Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Когато всички умрат?" Подвежда ли Русия мъжете, които изпраща в Украйна


Снимка на остатъци от униформа на членов на военизираната полицейска структура ОМОН от Новокузнетск. Снимката е от последиците от битка на 28 февруари край Буча, на 20 км. от Киев
Снимка на остатъци от униформа на членов на военизираната полицейска структура ОМОН от Новокузнетск. Снимката е от последиците от битка на 28 февруари край Буча, на 20 км. от Киев

Досега Русия твърдеше, че изпраща в Украйна само професионални военни. Вече има достатъчно доказателства, че това не е вярно. Тази история разкрива и как са лъгани мъжете, преди да бъдат изпратени срещу Украйна.

От началото на войната в Украйна на 24 февруари руските власти предоставят изключително оскъдна информация за това какви и колко войници са изпратени. Липсва и прозрачност за жертвите, които руската армия търпи. Според Киев те вече са над 12 хиляди, а според Москва към 2 март, те са под 600.

Владимир Путин даде специален брифинг, за да каже, че в Украйна се изпращат само „професионални войници“. В сряда вечерта руското Министерство на отбраната за първи път призна, че се изпращат и наборници, които отбиват задължителната си служба.

Още преди това обаче имаше достатъчно свидетелства, че Кремъл не казва истината.

Една история от Сибир хвърли сянка върху твърденията на руската власт, че използва във войната само професионални войници. Един губернатор пък се оказа изправен пред гневни хора, които искат обяснения.

Омоновци на фронта

Историята започва след битка на 28 февруари край украинското градче Буча, намиращо се на 20 км от Киев. В снимки и видео кадри от останалото на бойното поле се виждат екипировка и техника на членове на ОМОН от Новокузнецк.

ОМОН е специализирано разделение на руската полиция, което е военизирано и изпълнява специални задачи. Името му е съкратено от "Отряд Милиции Особого Назначения". Мъжете от тези части са наричани омоновци. В Русия най-често се използват за потушаване на протести. Те не са част от армията и функциите им са ограничени в границите на страната.

Сред останките от битката и телата на загиналите лесно се различават инициалите на ОМОН. Сред загиналите има и такива с екипировка на СОБР – специализираните отряди за бързо реагиране към Националната гвардия. От инициалите става ясно, че това са мъже от област Кемерово в югозападен Сибир.

Украинските военни публикуваха кадри, на които поне двама руски военнопленници се представиха за служители на ОМОН в Новокузнецк. Свободна Европа не успя да потвърди на какви методи на разпит биха могли да са подложени те преди да дадат показанията си пред украинските военни.

Един от пленниците казва, че на него и останалите бойци им е било казано в началото на февруари, че отиват на тренировъчна мисия. Впоследствие те се озовават в Беларус, където научават, че ще започнат инвазия в Украйна.

Неговият разказ се потвърждава от думите на приятел на друг служител на ОМОН в Новокузнецк, който е изчезнал в Украйна.

„Казали са на всички, че ги изпращат на тренировъчна мисия в Беларус“, разказа приятелят на офицера, който говори пред Свободна Европа след обещание да остане анонимен.

Принудили са ги да махнат регистрационните номера от автомобилите си и да предадат телефоните си.

„Последният път, когато говорих с него, беше в навечерието на инвазията. Той ми изпрати видео, в което казва, че са ги принудили да махнат регистрационните номера от автомобилите си и да предадат телефоните си“, разказва приятелят на изчезналия офицер.

Той цитира историите на оцелели от битката край Буча, според които приятелят му е загинал по време на боевете.

„Командирите не казват нищо. Момчетата не искат да говорят много, когато се обаждат на близките си, защото това е държавна тайна и никой не иска да иде в затвора. Всички са изплашени, никой не разбира нищо“, казва още приятелят на офицера пред Свободна Европа.

„Когато всички умрат ли?“

На 5 март в интернет се появи и видео с губернатора на област Кемерово Сергей Цивильов. То е от негова среща с жители на Новокузнецк. На сайта на областната управа не се споменава за подобна среща, а от администрацията отказаха да коментират.

Анализът на Свободна Европа показа, че срещата се случва в тренировъчна база на ОМОН, в която са обучавани изчезналите в Украйна служители.

На видеото се вижда гневът на хората, които казват, че служителите на ОМОН са били „измамени“ относно изпращането им в Украйна.

„Никой никого не е лъгал“, казва Цивильов.

„Били са изпратени като пушечно месо“, се чува да подвикват хората. Те казват още, че „нашите момчета“ не са били готови за инвазия, както и че не са били наясно с целите им в Украйна.

Да не критикуваме. Когато свърши, ще свърши скоро.
Сергей Цивильов, управител на област Кемерово

Цивильов обяснява, че правителството с пълно право е запазило в тайна детайли от инвазията, която Кремъл нарича „специална операция“. Той призовава да не се отправят обвинения и да не се прибързва със заключенията.

„Да не критикуваме. Когато свърши, ще свърши скоро,“ казва Цивилов, когато е прекъснат от женски вик:

„[Искате да кажете]когато всички умрат ли?!"

В опит да укроти хората Цивильов прави сравнение между настоящата инвазия и тази на Съветския съюз в Афганистан по време на войната между 1979 и 1989 г.

„Тогава много от влезлите в Афганистан не са знаели къде отиват. Разбират, чак след като влизат в страната“, казва той и добавя, че много от онези войници са все още живи.

Съветският съюз губи над 15 хиляди войници в Афганистан, а милиони от местното население са убити или разселени.

XS
SM
MD
LG