Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Справедливата битка с агресора". Украйна започна да набира чуждестранни доброволци през специален сайт


По думите на външния министър на Украйна Дмитро Кулеба повече от 1000 чужденци са изразили желание да се присъединят към украинската армия.
По думите на външния министър на Украйна Дмитро Кулеба повече от 1000 чужденци са изразили желание да се присъединят към украинската армия.

Правителството на Украйна стартира нов сайт, който да помогне за набирането на чуждестранни доброволци в подкрепа на украинската армия. Новината идва, след като президентът на Украйна Володимир Зеленски многократно призова хора от целия свят да дойдат в страната и да се присъединят към "Международния легион за териториална защита на Украйна".

За създаването на такъв "международен легион" се заговори още на 27 февруари, три дни след като Русия нахлу в Украйна. Тогава украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба написа в Туитър, че всички желаещи да се включат в защитата на Украйна, могат да се свържат с най-близките до тях посолствата на страната.

В събота от офиса на президента Зеленски обявиха старта на нов уебсайт, в който "чужденците, които искат да помогнат на Украйна, могат да намерят подробни инструкции стъпка по стъпка как да се присъединят към справедливата битка с агресора".

Подобно участие в чуждестранни военни конфликти е забранено в много държави. Конвенцията на ООН за наемниците от 2001 г. също забранява набирането, използването, финансирането и обучението на наемници.

Въпросът беше коментиран от представители на различни страни, като някои от тях съобщиха, че няма да попречат на свои граждани да вземат участие във войната. Такава позиция зае например Германия. Във вторник говорител на вътрешното министерство на страната посочи, че немски граждани могат да се включат в конфликта както на украинска, така и на руска страна и няма да подлежат на наказателно преследване.

"Всяко пътуване до Украйна е индивидуален акт и въпрос на индивидуална отговорност", коментира и премиерът на Хърватия Андрей Пленкович.

От друга страна Великобритания предупреди гражданите си, че тези, които предприемат пътувания до Източна Украйна с цел "да се бият или да подпомогнат други, участващи в конфликта", могат да подлежат на съдебно преследване след завръщането си обратно.

По-рано през изминалата седмица Зеленски няколко пъти повтори, че Украйна приветства всички чужденци, които искат да се присъединят към украинските сили. Той подписа и указ за въвеждане на безвизов режим в Украйна за чуждестранни доброволци. Указът влезе в сила на 1 март.

По думите на външния министър на страната Дмитро Кулеба повече от 1000 чужденци са изразили желание да се присъединят към украинската армия. В събота министерството на отбраната на Украйна също така съобщи, че повече от 66 000 украинци са се завърнали от чужбина, за да се присъединят към военните действия. Украинските власти забраниха на мъже на възраст между 18 и 60 години да напускат страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG