Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво знаем за мъжете, които заминават като доброволци в Украйна


Бойци от Великобритания на централната гара в Лвов, 5 март.
Бойци от Великобритания на централната гара в Лвов, 5 март.

Те са млади, здрави и готови да помогнат на Украйна срещу руската агресия. Въпреки че бяха поканени официално от Киев, набирането на чуждестранните бойци е обвито в мъгла. За това има повече от една причини.

В края на февруари Украйна обяви, че създава Чуждестранен легион за защита от руската агресия. Подобно участие в чужди военни конфликти е забранено в много държави. Конвенцията на ООН за наемниците от 2001 г. също забранява набирането, използването, финансирането и обучението на наемници.

Още с обявяването на инициативата в социалните мрежи се появиха информации за хора, които се организират и заминават за Украйна. Голяма част от тези твърдения не могат да бъдат потвърдени.

Много мъже говорят открито за намеренията си да се включат в битката на страната на Украйна и застават с имената и лицата си. Официална информация за доброволците обаче няма, а в България за тях се говори тайно.

За създаването на международния легион се заговори още на 27 февруари, три дни след като Русия нахлу в Украйна.

Първи за това съобщи външният министър на Украйна Дмитро Кулеба и призова желаещите да се свържат с дипломатическите мисии на Украйна в съответната страна за информация.

"На всички чужденци, които искат да се присъединят към съпротивата срещу руските окупатори и към защитата на световната сигурност, ръководството на Украйна предлага да дойдат и да попълнят редовете на Силите за териториална отбрана", каза по-късно и президентът Володимир Зеленски.

На 5 март правителството на Украйна откри отделен сайт, който да помогне за набирането на чуждестранни доброволци в подкрепа на украинската армия.

В същия ден посолството на Украйна в България публикува електронна поща, на която българите, желаещи да се включат в легиона, могат да кандидатстват.

Какво обяви Украйна

Генералният щаб на въоръжените сили в Киев разпространи инструкции за желаещите да се включат в Чуждестранния легион за защита на Украйна.

Първата стъпка е контакт с посолството в съответната страна. Кандидатства се писмено, а след провеждане на интервю, одобрените получават инструкции за маршрута, по който да се придвижат до Украйна. Договорът за присъединяване към украинските въоръжени сили се подписва при пристигане в страната.

Според данните от специалния сайт, който украинското правителство създаде, за да набира доброволци, средната възраст на хората, които търсят информация за легиона, е 32 години. Дневно около 26 хиляди души посещават сайта.

Най-много са посетителите от САЩ – над 3500. От европейските държава най-сериозна активност е отчетена от Полша – близо 2500 посещения. За България данните показват 50 души, към вторник сутрин. Прави впечатление, че данните за Русия се отчитат като минус 13 хиляди души.

Сражават ли се българи за Украйна

Няма официална информация за българи, които да са част от Чуждестранния легион за защита на Украйна. Свободна Европа попита посолството на Украйна в България колко българи са кандидатствали, одобрени и заминали. Отговорът на посолството е в две думи: "Няма информация". От Министерството на външните работи също казаха, че при тях няма такива данни.

Според източници, с които разговаряхме, броят на българите, които в момента се намират в Украйна като част от отряда доброволци, е между 10 и 100 души, но тази информация не може да бъде потвърдена. Мъже, които вече се намират на територията на Украйна, казват, че „записването“ става в посолството на Украйна в София. Пътува се организирано или самостоятелно и на влизане в страната се получава оръжие.

Единственият, който обяви публично, че заминава като доброволец в Украйна, е Иван Калчев, който е активист на „Зелено движение“.

„Не е казано, че отиваме точно на фронта, можем да сме полезни повече по различни начини“, каза Калчев в интервю за блогъра Асен Генов и обясни, че отива там „повече по политическата част“. В телефонен разговор със Свободна Европа, ден по-рано, Калчев отрече да заминава за Украйна. Той е популярен с прякора си Глиги.

В понеделник "Офнюз" публикува "Първия текст на Глиги от Украйна".

"В чуждестранния легион съм. Условията са по-добри от много от хотелите, в които съм отсядал", пише Калчев. Той допълва, че е заедно с мъже от "славянски народи, западноевропейци и американци, до австралийците".

Причините да не се говори официално за заминаване на българи като доброволци в Украйна са няколко.

"На първо място са правните проблеми. Това, доколко е законно да го направиш", коментира за Свободна Европа експертът по сигурност Краси Панчев. Обикновено наемните войници работят по договори с международни контракторски фирми, които имат лиценз за такава дейност, а случаят с Чуждестранния легион на Украйна не е такъв.

Друга причина за пазенето на тайна е разделението в обществото. "Хората са разделени на два лагера и това би могло да е проблем, както за личната сигурност, така и за сигурността на семейството на заминаващия", каза Панчев.

Доброволци от цял свят

В международните издания могат да се прочетат и видят историите на много мъже, които заминават, за да се бият на страната на Украйна.

Един от тях е Повилас Лимонтас. Той е 24-годишен барман от Литва. Разказва, че след половинчасово интервю в украинското посолство във Вилнюс вече има QR код и инструкции за мястото на полско-украинската граница, където трябва да се яви.

Естонски доброволци се подготвят да прекосят границата между Полша и Украйна, 10 март.
Естонски доброволци се подготвят да прекосят границата между Полша и Украйна, 10 март.

„Подготвен съм физически, млад съм и имам необходимата подготовка. Би било егоистично от моя страна да не използвам всичко това“, казва той пред журналисти от Time.

„Ако ракетите се насочат към мен, вместо срещу деца, ще приема тази сделка по всяко време“, казва мъжът.

Украинското посолство във Вашингтон съобщава за „хиляди предложения от доброволци“, които искат да се бият за Украйна.

„Те наистина смятат, че тази война е несправедлива и непредизвикана. Хората чувстват, че трябва да отидат и да помогнат“, казва пред Асошиейтед прес военният аташе на Украйна в САЩ Борис Кременецки.

Той обяснява, че запитвания е имало от около 6000 души, но половината от тях бързо са били отхвърлени и дори не се е стигнало до онлайн интервю.

„Липсваше им необходимият военен опит, имаха криминално минало или не бяха подходящи по други причини, включително и като възраст“, казва Кременцки.

Какъв е законовият проблем

Създаването на легион от доброволци, които да се бият на страната на Украйна, се приема противоречиво. Въпросът беше коментиран от представители на различни държави, като някои от тях съобщиха, че няма да попречат на свои граждани да вземат участие във войната.

Правителството на САЩ не насърчава американски граждани да се бият в Украйна, заради правните проблеми и опасностите за националната сигурност, които биха могли да възникат покрай подобно участие.

Великобритания също предупреди гражданите си, че тези, които предприемат пътувания до Източна Украйна с цел "да се бият или да подпомогнат други, участващи в конфликта", могат да подлежат на съдебно преследване след завръщането си обратно.

В същото време говорител на вътрешното министерство на Германия каза, че немски граждани могат да се включат в конфликта, както на украинска, така и на руска страна и няма да подлежат на наказателно преследване.

Русия отговори със заплахи като обяви, че „присъединяващите се към украинските въоръжени сили са бандити, престъпници и наемници и ще бъдат съответно наказани“. Говорителят на Министерството на отбраната Игор Конашенков каза, че всеки чуждестранен доброволец, заловен в Украйна, няма да получи статут на военнопленник, а ще бъде третиран като нарушител, отговорен за действията си.

Украинското правителство твърди, че около 20 000 чужденци от различни нации вече са се присъединили към Чуждестранния легион за защита на Украйна.

XS
SM
MD
LG