Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Победих всички, от които досега бях губил". Кирил Милов и европейският връх в борбата


Кирил Милов
Кирил Милов

За него Будапеща е щастлив град. През 2018 г. тук печели първия си медал при мъжете – сребро на Световното първенство, а тази година завоюва и златото на Европейското първенство.

Той е Кирил Милов, който в неделя стана европейски шампион по борба в категория до 97 кг. класически стил.

„В Будапеща победих всичките си противници, от които преди това бях губил. Посвещавам титлата на всички българи“, написа той във фейсбук страницата на Българската федерация по борба в деня след състезанието.

25-годишният борец надделя с 4:1 във финала срещу финландеца Арви Саволайнен. Това е третият му медал - освен среброто от Световното преди четири години, той има и сребърен медал от Европейското първенство по борба през 2019 г. в Букурещ.

Милов участва и на летните олимпийски игри в Токио през 2021 г., където стигна до четвъртфинал.

Преди Милов олимпийската медалистка Тайбе Юсеин също спечели златен медал в категорията за жени до 62 килограма. През изминалия уикенд в унгарската столица България направи най-доброто си представяне в борбата от 1989 г. насам. Тимът завърши с 10 медала и се нареди на 4-то място в класирането на държавите по отличия.

Кирил Милов е роден на 27 януари 1997 г. в Дупница. Борбата е най-голямата му страст, но е фен и на екстремните спортове. Кара сноуборд, мотори и колела. В интервю за БНТ през 2021 г. разказва, че едно от най-щурите му изживявания е 4-часово изкачване на връх в Рила с колело на гръб и после час и половина спускане.

„Дори не знам защо го направих... И медали не даваха”, казва той. Пробва се и на едно състезание по планинско колоездене на Витоша, където се изправя пред професионалисти. Без специфична подготовка и без да познава трасетата финишира трети и взима бронз.

„Борбата ме научи на всичко и най-вече да не се предавам, да превъзмогвам себе си“, казва Милов.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG