Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това ще бъде военно престъпление". В Одеса очакват бомбардировки, а Николаев вече е обстрелван


Жилищна сграда в Николаев, пострадала от руски обстрел
Жилищна сграда в Николаев, пострадала от руски обстрел

Дванайстият ден от началото на военната инвазия на Русия в Украйна започна с обстрел на южния украински град Николаев. Той се намира на пътя между превзетия на 3 март Херсон и ключовото черноморско пристанище Одеса.

Това се случи по-малко от денонощие след като украинският президент Володимир Зеленски каза, че Русия се готви да бомбардира Одеса.

В понеделник Министерството на отбраната на Украйна предупреди, че Русия подготвя пълномащабна атака срещу столицата Киев. Според украинските власти руската армия придвижва танкове и пехота към близкия град Ирпин.

На този фон Великобритания предупреди, че Русия вероятно се цели в комуникационната инфраструктура на Украйна с цел да ограничи достъпа на хората до достоверни новини и информация.

Това са новините от началото на 12-ия ден на руската военна инвазия в Украйна.

Николаев

Южният пристанищен град Николаев беше атакуван от руската армия рано сутринта в неделя. Местното издание News-N пише, че обстрелът е започнал около 5 часа сутринта местно време.

По-късно кметът на града Александър Сенкевич потвърди за атаката в публикация във Фейсбук и каза, че сред целите на руската армия са били жилищни блокове в града. По-късно на страницата в Туитър на украинския парламент беше публикувано видео на горящ жилищен блок, за който се посочва, че е от Николаев.

„Има много снаряди, които не са избухнали… Не ги приближавайте, не ги вдигайте и не се опитвайте да ги местите сами“, написа Сенкевич.

Подновената атака става факт ден, след като украинските сили отблъснаха руските войски от града, където живеят 476 хиляди души.

По-рано, в неделя, украинският президент Володимир Зеленски каза, че руската армия се готви да бомбардира Одеса.

„Руснаците винаги са идвали в Одеса и са виждали само топлина и щедрост. И сега какво? Артилерия, бомби срещу Одеса. Това ще бъде военно престъпление“, каза Зеленски в реч, публикувана в страницата му във Фейсбук.

Киев

През нощта срещу понеделник Министерството на отбраната на Украйна предупреди, че Русия подготвя пълномащабна атака срещу столицата Киев.

Според Генералния щаб на украинската армия Москва струпва танкове и пехота около града с цел да го нападне. Украинските власти твърдят, че военната техника и войниците се насочват към град Ирпин, на няколко километра от Киев.

Руското командване е осигурило снабдяване на гориво през Беларус и отцепената зона около Чернобил, твърди още Генералният щаб на украинската армия.

На този фон Москва обяви, че ще спре огъня и ще отвори коридори за евакуация на цивилни от столицата Киев, Харков, Мариупол и Суми, но само към територията на Русия и Беларус. Украйна определи това решение като „напълно неморално“ и „манипулация“.

„Страданието на хората е използвано с цел да се режисират желаните телевизионни кадри“, каза говорител на президента Зеленски.

Предишните опити за установяване на коридори за евакуация от Мариупол се провалиха. Според украинските власти причината е, че руският обстрел на територията на коридорите не е бил спрян в обещаните часове.

Комуникациите

Великобритания предупреди, че Русия вероятно се цели срещу комуникационната инфраструктура на Украйна с цел да ограничи достъпа на хората до достоверни новини и информация.

В публикация в Туитър британското Министерство на отбраната посочи, че според съобщения от 6 март телевизионната кула в източния град Харков е била засегната от ракетен обстрел, което е предизвикало смущения в излъчването. На 1 март руски ракетен обстрел засегна теребизионната кула в Киев.

„Достъпът до интернет в Украйна е също много вероятно да бъде нарушен в резултат на руските удари по инфраструктурата“, написа британското военно министерство в понеделник сутринта. „През изминалата седмица прекъсвания на интернет са регистрирани в Мариупол, Суми, Киев и Харков.“

Русия започна война срещу Украйна на 24 февруари. От началото на инвазията над милион и половина украинци са напуснали страната си в опит да избягат от сраженията. Съобщава се за стотици убити цивилни. Западът наложи санкции срещу Русия, а десетки компании прекратиха дейността си в страната. ООН направи първа стъпка към търсенето на съдебна отговорност на Москва за действията ѝ в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG