи прилично, искам да кажа, че България от години е цел на руския черноморски флот.

България от години е цел на руския черноморски флот

- Казвате, че България от години е цел. Ние какво можем да направим, за да се защитим най-адекватно?

- Ние трябва да стоим там, където сме – в НАТО, в ЕС, да бъдем солидарни, да бъдем единни с нашите съюзници и заедно да предприемаме с тях мерки така, че да защитим нашата териториална цялост.

- Военна помощ от България за Украйна би ли застрашила нашата позиция в тази посока?

- Военна помощ от натовските страни се предоставя. България, доколкото ми е известно, не го е направила. Дали да го направи или не, е решение на правителството и аз не искам да му влияя в това отношение. Но съм сигурен, че когато един народ страда, когато един народ е в беда, когато вашият съсед е в беда – трябва да му се помогне.

- Ние какво можем да предоставим на Украйна? Можем ли да помогнем с изтребители?

- Въпросът с изтребителите е изключително деликатен, защото, ако предоставим изтребители, ние ще останем без такива. От друга страна, зависи при какви условия би се извършило това действие. Т.е. дали ще ни бъдат предоставени на нас други изтребители, как ще се случи това нещо? Много е сложно. Не искам да спекулирам.

Предоставянето на изтребители на Украйна е един процес, който трябва да бъде огледан внимателно от всичките му страни, включително и как ще бъдат предоставени. Защото, съгласете се, че те, ако излетят от български летища и отидат в украинското въздушно пространство, това трябва да се помисли, какви ще са последствията от такова нещо. Аз бих много внимателно обмислил това.

- Подобна помощ може ли да се изтълкува като директна помощ от НАТО?

- Може да се изтълкува включително и като намеса във войната. Ако изтребителите от Полша, защото в момента с Полша се водят преговори, и аз попадам на информации, че една от опциите, които се разглежда е, изтребителите да бъдат натоварени на камиони. И с камиони да бъдат вкарани в Украйна. Т.е. да не излетят от летища, а да бъдат вкарани с камиони. Като внос.

- Как си обяснявате, че над 6 дни 64 километра руски военен конвой стои около Киев? Защо няма атака?

- Много обяснения могат да се дадат. Това е факт. Колоната е там и не мърда. Защо не мърда – само мога да предполагам. Може да нямат гориво, може да няма логистика, може да е някаква изчаквателна тактика на руския Генерален щаб. Не знам. Едно е ясно – руската военна машина превъзхожда украинската армия и тя бавно пълзи към Киев.

- И когато обгради Киев. Какво ще се случи?

Руската армия може да предприеме тотална война

- Опасявам се, че поради провала на първоначалните планове за блицкриг, за мълниеносна победа, навлизане в Киев и посрещане с хляб, сол и цветя, руската армия може да предприеме тотална война. Това означава, че се ликвидират цивилни граждани и се унищожава цивилна инфраструктура – жилищни блокове, пътища, канали, водоснабдяване, болници, училища. Нещата отиват към тотална война и да не дава Господ към тактиката на „изгорената земя“, т.е. нищо да не остане там.

- А защо, ако тази тактика предстои, в момента се атакуват цивилни граждани?

- Отговорите на този въпрос са два. Първо: руската армия не е известна с прецизни атаки и с прецизни военни действия. Тя не разполага с толкова богат арсенал от прецизни въоръжения и прецизни оръжия. Информациите са, че прецизните им оръжия – крилати ракети, са на привършване. И ако не са на привършване, буквално попаднах на информация, че са останали 200 броя. 200 крилати ракети, които са сравнително точни оръжия. Каква е опцията, когато ти свършат точните оръжия? Използваш всичко останало, което не е точно, а което просто разрушава и убива наред, сее смърт и ужас навсякъде.

- А какво се използва в момента в Украйна? Какви оръжия ползва руската армия?

- Прави впечатление, че не се използва масова авиация.

- Какво значи това?

- Въпреки че има информация, че днес над Киев са свалени 2 руски самолета. Единият с парашутисти, с десантчици. Това означава, че Русия в един момент може да реши да пусне изтребителите, не дай си Боже - бомбардировачи и да стане това, което аз споменах – тактиката на "изгорената земя“. Всичко да се унищожи. Да не остане нищо. Да не остане тухла върху тухла. Да не остане жив човек, живо животно да не остане. Всичко да бъде унищожено и изгорено.

- Кога, според вас, ако Путин реши да прибягва до това? Първо, какво би го провокирало и второ, кога би се случило?

Това не му дава мира, че Украйна не му се подчинява

- Успехът на алтернативните му действия би го провокирал. Пак казвам, факт е, че нито украинското правителство, нито украинският народ му се подчинява. Той иска да подчини Украйна. Обаче Украйна не се подчинява. Това го дразни. Това не му дава мира, че Украйна не му се подчинява. Защото руските и съветските ръководители са свикнали на подчинение. Сега изведнъж една Украйна не се подчинява.

Украйна, която беше едва ли не перлата в короната на Съветския съюз, съосновател на Съветския съюз, после съосновател на Общността на независимите държави. Тази страна в един момент реши да развива по-близки отношения не с Русия, както Русия го смята за задължително. Путин го смята за задължително по-точно, а не Русия.

Украйна реши да бъде по-близка до Запада. Защо? Ами защото обществено-икономическият модел на Русия не е много привлекателен. Защо не е привлекателен? Ами там няма свобода на първо място. Там няма свобода. Те имат огромни пространства, огромни природни ресурси, енергоносители – нефт, газ, които са евтини, но няма свобода. От друга страна технологично и икономически Русия не просто изостава значително. Тя е на 11 място като големина на икономиката, но тази икономика се крепи единствено и само не на технологии, тя се крепи на природни ресурси.

Какво искам да кажа? Искам да кажа, че руски компютри ние не ползваме. Руски автомобили ние не купуваме. Руски дрехи също не купуваме. Руски машини също не купуваме. Ние какво купуваме? Купуваме природни ресурси и някои държави купуват оръжие. Това предлага – оръжие и ресурси.

- Споменавайки всичко, което не купуваме от Русия, ме навеждате на мисълта какво купува Русия от Запада. Тя консумира всички тези стоки. При наложените масови санкции в момента как ще се отрази това на държавата и може ли да има пряко отражение върху руската армия?

- На руската армия ще се отрази спадащият морал. Защото руската армия е изпратена там, както вече можем да кажем със сигурност, повечето от момчетата, от военнослужещите не са знаели къде отиват. Не са знаели защо отиват. Не са знаели, че започва война. Те не са били информирани.

Изведнъж се изправят пред украинци, които говорят руски език, които са християни и те трябва да стрелят срещу тях. Това не е много силен мотив. Твърденията за денацификация, с който се слага паралел между Украйна и Нацистка Германия, това е чиста пропаганда.

Първо президентът Володимир Зеленски е евреин, етнически евреин. Е, как може да е неонацист един евреин! Няма смисъл да припомням историята. От друга страна, в украинското законодателство антисемитизмът е инкриминирано престъпление. Т.е. твърдението, че там има неонацисти, да ги преведем на нормалния, цивилизования език, означава, че там има ръководство и население, които не се подчиняват на Русия. Това е.

- Извършва ли Русия в момента военни престъпления в Украйна? Как могат да се докажат? Има ли вече данни за такива?

- Има искане към Международния наказателен съд в Хага да започне разследване – дали Русия извършва военни престъпления в Украйна с водените от нея военни действия и с използваните от нея оръжейни системи. Като свърши това разследване, ще мога и аз да кажа има ли или няма.

Има подозрение, че е извършила военни престъпления и със сигурност има ударени жилищни блокове, квартали. Има убити цивилни граждани, както Вие споменахте. Искам да внеса и едно уточнение за тези 400 и няколко [убити]. Това са документираните случаи. Ние не знаем колко недокументирани още има. Ако не се лъжа става въпрос и за тридесетина деца също така загинали.

- Информацията за големите загуби на руската армия. Вие няколко пъти казахте, че Русия не е очаквала такъв отпор от Украйна.

- Категорично.

- Този отпор само на патриотизъм ли се дължи, на подкрепа с техника ли? На какво се дължи този отпор и това, че всъщност Русия губи много войници. Ние имаме данни засега от украинска страна, които не се потвърждават от руската.

- Категорично на първо място се дължи на факта, че украинците защитават родината си. Както съветските хора след нападението от хитлеристка Германия са защитавали земята си, така и сега украинците защитават земята си от руската армия. Това е тяхната земя, техните домове. И тяхната мотивация е възможно най-голямата. Но също така искам да подчертая, че според мен рухна и мита за т.нар. непобедима руска, Червена армия.

Рухна и мита за т.нар. непобедима руска, Червена армия.

Много пропуски излязоха на бял свят, много грешки. Също така се показа, че техниката е уязвима, защото гледаме куполи на руски танкове, които очевидно са поразени с оръжия, срещу които те не могат да се защитят. Т.е. уязвимостта на руската армия излезе на повърхността.

- В този смисъла, за уязвимостта на руската армия, какво означава инициативата на украинския президент Володимир Зеленски за събирането на чуждестранен легион? Това как ще помогне?

- Той е направил нещо, което е задължително да направи всеки един държавен ръководител на негово място. При положение, че срещу теб е неколкократно по-голям противник, чиято численост многократно надвишава числеността на твоята армия и чиято военна машина е по-голяма от твоята армия, какво можеш да направиш? Молиш всички, които имат желание, да ти помогнат. Това направи и Зеленски. Покани чуждестранни бойци, които имат желание, доброволно да отидат да се бият за независимостта на Украйна.

- Какво би било победа за Русия в тази война?

- Категорично няма победа за Русия в тази война. Знаете ли оттук нататък какво следва? Оттук нататък ще има една нова стена между Русия и Европа. Защото тук си говорим за различни цивилизации. Тук си говорим за различни принципи.

От западната страна е свободата - индивидуалната свобода, демокрацията и върховенството на закона. От другата страна имаме желание да се сее смърт и ужас. Ние не можем да го приемем това нещо и затова ще се отделим с една стена и аз се притеснявам, че ще започне милитаризация и от двете страни.

Тоест НАТО ще започне ускорено да се въоръжава, както реши Германия да прави и тя няма да е единствена. Финландците поръчаха пето поколение F-35 изтребители около 80 броя. Мирната, неутрална Финландия поръча 80 броя F-35. Toва е самолет пето поколение, една ескадрила, която е способна да унищожи критичната инфраструктура на една държава. Тоест това е много сериозно оръжие.

- Това означава ли, че се върви към реален военен конфликт между НАТО от една страна и Русия от друга?

- Силно се надявам, че не се върви. Силно се надявам на разум. Силно се надявам все пак, дори и в Кремъл, да мислят практично. Защото, както се пее в една песен на Стинг: "и руснаците обичат децата си". Ние не искаме война. Особено пък малка България – това за нас ще бъде ужасно.

Има три сценария на развитието на ситуацията оттук нататък. Най-вероятният сценарий е Путин да продължи със същите действия, с които борави и в момента. Тоест да отцепва региони малко по малко, тоест да го окупира. Въпреки че заяви, че няма да окупира Украйна, това на практика ще бъдат едни окупирани територии, където ще бъде руската армия.

Те са окупирани, защото хората там не ги искат – тези, които ще останат. И малко по малко ще ги отцепва. Какво ще става със Западна Украйна? Засега има удари по Западна Украйна, но много по-малко отколкото в Източна Украйна, което не означава, че ще продължи да е по същия начин. Зависи какви са му плановете на Путин, зависи какви са му сметките. Аз не знам какви са. Та това е първият най-вероятен вариант, тоест да продължи агресията.

Вторият вариант е да се седне на масата на преговорите. Но до момента, вече трети кръг преговори имаме, между украинската и руската страна на практика без резултат. Всички опити за посредничество също пропадат.

И третият, най-малко вероятният вариант, поне според мен е, да се ескалира докрай. Да не дава Господ да се ескалира докрай.

- Тоест реален военен конфликт между НАТО и Русия?

Ако в Кремъл има едно копче, от тази страна в НАТО има три копчета

- Тоест all in [залагане на всичко] както се казва в покера. Не, от страна на Путин. Тоест да хвърли всичко, което има там и да заплаши с натискане на копчета и т.н. Но, пак казвам, руснаците също обичат децата си и ако в Кремъл има едно копче, от тази страна в НАТО има три копчета. Едното е в Америка, второто е в Обединеното кралство, третото е във Франция. Това са три ядрени държави. Руснаците ги знаят тези неща, надявам се, че няма да се стигне до там.

- Да се върнем само за секунда на втория сценарий. Когато говорим за преговори, трябва ли европейската дипломация да бъде по-активна в осуетяване на войната в момента? И има ли място европейската дипломация на масата за преговори между Украйна и Русия?

- Оказа се, че дипломацията с Путин не работи. На него дипломатическо решение не му е нужно. Той иска да подчини Украйна. С дипломация не можеш да подчиниш един народ. Трябва да го подчиниш с насилие. Той това и прави.

- Но ние така сведохме сценариите всъщност до два, а не до три.

-Не, третият е апокалипсисът. Тоест да ни няма вас, мен, тях, никой… Каменната епоха.

- Затвореното небе над Украйна, за което заговори президентът на Украйна Володимир Зеленски. НАТО отказа да го въведе. Първо, какво означава? И второ, може ли да се стигне до това в един от вашите сценарий?

- Да, нека да обясним първо на слушателите какво означава затварянето на небето и да има зона забранена за полети. Това означава, че украинското въздушно пространство да бъде забрнанено за полети от всякакви въздухоплавателни средства. Хеликоптери, граждански самолети, изтребители, бомбардировачи… Нищо да няма там.

И ако се издигне някъде такова средство въздухоплавателно, тоест руски бомбардировач или руски изтребител, НАТО, защото става въпрос НАТО да осигури зона, забранена за полети, да го свали със свои средства. Дали ще вдигне свои изтребители или с ракета, по някакъв начин ще го свали. Да, но това означава вече ескалация, която е близка до Трета световна война, която е ядрена война. Поради тази причина няма апетит от страна на НАТО за предприемане на подобни действия.

Ние все още наистина се надяваме на разум, на логика, на човещина от страна на Кремъл. Защото това е нечовешко, което те правят в Украйна. 500 хиляди деца или може би вече повече, защото броят нараства с всяка секунда, са разселени, преместени са от едно място на друго. Те може би повече няма да видят домовете си, училищата си, приятелите си. Всичко това е разрушено.

Това е травма, която ще трае поколения. Омразата, която Путин зася между украинския и руския народ ще трае поколения. Може би никога няма да бъде изкоренена. Това е смъртна омраза. Това направи той. Той си спечели омразата на Украйна и на половината свят.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG