Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Този човек е жесток". Байдън поиска съд за Путин и изключване на Русия от Съвета на ООН за правата на човека


Американският президент Джо Байдън.
Американският президент Джо Байдън.

САЩ поискаха съд за Путин и изключването на Русия от Съвета на ООН по правата на човека, а пет западни държави изгониха руски дипломати. Това са само част от реакциите на ситуацията в Буча – малък украински град до Киев, в който след изтеглянето на украинската армия бяха открити десетки тела на убити цивилни.

Американският президент Джо Байдън, който по-рано беше критикуван за това, че е нарекъл Владимир Путин военнопрестъпник, повтори определението, което беше дал. Той добави, че руският президент трябва да бъде съден за военни престъпления.

Трупове по улиците и масови гробове. Какво остава след руската армия
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

По-рано Байдън призоваваше да се разследват такива престъпления в Украйна, без да посочва изрично, че самият Путин трябва да бъде съден за тях.

„Този човек е жесток, а това, което е ставало в Буча, е скандално“, каза Байдън.

На 31 март руската армия напусна Буча, след което украинските войници и полицаи провериха града за мини и укриващи се войници. На 2 април Агенция Франс прес и Ройтерс публикуваха първите снимки и видеокадри от града, който беше под руска окупация повече от месец. Те показаха тела на убити цивилни, изоставени на пътя и масов гроб.

В неделя и понеделник бяха открити други убити – този път в мазетата на сградите. В тях бяха открити убити голи жени и мъже, разстреляни в тила.

Москва отрича, че убийствата са причинени от нейни войници, определя разказа за престъпленията като постановка и провежда разследване срещу разпространителите на информацията.

На този фон Лондон и Вашингтон поискаха Русия да бъде изключена от Съвета на ООН по правата на човека. Американската посланичка в ООН Линда Томас-Грийнфилд определи това членство като фарс.

За да може Русия да загуби членството си в съвета, са необходими гласовете на повече от две трети от страните членки на организацията. В ООН членуват 193 държави.

Реакциите на разкритията от Буча бяха съпроводени и от решението на 5 западни страни да изгонят руски дипломати от своята територия. Решението е на Германия, Франция, Латвия, Литва и Дания.

Германия обяви за нежелани 40 руски дипломати, а Франция – 35. Литва изгони самия посланик на Руската федерация, а Латвия каза, че „намалява дипломатическите си връзки с Русия“. Във вторник Дания изгони 15 дипломати на Москва с аргумента, че офицери на руските служби не могат да шпионират на датска територия.

Германският външен министър Аналена Бербок каза, че решението е в отговор на „немислимата бруталност“ на Кремъл в Украйна. Тя добави, че изгонените дипломати са работили „срещу нашите свободи, срещу сплотеността на нашето общество“.

Френското външно министерство посочи, че става дума за отговор именно на убийствата в Буча.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG