Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Правят като в Сирия". С какво оръжие стреля Русия


Поражение, нанесено на Харковския национален университет на 2 март 2022 г.
Поражение, нанесено на Харковския национален университет на 2 март 2022 г.

Русия бомбардира Украйна със забранено оръжие – същото, което е използвала и в Сирия. До този извод стига Conflict Intelligence Team (CIT), която анализира военно-разузнавателна информация само на основата на снимков и видеоматериал от мястото на събитието.

По данни на Руслан Левиев, създател на CIT, досега Русия е използвала срещу Украйна така нареченото оръжие с неизбирателно действие. То е наречено така включително и заради невъзможността чрез него да се нанесе прецизно желаното поражение, казва той пред телевизия Current Time.

Това е оръжие, при което е практически невъзможно да се вземе на прицел точно определена мишена, нито да се заложи точно определен периметър на щетата. Повечето от тези оръжия са забранени за използване от Конвенцията на ООН за определени конвенционални оръжия. Текстът влиза в сила през 1982 г.

Отделно от конвенциите, които изрично забраняват употребата на точно определено оръжие, съществуват и нормите на международното хуманитарно право, които не допускат употребата на насилие срещу цивилно население по време на въоръжен конфликт.

Русия нападна Украйна на 24 февруари. За 10 дни войната произведе милион и половина бежанци, взе хиляди жертви и разруши стотици сгради в жилищни квартали.

Ето какви боеприпаси до този момент са установени като използвани от Русия в Украйна:

  • Осколочно-фугасни авиационни бомби. Обикновено се използват срещу обекти на бойната техника, военно-промишлени обекти и жива сила. Това са най-силно поразяващите авиационни бомби.
  • Осколочно-фугасни запалителни бомби. Запалителните снаряди са забранени за използване срещу цивилно население от Третия протокол към конвенцията от 1982 г.
  • Касетъчни боеприпаси. Това е бомба или ракета, която се състои от множество малки експлозиви. Те се възпламеняват при удар, като се разпръсват върху голям район. Боеприпасите, които не успяват да избухнат, превръщат земята, на която са паднали, в минно поле, защото могат да се взривят при допир или дори при промяна на времето. Използването им е забранено от Конвенцията на ООН за касетъчните боеприпаси през 2008, но Русия не е подписала документа.

Левиев твърди, че последното им откритие все още не е консултирано с международни експерти - това е употребата на запалителните бомби. Но ако и то се потвърди, изводът ще бъде в това, че Русия прилага в Украйна унищожителната сила, която е използвала в Сирия.

Последният запалителен снаряд, който CIT са открили, е ОФЗАБ-500.

CIT бяха първите, които предупредиха за необичайно струпване на руска военна техника до Украйна, като се осланяха само на любителски снимки, правени на земята. Тяхното предупреждение дойде още през лятото на 2021 г.

Процесът, в който те идентифицират дадено оръжие, е дълъг – първо екипът се убеждава кой е авторът на изображението, проверява района, в който е правена снимката и евентуалното наличие на монтаж в нея, след това пристъпва към видео и снимков анализ, а ако открие нещо истински изненадващо, се консултира с други специалисти, преди да обяви резултата.

Такова "изненадващо" нещо се е оказал големият избор на оръжие с неизбирателно действие, използвано срещу жилищни райони.

По думите на Левиев основните им изображения са от северните части на Украйна. Той дава за пример Харков, чийто обстрел се излъчва по десетки телевизии. Кадрите обикновено съдържат силна експлозия, последвана от "отскачане на по-малки снаряди, които се сипят като дъжд". Това са касетъчни бомби, каза той.

"Харков прилича на Сталинград от времето на Втората световна война", твърди Сергей Чернов, който е председател на асоциацията на украинските области. Чернов добре познава района, защото в продължение на 10 години е бил областен управител на Харков. Пред телевизия Current Time той казва: „Харков се изтрива от лицето на земята“.

По думите му в града има над 300 повредени или разрушени сгради. Сред тях са жилищни блокове и детски градини.

Според CIT руската армия е стреляла по Харков със следната идентифицирана техника:

  • Ракетите за залпов огън "Смерч" и "Град"
Руската система "Град", заснета по време на учение.
Руската система "Град", заснета по време на учение.
  • Тежката ракетна артилерийска система (ТОС-1), която е известна и под името „Буратино“. Това е взривно устройство с два експлозивни снаряда, монтирани върху танкове. Единият снаряд разпръсква прах, смесен с кислород, а вторият причинява експлозията. „Буратино“ е използвана за първи път от СССР в Афганистан в края на 80-те години. Старата му версия позволява поразяване на цел в радиус от 3 600 метра, а за новата радиусът е до 6 000 метра. Системата може да изстреля 24 ракети (30 за най-новата версия) от един танк. Тя е предназначена за унищожение на лека бронирана техника и сгради.
Ракетната система ТОС-1, наричана още "Буратино", показана в Москва по време на военния парад през 2020 г.
Ракетната система ТОС-1, наричана още "Буратино", показана в Москва по време на военния парад през 2020 г.

Харков е вторият по големина град в Украйна с над 1,5 млн. жители. Той е в източна Украйна, близо до руската граница. По времето на СССР той е трети в страната научен и индустриален център, известен и с производството на танкове. Днес в него има десетки музеи, университети и научни центрове.

Харков е „град побратим“ с Варна.

По данни на източници от Пентагона Русия е разчитала да превземе града за един ден, още в самото начало на войната. Но на 12-ия ден от войната Харков все така не е превзет.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG